VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilujeme s Deníkem – klasický hovězí steak zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého Sklizena přinášíme návod, jak připravit lahůdku z hovězího masa, klasický hovězí steak na grilu. Velmi podstatná je základní surovina, hovězí maso je s minimem tuku a přípravou na grilu nedochází k jeho přepalování ve finálním jídle.

11.8.2013
SDÍLEJ:

Klasický hovězí steak na griluFoto: DENÍK/repro

Zdravý steak

Je ale také nutné zralé (stařelé) hovězí maso, které má všechny předpoklady k přípravě šťavnatého a křehkého steaku. Rozhodně se nevyplácí grilovat z čerstvého hovězího, vyjde vždy jako tuhé a špatně poživatelné. Taky je podstatný typ masa, na steaky je doporučován vysoký roštěnec (poloviční cena svíčkové), ale grilovat lze také další části z hovězího ze zadní kýty, nízký roštěnec, pupek a podobně, mají různou strukturu a výslednou chuť, někdy také specifickou přípravu. Snad někdy příště.

V olomouckém foodie marketu Sklizeno v ulici 8. května lze sehnat zralé hovězí kontrolovatelné kvality s dohledatelným původem, ale také třeba domácí grilovací omáčky bez „éček" a konzervantů nebo také olivový olej s lanýžem.

Popis přípravy

Maso by mělo být pokojové teploty, výška přibližně 2 prsty, potřeme je olejem, těsně před grilováním nebo v jeho průběhu osolíme a opepříme podle chuti. Očištěný gril rozehřejeme na 200 stupňů, mřížku potřeme tukem. Rozmístíme maso na grilu, po jeho položení na gril ho neodtrhujeme, dokud se samo „nepustí".

Grilujeme při vysoké teplotě 2 - 4 minuty podle výkonu grilu a tloušťky masa. Otočíme zásadně kleštěmi, ne vidličkou. Propečení steaku lze nejlépe kontrolovat prstem, podle konzistence. Po sundání z grilu necháme na teple pár minut „vydechnout", je pak šťavnatější.

Lze potřít olejem a podávat, jako příloha je vhodná grilovaná kukuřice nebo paprika.

„Prstový test" propečenosti steaku slouží ke kontrole při grilování. Když zatlačíte prstem na střed steaku, pokud je rare, lze to lehce a reliéf se obnovuje postupně. Při stupni propečenosti medium, kterou doporučujeme, nejde prst zabořit tak hluboko a reliéf se obnovuje rychleji, stupeň well done pruží, prst nejde zabořit, podle názoru znalců je nejméně vhodný ke konzumaci pro tuhost. (poh)

Autor: Redakce

11.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Hradílek 13. den své protestní hladovky při rozhovoru pro Deník
14

Tomáš Hradílek je v nemocnici. Nelze přihlížet smrti vlastního otce, říká dcera

Prostějov (v červeném) porazil Třebíč 9:0
31

Demolice. Jestřábi nasázeli Třebíči devět gólů

Lampiony rozzářily Určice. Uspávání zvířátek si nenechaly ujít davy lidí

Lampiony, zvířátka, vystoupení dětí, pohádka nebo tombola. Takový byl páteční večer v Určicích, kde se konalo tradiční Uspávání zvířátek spojené s lampionovým průvodem obcí.

Martin Kapek: Mám velké štěstí, že mě moje práce baví

ROZHOVOR / V pátek 17. listopadu vystoupila v prostějovském KaSku kapela Traktor, která pochází z Hranic na Moravě. Téměř všechny koncerty mají vyprodané a podpořit je chodí početná základna fanoušků. 

Podnikatel Runták: Přeji si SEFO, je to přesně projekt pro dnešní dobu

Podnikatel, sběratel umění a filantrop Robert Runták má Olomouc a celý kraj rád a nechtěl by mít své kořeny jinde. Má za to, že je potřeba, aby lidé v rodném regionu zůstávali.

Desáté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT