„Plány se nám nepodařilo zvládnout tak, jak bychom si představovali, kvůli průtahům s administrativou. A taky dodávky technologií trvaly déle, než jsme předpokládali," přiblížil jednatel občanského sdružení Manner Jiří Novotný.

Sýrárna měla podle původních předpokladů zahájit provoz loni na jaře. „Dojná sezona je od dubna do září, jenomže všechna potřebná povolení jsme získali až v polovině léta. Než jsme pak získali přístroje, byla sezona pryč," objasnil Novotný.

Teď se čeká na porod tří plemen ovcí. „Je jich sto a mladé budou mít už asi za měsíc. Jde o původní valašky, východofríské ovce a ovce lacaune. Jsou to mléčná plemena. Mláďata po měsíci života odstavíme a předpokládám, že v polovině března nám začne dojná sezona, což je termín, kdy zprovozníme sýrárnu," upřesnil jednatel.

Zpracovávat bude nejen ovčí, ale i kozí mléko na základní hmotu. Ta bude podobná balkánskému sýru.

Z přebytků pak sdružení hodlá vyrábět zrající sýry, včetně plísňových. „V nabídce chceme mít také žinčici, což je tradiční slovenský nápoj podobný kefíru. Jde o meziprodukt při výrobě brynzy. Na Slovensku ji lidé pijí běžně, zde na ni nejsou až tak zvyklí. Jsem velice zvědavý, jak tento produkt místní osloví," zmínil před časem Novotný.