Ambiciózní plán by se měl uskutečnit v roce 2028. Raketa agentury NASA vynese na oběžnou dráhu náklad hornin a vyšle jej na cestu vzdálenou přes 64 milionů kilometrů.

Jedna ze selfie, kterou vozítko Curiosity vyfotilo při své misi na Marsu.
Krok od průlomu? Na Marsu byl možná opravdu život, mise Curiosity je blízko cíli

Na misi zvané Mars Sample Return se společně podílí NASA s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Ta vyvíjí malé vozítko Fetch, které bude shromažďovat nasbírané vzorky.

Bude to poprvé, kdy raketa odstartuje z jiné planety než ze Země. Přinese vzorky z rudé planety, které v současnosti sbírá sonda Perseverance. Dále pak tuto činnost bude vykonávat vozítko Fetch. Očekávaný průběh operace NASA znázornila v animaci, kterou zveřejnila v úterý.

Podle americké vesmírné agentury se bude jednat o první robotický oblet, který by bezpečně dopravil vzorky na Zemi.

Významný milník

Lehká nosná raketa Mars Ascent Vehicle se snese v přistávacím modulu poblíž kráteru Jezero, vyschlé říční delty na rudé planetě, kde má aktuálně nasazená sonda Perseverance základnu. Zde vysadí vozítko Fetch pro sběr hornin. To se poté vrátí k přistávací plošině a naloží vzorky do jednoho velkého kanystru na MAV, která odstartuje z přistávacího modulu na povrchu Marsu a na jeho oběžné dráze se spojí s kosmickou lodí. Ta se vrátí na Zemi.

“Vzorky bude možné studovat pomocí nejmodernějších nástrojů, které jsou příliš komplexní na to, aby je bylo možné dopravit do vesmíru,” říká v prohlášení Thomas Zurbuchen, zástupce administrátora pro vědu v NASA.

Mezinárodní vesmírná stanice.
NASA nechá v roce 2030 zřítit Mezinárodní vesmírnou stanici do Tichého oceánu

NASA to označuje za významný milník v cíli vyslání lidí na Mars a jejich návratu zpět na modrou planetu, který by se měl uskutečnit někdy po roce 2030.

“Americká investice do našeho programu návratu vzorků z Marsu naplní prioritní cíl planetární vědy a prokáže náš závazek ke globálnímu partnerství, čímž zajistí, že NASA zůstane lídrem v oblasti výzkumu a objevování,” prohlašuje správce agentury NASA, Bill Nelson.

Náročné přípravy i výzkum

Už od února 2021 se po povrchu Marsu prohání vesmírná sonda Perseverance, které v kráteru Jezero odebírá vzorky různých hornin. Ty jsou uloženy v titanové trubici.

Její služba potrvá až do roku 2028, kdy má na čtvrtou planetu sluneční soustavy dorazit modernější nástupce, právě vozítko Fetch. Momentálně na jeho sestavení pracuje společnost Airbus v anglickém Stevenage. Na oběžnou dráhu odstartuje společně s přistávacím modulem a bezpilotním prostředkem.

NASA zadala zákazku na 194 milionů dolarů (asi 4,1 miliardy korun) pro stavbu rakety Mars Ascent Vehicle společnosti Lockheed Martin Space z Littletonu v americkém státě Colorado.

“První start rakety NASA z jiné planety je nyní o krok blíže. Společnost Lockheed Martin byla vybrána k výrobě Mars Ascent Vehicle. Ta je součástí projektu s několika misemi, jejichž cílem je vrátit na Zemi vzorky z rudé planety,” uvedla agentura na svém twitterovém účtu.

Výroba vesmírné rakety není pro Lockheed Martin jednoduchým projektem. Těleso musí odolat drsnému marťanskému prostředí, a zároveň být dostatečně přizpůsobivé, aby mohlo spolupracovat s různými vesmírnými plavidly, Důležitá je i jeho velikost, která musí přesně pasovat do modulu pro vyzvedávání vzorků. Firma musí také vyvinout zařízení pro jeho ovládání ze Země.

Přivezení vzorků hornin z Marsu je ale složitý proces, který si vyžaduje spolupráci více agentur a mnoha států.

“Návrat vzorků slibuje revoluci v našem poznání Marsu. Projekt by naplnil cíl výzkumu sluneční soustavy, který je vysokou prioritou již od 70. let 20. století,” uvádí NASA.