Dřevěné ohrady a přístřešky pro koně podnikatele Pavla Lišky začaly v Ráječku vznikat před několika měsíci. U některých lidí z Ráječka ale vzbuzuje stavba obavy. Poukazují například na to, že výběhy pro koně jsou ve svahu a nezatravněné. „Kousek od ohrad je totiž potok, který vtéká do Svitavy. Exkrementy z ohrad bude déšť splachovat přímo do potoka. V blízkosti je taky významný krajinný prvek, který by stavbou mohl být ohrožený," upozornil jeden z Ráječkovských, který si nepřál zveřejnit svoje jméno.

Se stavbami na pozemku navíc podnikatel začal bez stavebního povolení. „Na některé z těch staveb je ale zapotřebí si o stavební povolení žádat. Ze zákona se v takovém případě zahajuje řízení o odstranění stavby. V případě, že stavebník chce stavbu zachovat, musí si požádat o dodatečné stavební povolení," vysvětlil Jiří Kouřil z blanenského stavebního úřadu.

Promluví se sousedy

Majitel areálu pro chov koní se tak nyní snaží dát věci do pořádku. „Tyto pozemky vlastním už několik let a jako vlastník mám ze zákona povinnost se o ně starat. Jelikož jsem absolvoval střední odborné učiliště zemědělské a mám od mládí vztah k zemědělství a ke zvířatům, hledal jsem možný způsob využití těchto pozemků. V loňském roce se mi naskytla příležitost pořídit si koně. Přednostně jsem se tedy snažil zabezpečit pozemek pro maximální pohodlí koní. Následně jsem začal intenzivně jednat s úřady a zajišťovat patřičná vyjádření," uvedl Liška s tím, že se nyní bude snažit svůj záměr představit i vlastníkům sousedních pozemků.

Koně chce Liška v Ráječku chovat pouze pro soukromé účely. „Na pozemku budu mít maximálně pět koní," řekl.

Podle něj areál tamní přírodě vadit nebude. „Významný krajinný prvek zasahuje pouze do zadní části pozemku, kde bude jen dřevěný přístřešek a malý sklad krmiv. Dále bych chtěl pomoci vyřešit vlastními prostředky více než dvacet let ucpanou kanalizaci v majetku obce, do které je sveden bezejmenný tok z obecních parcel. Na okraji této části obce totiž docházelo při každé větší bouřce k nepříjemným záplavám," dodal Liška.

V současné době už blanenský stavební úřad řeší dodatečné stavební řízení o udělení stavebního povolení. „Ke stavebnímu řízení musel stavitel předložit projektovou dokumentaci a musel nám také doložit stanoviska odboru životního prostředí. Ta v tomto případě hrají největší roli. Všechna jsou kladná. Stavbu kontrolovala i Česká inspekce životního prostředí a ta také v projektu neshledala žádný problém," přiblížil vedoucí blanenského stavebního úřadu Petr Rizner.

Dodatečné stavební řízení je podle něj v této chvíli už před rozhodnutím. „Ještě o situaci ale budeme informovat ostatní účastníky stavebního řízení," řekl Rizner.

Podle Kouřila je pro udělení stavebního povolení důležité také to, jestli je stavba v souladu s územním plánem obce. „Podle informací, které mám od stavebního úřadu, náš územní plán stavbě tohoto typu nebrání," dodal starosta Ráječka Vít Rajtšlégr.