Komunální volby v Prostějově v první den jejich konání veřejnost rekordní davy netáhly. Přímo v okresním městě se dostavilo v pátek do dvacáté hodiny okolo 22 procent voličů.

Obdobná je situace i v dalších obcích na Prostějovsku.

"Netroufám si srovnávat s minulými komunálními volbami. Tehdy byla celková účast těsně nad 37 procent. Dle informací získaných z volebních okrsků je ale zájem trochu menší," informovala Marie Javůrková z odboru občanských záležitostí prostějovského magistrátu.Volby do zastupitelstev měst a obcí budou pokračovat v sobotu od 8 do 14 hodin.

Fronta před otevřením

Odevzdat své volební lístky, které rozhodnou o tom, kdo povede město v příštích čtyřech letech mají Prostějované možnost ve čtyřiačtyřiceti okrscích. 

Jedním z největších jsou okrsky na Základní škole Jana Železného.

Nedočkaví voliči se před vstupem do školy srocovaly již čtvrt hodiny předem. Převážně se jednalo o seniory.

"Chodíme volit pravidelně. Vždycky hned v pátek na začátek, abychom si splnily občanskou povinnost a měly odpoledne a v sobotu klid," smály se například dvě starší dámy.

Komunální volby 2022 potrvají do páteční dvaadvacáté hodiny, v sobotu se volební místnosti otevřou od osmé hodiny ranní až do čtrnácté odpolední. Následovat bude sčítání hlasů a kompletní výsledky za Prostějov jsou očekávány okolo devatenácté hodiny.

Deset stran a hnutí

V Prostějově se volí pětatřicet členů zastupitelstva. Občané Prostějova mohou vybírat z deseti stran a hnutí, což je o tři méně než před čtyřmi lety. O přízeň voličů se budou ucházet - Zvířata potřebují pomoc, sami si nepomohou – sdružení DSZ – Za práva zvířat a Nezávislí kandidáti, Na Rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení), Svoboda a přímá demokracie (SPD), Spojenci pro Prostějov, ANO 2011, ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova, Levicoví občané Prostějova a KSČM, Česká pirátská strana, Pévéčko a Česká strana sociálně demokratická (ČSSD).

Oproti předcházejícím komunálním volbám chybí Změna pro Prostějov, Jauner Československo 2018, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Moravské zemské hnutí a Republikáni (SPR-RSČM).

Novým uskupením jsou Zvířata PP, Piráti kandidují samostatně a kandidáti KDU-ČSL jsou pod Spojenci pro Prostějov.

Biokoridor Hloučela a uvažovaná bytová výstavba v prostoru za nemocnicí hýbe prostějovskou veřejností.
Jak dál s pozemky za prostějovskou nemocnicí? Téma rezonuje i před volbami

Z třináctky kandidujících stran v roce 2018 se jich do zastupitelstva dostalo devět. Volební účast tehdy činila podprůměrných 37,76 procenta. Například loňské parlamentní volby měly přímo v Prostějově účast 62,47 procenta.

Komunální volby před čtyřmi lety vyhrálo v Prostějově hnutí ANO, které získalo 18,18% hlasů a sedm mandátů. Druzí skončili Na Rovinu! s 15,94% a šesti mandáty. Třetí bylo Pévéčko (12,92%, 5) a čtvrtá ODS s 11,85% a čtyřmi mandáty.

Na dalších místech skončily ČSSD (11,23%, 4), Změna pro Prostějov (8,43%, 3), KSČM (7,42%, 2), SPD (7,33%, 2) a KDU-ČSL (6,43%, 2).

Primátorem se stal František Jura (ANO 2011) a radniční koalici uzavřely v Prostějově ANO, ODS, Pévéčko a ČSSD.

Prostějovský primátor František Jura
Kdo chce vést vaši obec na Prostějovsku? Deník přináší volební kandidátky

Křížkování místo kroužkování

Na rozdíl od jiných voleb nestačí hlasovací lístek jen vložit do obálky, systém je poněkud složitější. Místo kroužkování zde navíc probíhá křížkování. Aby byl hlas platný, je nutné křížkovat jedním z následujících způsobů:

Křížkem označit jednu volební stranu – tak se hlasuje pro kandidáty dané strany v pořadí, v jakém jsou uvedeni na hlasovacím lístku.

Křížkem označit vybrané kandidáty z kterékoliv volební strany – maximálně může volič rozdat tolik křížků, kolik je členů zastupitelstva. Je možnost kombinovat kandidáty z libovolných stran.

Propojit oba výše uvedené způsoby – přednostně získají hlasy jednotliví kandidáti označeni křížkem. Hlasy zbývající do počtu členů zastupitelstva se přiřadí kandidátům strany, kterou volič zakřížkoval, a to dle jejich pořadí na hlasovacím lístku.

Němčice nad Hanou
Útoky, napětí, vandalství. Bezpečnost jako volební téma v Němčicích

Voličské průkazy nejsou

Volby do obecního zastupitelstva jsou specifické v tom, že mohou lidé vhodit svůj hlas pouze v místě trvalého pobytu a ve stanoveném okrsku - voličské průkazy proto nebudou vydávány.

Hlasování mimo volební místnosti je možné pouze ze závažných zdravotních důvodů. Volič může požádat obecní úřad nebo okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku pro který byla volební komise zřízena. V takovém případě vyšle okrsková volební komise k voliči své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Na území Prostějova mohou volit lidé v celkem čtyřiačtyřiceti okrscích, které najdou na obvyklých místech.

Plumlov řeší problém s parkováním návštěvníků městečka se zámkem . Ilustrační foto
Zoufalství s parkováním v Plumlově se chopili politici před volbami