Zmínka o masových koulích se poprvé ve švédsky psaných knihách objevuje roku 1754, tehdy však byly spíše specialitou nedostupnou běžnému lidu. Výrazně se rozšířily s vynálezem mlýnku na maso. Masové koule jako tradiční součást kuchyně pochopitelně nejsou omezeny na Skandinávii. Jsou součástí italské, německé i české kuchyně.

Masové koule s brusnicovou omáčkou jsou však tradiční součástí švédské kuchyně. Jelikož je poněkud obtížné sehnat brusnicové plody či džemy u nás, vystačíme si s běžnými brusinkami.

Nejdříve si připravte brusinkovou omáčku. Do hrnce s hluboký dnem nalijte deci vody, přidejte brusinky, citronovou šťávu a kůru a přiveďte k varu. Poté oheň ztlumte a asi 15 minut vařte na mírném ohni. Mezitím namočte strouhanku v mléce, alespoň na třicet minut, než strouhanka mléko nasaje. Jakmile začnou brusinky pukat, přidejte cukr krupici a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Bude-li omáčka příliš kyselá, přidejte cukr, ale ne moc abyste nepřebili brusinky a citron.

A nyní na masové koule. Na pánvi rozpusťte trochu másla, osmažte cibulku a přidejte nové koření. Cibulku přimíchejte ke strouhance nasáté mlékem. Přidejte maso, vejce, sůl, pepř a řádně promíchejte. Vytvořte koule o velikosti většího vlašského ořechu. Na pánvi roztopte polovinu zbývajícího másla s trochou oleje. Přijdete masové koule a smažte do zlatova. Poté nechte masové koule trochu vychladnout. Zbývající máslo a olej rozehřejte na pánvi, přidejte mouku, dokud nenabere zlatavé barvy. Vyjměte pánev z ohně a přilívejte hovězí bujon, pečlivě míchejte s každou přidanou várkou. Položte pánev zpět na oheň a přiveďte k varu. Přidejte zakysanou smetanu. Uberte oheň, přidejte masové koule, pánev přikryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte trochu kopru a podávejte s připravenou brusinkovou omáčkou. Nejlepší jsou masové koule se šťouchanými brambory nebo těstovinami. Dobrou chuť, aneb se Švédy: Smaglik Måltid!

Ingredience: Brusinková omáčka: 500g brusinek, citronová šťáva, citronová kůra, 150 g cukr krupice.
Masové koule: 50 g másla, 1 najemno nakrájená cibule, nové koření, 100 g čerstvé - nejlépe tmavé - strouhanky, 150 ml mléka, 0,5 kg mletého hovězího a 0,5 kg vepřového masa, vejce, sůl, pepř, lžíce slunečnicového oleje, lžíce mouky, 400 ml hovězího bujónu, 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru, zakysaná smetana.