Podle vedoucí epidemiologického oddělení krajské hygienické stanice Renaty Vaverkové jde o relativně vážnou situaci. „Je riziko, že se bude nákaza šířit. Vyhlásili jsme mimořádná očkování, abychom zamezili dalšímu šíření nemoci, a to hlavně v dětských kolektivech," upozornila Vaverková.

V současné době je onemocnění hlášené v jedné širší rodině. „V podstatě je to podobná situace jako předloni v létě v Ivanovicích na Hané, kdy byli nemocní také koncentrovaní v několika rodinách," řekla Vaverková.

Nemoc se dostala i do vyškovské základní školy Na Vyhlídce. „Onemocněla jedna žákyně prvního ročníku, proto máme u prvňáků nařízený zvýšený zdravotní dozor. Končit by měl příští týden, pokud nám hygiena neoznámí něco jiného," uvedl ředitel školy Miloslav Brtníček.

Přestože se většímu šíření nemoci podařilo zabránit, měla škola problémy s vakcínami. „Objevily se obrovské komplikace kvůli státem hrazeným vakcínám od ministerstva zdravotnictví. Nechtělo totiž první dávku platit, protože zapomnělo vypsat výběrové řízení na dodávku vakcín a ty potom chyběly," řekl Brtníček.

Epidemioložka Vaverková připomněla, že rodiče, kteří své děti nechali očkovat preventivně, se nákazy bát nemusejí. „Jde vlastně o vakcínu, která se normálně užívá před dovolenými v některých středomořských zemích, kde je výskyt tohoto typu žloutenky poměrně častý. Onemocnění se nesmí podceňovat. Je potřeba také věnovat zvýšenou pozornost hygieně rukou. Žloutenka se přenáší fekálně-orálním způsobem," upozornila Vaverková.

Podle ředitele hygienické stanice Jana Marečka má hepatitida typu A až dvouměsíční inkubační dobu. „Pokud se nemoc bude dále šířit, budou mít lidé, kteří s ní přišli do styku a budou vyhodnoceni jako podezřelí, zkažený začátek prázdnin. Kvůli karanténě nebudou moci vyjet třeba na tábor," upozornil ředitel.

Žloutenka se předloni v masivním měřítku objevila v Ivanovicích na Hané. V červenci hygienici zaznamenali jedenáct nakažených, v srpnu pak devatenáct. Jednalo se přitom o příslušníky několika rodin. Protože se na nákazu přišlo v létě, v září, kdy šly děti do školy, už byla situace stabilizovaná a nákaza se dál nerozšiřovala.

Hepatitida typu A se může objevit u kohokoliv, kdo příliš nedbá na zvýšenou hygienu. Nejúčinnější formou ochrany je očkování. Lidé by se měli zároveň vyvarovat kupování jídel ve stáncích, neměli by pít neznámou vodu a hlavně si po použití toalety a před konzumací potravin mýt ruce teplou vodou a mýdlem.