„Jako malé dítě jsem tehdy ještě prašnou cestičkou chodila dennodenně do školy a zpátky. Mám pocit, že už tenkrát zhruba před dvaceti lety, to v areálu bývalé traktorky vypadalo skoro stejně. Až na tu trávu, která tehdy sahala po kolena a dnes je jí tam minimálně. Nikdy nebyl tím, co by se dalo nazvat chloubou města. V podstatě celá tato lokalita patřila k místům, kterým se lidé spíš vyhýbali," zavzpomínala třeba Vyškovanka Barbora Halouzková.

Za několik uplynulých let se však místo změnilo. Město cestu vyasfaltovalo a podél ní umístilo lavičky a atrakce pro děti. „Jen traktorka se nezměnila. Tak pěknému okolí nedělá moc dobré jméno. Asi by se s ní mělo něco udělat. O žádných plánech jsem neslyšel. Představoval bych si nějaký parčík se stromy a dalšími lavičkami. Zkrátka odpočinkovou zónu, která by navazovala na stezku. To by ale muselo zmizet oplocení," podělil se o své představy další z místních Martin Zavadil.

Nevzhledný areál bývalé traktorové stanice ve Vyškově by se měl v budoucnu změnit v klidovou zónu.

Postaví domy

Podle mluvčí vyškovské radnice Petry Bezdomnikové je pozemek v územním plánu Vyškova určený pro výstavbu. A firmy, které ho vlastní, mají zájem tam stavět rodinné domy i bytovky. „Podle informací, které máme, investoři v současné době pracují na studiích a chystají se dělat průzkum trhu, jestli by o bydlení byl zájem ze strany lidí," informovala Bezdomniková.

Soukromý pozemek, jak vyplývá z katastrální mapy, patří dvěma společnostem, z nichž každá má poloviční podíl. Jednou z nich je prostějovský podnik Pozemstav, druhým je vyškovská firma Quantum. „Máme představy, které vyplývají z územního plánu. V místě chceme stavět domy. Ale situace na trhu v současné době není moc příznivá. Zřejmě půjde o běh na dlouhou trať," upozornil ředitel firmy Pozemstav Prostějov Jan Vrána.

Podle zástupce vedoucího oddělení realizace zakázek společnosti Quantum Davida Plášila je celá akce ve fázi studie. „Na jejím základě by v areálu bývalé traktorové stanice mělo vzniknout deset rodinných a čtyři takzvané vila domy, z nichž každý by měl mít šest velkých bytových jednotek a podzemní parkování," upřesnil Plášil s tím, že podniky své plány konzultují s městskými architekty.

Nevzhledný areál bývalé traktorové stanice ve Vyškově by se měl v budoucnu změnit v klidovou zónu.

Z dnes nevzhledného místa by se tak v budoucnu měla stát klidová zóna, která bude plynule navazovat na stezku. Měla by přibýt také zeleň a lavičky. „Všechno je však zatím ve fázi studie. V současné době nás zaměstnává vyřizování demolice objektů a různých dalších povolení," zmínil Plášil.