VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilujeme s Deníkem – klasický hovězí steak zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého Sklizena přinášíme návod, jak připravit lahůdku z hovězího masa, klasický hovězí steak na grilu. Velmi podstatná je základní surovina, hovězí maso je s minimem tuku a přípravou na grilu nedochází k jeho přepalování ve finálním jídle.

11.8.2013
SDÍLEJ:

Klasický hovězí steak na griluFoto: DENÍK/repro

Zdravý steak

Je ale také nutné zralé (stařelé) hovězí maso, které má všechny předpoklady k přípravě šťavnatého a křehkého steaku. Rozhodně se nevyplácí grilovat z čerstvého hovězího, vyjde vždy jako tuhé a špatně poživatelné. Taky je podstatný typ masa, na steaky je doporučován vysoký roštěnec (poloviční cena svíčkové), ale grilovat lze také další části z hovězího ze zadní kýty, nízký roštěnec, pupek a podobně, mají různou strukturu a výslednou chuť, někdy také specifickou přípravu. Snad někdy příště.

V olomouckém foodie marketu Sklizeno v ulici 8. května lze sehnat zralé hovězí kontrolovatelné kvality s dohledatelným původem, ale také třeba domácí grilovací omáčky bez „éček" a konzervantů nebo také olivový olej s lanýžem.

Popis přípravy

Maso by mělo být pokojové teploty, výška přibližně 2 prsty, potřeme je olejem, těsně před grilováním nebo v jeho průběhu osolíme a opepříme podle chuti. Očištěný gril rozehřejeme na 200 stupňů, mřížku potřeme tukem. Rozmístíme maso na grilu, po jeho položení na gril ho neodtrhujeme, dokud se samo „nepustí".

Grilujeme při vysoké teplotě 2 - 4 minuty podle výkonu grilu a tloušťky masa. Otočíme zásadně kleštěmi, ne vidličkou. Propečení steaku lze nejlépe kontrolovat prstem, podle konzistence. Po sundání z grilu necháme na teple pár minut „vydechnout", je pak šťavnatější.

Lze potřít olejem a podávat, jako příloha je vhodná grilovaná kukuřice nebo paprika.

„Prstový test" propečenosti steaku slouží ke kontrole při grilování. Když zatlačíte prstem na střed steaku, pokud je rare, lze to lehce a reliéf se obnovuje postupně. Při stupni propečenosti medium, kterou doporučujeme, nejde prst zabořit tak hluboko a reliéf se obnovuje rychleji, stupeň well done pruží, prst nejde zabořit, podle názoru znalců je nejméně vhodný ke konzumaci pro tuhost. (poh)

Autor: Redakce

11.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů *OBSLUHA, SEŘIZOVAČI CNC KOVOOBRÁBĚCÍCH STROJŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: CZ-ISCO 72237. Nástup ihned. I ABSOLVENT. Nabídku posílejte na email hanakov@hanakov.cz, informace na tel. 582 302 341. Požadavky: vyučení v strojírenském oboru nebo praxe v profesi. Úkolová mzda dle výkonu + prémie + motivační příspěvky. PD: PD: Po-Pá 6-14, 14-22, 22-6 hod. Nabízíme závodní stravování, penzijní a životní připojištění, uchazečům s bydlištěm mimo Prostějov nabízíme příspěvek na ubytování v ubytovně. Pracoviště: Pod Kosířem 74, Prostějov.. Pracoviště: Hanakov, spol. s r.o., Pod Kosířem, č.p. 3127, 796 01 Prostějov 1. Informace: .., +420 582 302 341. Gastronomie - Gastronomie Šéfkuchař 30 000 Kč Šéfkuchaři v pohostinství *ŠÉFKUCHAŘ / ŠÉFKUCHAŘKA INDICKÉ KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: CZ-ISCO 34343. Příprava teplé a studené kuchyně, kalkulace menu. Specializace na indickou kuchyni. PD: Po-Pá: 1 směna v rozmezí 6:00 - 16:00 hod. Životopisy zasílejte na e-mail: prace@kozazustalacela.cz. Místo výkonu práce: nám. Edmunda Husserla, Prostějov, Mlýnská 952/2, Olomouc.. Pracoviště: Vlk se nažral, s.r.o.., nám. Edmunda Husserla, č.p. 1634, 796 01 Prostějov 1. Informace: Martin Kulich, . Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 20 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři ÚDRŽBÁŘI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt po tel. domluvě paní Mgr. Bartoňová tel.: 727 961 073 (v době 8:00-15:00 hod.) nebo email kristyna.bartonova@alper.cz. Požadujeme: SŠ- strojní zámečník (výhodou), zkušenost na obdobné pozici, samostatné jednání, snaha učit se novým věcem, spolehlivost, flexibilitu., Náplň práce: vyhledávání závad a stanovování technologie oprav, provádění údržbářských a opravárenských prací, ustavování strojů, zařízení, provádění běžných, středních a generálních oprav strojů a zařízení, provádění funkčních zkoušek, evidování technických dat o průběhu a výsledcích prací., Nabízíme: práci ve stabilní české společnosti, pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení, příspěvek na stravování, adaptační příspěvěk, příspěvek na lázeňský pobyt, příspěvek pro děti zaměstnanců, a další. PD: Po-Pá 6:00-14:00, 14:00-22:00, 22:00-6:00 hod. Pracoviště: Vrahovická č.p. 4530, Prostějov. Pracoviště: Alper a.s., prostějov, Vrahovická, č.p. 4530, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kristýna Bartoňová, +420 727 961 073. Řemeslné práce - Řemeslné práce Kovář 19 000 Kč Kováři *OPERÁTOŘI KOVACÍ LINKY (KOVÁŘI). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: CZ-ISCO 72210. Osobní kontakt po tel. domluvě paní Mgr. Bartoňová tel.: 727 961 073 (v době 8:00-15:00 hod.), nebo email kristyna.bartonova@alper.cz. Požadujeme: vzdělání technického směru výhodou, manuální zručnost, dobrý zdravotní stav (těžká práce v horkém provozu), dobrý přístup k práci, zodpovědnost., Pracovní náplň: obsluha kovací linky, výměna zápustkového nářadí, měření vyráběných výkovků. , Nabízíme: dlouhodobou práci na HPP, možnost dalšího vzdělávání, firemní školení, možnost seberealizace a rozvoje, mimořádné bonusy za produktivitu, příspěvek na stravování, adaptační příspěvek, příspěvek na lázeňský pobyt, příspěvek pro děti zaměstnanců a další. PD: Po-Pá 6:00-14:00, 14:00-22:00 a 22:00-6:00 hod. Pracoviště: Vrahovická č.p. 4530, Prostějov. Pracoviště: Alper a.s., prostějov, Vrahovická, č.p. 4530, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kristýna Bartoňová, +420 727 961 073.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Provizorní přemostění Romže u Ptenského Dvorku
1 14

Ptenské provizorní mosty budí v lidech emoce, kvůli hluku

Videosouhrn 14.–15. listopadu 2018

Bleskurychle rozhádaný Krumlov a vtip, který se stal skutečností: videa dne

Podzimní loučení. Prostějov chce proti Třinci utnout krizi

Poslední zápas v kalendářním roce je tu. Fotbalisté Prostějova přivítají v předehrávce 16. kola Třinec a svěřenci Oldřicha Machaly by rádi ukončili sedmizápasové čekání na vítězství.

Deník Jana Kakáče z Krasic z 1. světové války - díl 4.

Před sto lety (11. 11. 1918 v 11 hodin) skončila první světová válka. Bojoval v ní i Jan Kakáč z Prostějova - Krasic. Deník, který si vedl, nebyl nikdy publikován. Teď si jej můžete přečíst na pokračování…

Čepice a bundy do akce! Víkend bude chladný, rána mrazivá

Na denní teploty okolo 20 stupňů Celsia můžeme o víkendu zapomenout.

Venčil u řeky psa, ten mu přinesl lidskou nohu. Pak policisté našli i tělo

Torzo lidského těla bylo nalezeno v pátek 9. listopadu u cyklostezky na břehu říčky Haná, protékající mezi Němčicemi nad Hanou a Vrchoslavicemi. Lidskou nohu přinesl svému pánovi pes, se kterým byl pejskař na pravidelné večerní procházce.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT