Pro nahrazení starých webových stránek novými se rozhodli například v Jedovnicích. „Stránky jsou funkční asi tři měsíce, předtím ale tři měsíce trvalo, než jsme je připravili," uvedl starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl. Původní webové stránky byly podle něj šest let staré. „Po tolika letech bylo zapotřebí stránky změnit, aktualizovat a také systém pro jeho uživatele zjednodušit," vyjmenoval starosta. Na webu městysu je tak podle něj nové úplně všechno. „Nově mohou lidé na stránkách například sledovat náměstí pomocí webové kamery a také aktuální počasí. Jsou tam i nové fotografie, ale i věci, které na první pohled vidět nejsou, což je například to, že se web celkově zrychlil," řekl Šíbl.

Nové internetové stránky mají už nějaký čas i ve Křtinách. „Když jsme do úřadu nastoupili jako nové zastupitelstvo, dali jsme si za úkol zlepšit informovanost obyvatel Křtin. S tím souvisely i nové webové stránky, takže asi před půl rokem jsme je zprovoznili," řekl starosta Křtin František Novotný. Podle něj se podstatně zlepšila přehlednost stránek i grafika. „Snažíme se obsah vytvářet sami a často ho aktualizovat. Je tam i nové členění. Na webovkách ale stále pracujeme a snažíme se je zdokonalovat," popsal Novotný. Jedna z nových funkcí, které nový web Křtin nabízí, je verze stránek pro slabozraké.

Změna v budoucnu čeká také internetové stránky Blanska. Na jejich nové podobě v těchto dnech pracovníci městského úřadu pilně pracují. „Momentálně odbory připomínkují jejich větvení a nastavuje se taky služba úřadu on-line. Potom přijde na řadu grafika stránek a také faktické chyby," přiblížil vývoj nového městského webu Jiří Kučera z kanceláře tajemníka města. Podle něj už současné stránky nestačí velkému množství informací, které chce blanenský úřad obyvatelům města poskytnout. „Naším cílem je, aby stránky byly přehlednější a aby hledání informací v nich bylo snazší a logické. Také chceme, aby stránky dokázaly pojmout větší množství informací, to s ohledem na budoucnost," uvedl Kučera.

Důležitou funkcí bude i elektronizace agend úřadu. „To znamená, že kvůli některým věcem už nebudou muset lidé chodit na úřad, ale vyřídí si je přes internet. Prostřednictvím nových stránek se také budou moci na úřad objednat na určitou hodinu," řekl Kučera. Nové webové stránky města chtějí Blanenští zprovoznit letos na jaře.

Zpracovatele nových internetových stránek schválili ve středu i radní v Letovicích. „Zatím nejsme rozhodnutí, jak bude vypadat grafika stránek, chceme ale, aby byly přehlednější a pro uživatele jednoduché," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

Úřad a lidé: přes web i osobně

Blanensko – Jaké možnosti komunikace s městským či obecním úřadem mají lidé na Blanensku? V Blansku či v Jedovnicích dali zaměstnanci úřadu lidem možnost psát své otázky a podněty přímo na webové stránky města. Ve Křtinách zase sázejí na osobní setkání s občany.

„Na našich současných webových stránkách máme rubriku otázky a odpovědi. Je to forma rychlé komunikace s občany města, když mají nějaké otázky nebo připomínky. Lidé tuto možnost využívají," řekl Jiří Kučera z kanceláře tajemníka města Blanska. Na otázky odpovídají zaměstnanci městského úřadu. „Z devadesáti procent to jsou přímo vedoucí jednotlivých odborů nebo starosta města," přiblížil Kučera. Otázky i s odpověďmi vychází také v tištěné podobě ve zpravodaji města. „Na otázky se snažíme odpovědět obratem. Když se jedná o složitější odpověď, odpovídáme maximálně do třiceti dnů," uvedl Kučera. Podle něj je tento způsob komunikace výhodný i pro město. „Odpovědi na otázky si může na webu přečíst kdokoliv, takže je díky tomu veřejnost lépe informovaná," vysvětlil Kučera.

Otázky prostřednictvím internetových stránek mohou pokládat i obyvatelé Adamova nebo Jedovnic. „U nás je ale zapotřebí se zaregistrovat a uvést své jméno. Je to proto, že když jsme na webu měli před lety anonymní diskuzi, lidé si tam například nadávali mezi sebou," vysvětlil starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl.

Ve Křtinách vedení městysu s lidmi komunikuje spíše osobně. „Rubriku na dotazy na webu nemáme, ale dvakrát ročně pořádáme posezení u kávy s občany, kde se mohou ptát nebo dávat podněty a připomínky. Lidé si na to už zvykli a pokud nám chtějí něco sdělit i mimo tato posezení, chodí s tím osobně přímo k nám na úřad," řekl starosta Křtin František Novotný.

Letovičtí zase pro komunikaci s vedením města využívají e-mail nebo telefon. „Na nových webových stránkách ale chystáme i rubriku pro otázky občanů," slíbil starosta Letovic Vladimír Stejskal. (eo)