NA CO SE TĚŠIT O VÍKENDU?

Oslavy města Konice
KDY: 19. - 21. června
KDE: zámecký park, nádvoří zámku, náměstí, komunitní centrum v Konici
ZA KOLIK: vstup volný

Konice slaví 50 let od svého povýšení na město a současně i neuvěřitelných 820 let od první písemné zprávy. Buďte u jedinečných oslav, které potrvají celý víkend. Vezměte celou rodinu a společně si užijte po celý víkend lunapark na hlavním konickém náměstí.
I) V pátek 19. června od 18 hodin – Koncert Legendy se vrací – rozezvučí skvělou muzikou zámecký park v Konici kapely Quercus, Arest, Merkur, Marasd a další. Akce omezena pro prvních 500 návštěvníků a koná se za každého počasí. Těšit se můžete na velkou stage, velkokapacitní stany.

II) V sobotu a neděli 20. – 21. června od 9 do 17 hodin – Výstava bonsají – Na nádvoří zámku v Konici si přijdou na své pěstitelé a milovníci bonsají. Na výstavě bude k dispozici odborné poradenství, ukázky tvarování bonsají i prodejní část (misky, rostliny i substráty).

III) V neděli 21. června – Výstava fotografií města – k vidění v místním komunitním centru, a zároveň i výstava historických i nových vozů Škoda. Od 13 hodin v zámeckém parku zahraje Holóbkova muzeka a od 15 hodin ji vystřídá country-rocková kapela Poutníci.
Dále se můžete těšit na horkovzdušný balón před zámkem i bohatý program pro děti po celý víkend. Užijte si nabitý třetí červnový víkend v Konici.

Konický zámekZdroj: archiv

Koncert Létajícího rabína 
KDY: sobota 20. června od 19 hodin
KDE: Kamenný sál, zámek Plumlov
ZA KOLIK: 190 korun

Prožijte hluboký kulturní zážitek, zavítejte v sobotu v 19 hodin na koncert prostějovského pětičlenného ansámblu – Létající rabín. Židovská hudba v jejich podání rozezvučí Kamenný sál plumlovského zámku a představí publiku i nové písně. Vstupné 190 korun. Vychutnejte si tradiční zvuk a folkloristický přístup této přední české klezmer kapely.

Létající rabínZdroj: Neringa Greičiuté

Živá zahrada – hmyzí domečky
KDY: pátek 19. června od 16 hodin 
KDE: zahrada Ekocentra Iris, Husovo nám. 67, Prostějov
ZA KOLIK: vstup volný

Tradiční páteční rodinná akce s dílničkou pro děti, povídání o zahradním hmyzu – včelách a dalších opylovačích, vyrobíte si malý domeček pro samotářské včely, domeček si můžete odnést domů a umístit do své zahrádky, materiál bude k dispozici.

Hmyzí hotelZdroj: Jan Prachař

Koncert Marka Soldána
KDY: pátek 19. června od 18 hodin
KDE: Bistro Hloučela U Matesů, Pod Kosířem 215, Prostějov
ZA KOLIK: vstup volný (nutná rezervace na tel. 724 814 172)

Skvělá atmosféra, posezení s přáteli či rodinou u dobrého jídla a pití, grilované makrely, koncert vynikajícího kytaristy Marka Soldána, který zahraje v rytmu blues, rNb a rNr.

Kytarista Marek SoldánZdroj: Facebook M. Soldána

Svatojánská noc v Čechách pod Kosířem
KDY: sobota 20. června od 9 do 20 hodin
KDE: zámek Čechy pod Kosířem 
ZA KOLIK: rezervace vstupenek na telefonu 773 784 110

Po celý den volně přístupná Červená věžka, svatojánské čarování v zámeckém sklepení, začátek programů od 11.00, 13.00, 15.00 a 17.00, zapálení svatojánské vatry v zámeckém parku v 18 hodin, povídání o svatojánských tradicích, doporučená výbava s sebou – světýlka, špekáčky, chleba, akce se koná pouze za příznivého počasí.

Lidé jsou shromáždění kolem vatry v areálu Hvězdárny Vsetín při akci Svatojánský oheň; pátek 21. června 2019Zdroj: Jiří Koňařík, Muzeum regionu Valašsko

Turistický pochod Konické štrapáce a Na kole okolo Konice
KDY: sobota od 6.30 
KDE: start a prezence - Restaurace Litovel Klasik Restaurant, Sportovní 205, Konice
ZA KOLIK: mládež do 15 let za 15 korun, ostatní za 30 korun

Přijďte si užít 43. tradiční turistický pochod nebo vezměte kolo a vychutnejte si okolí Konicka ze sedla bicyklu, pěší mohou volit z tras 6 – 35 kilometrů, cyklisté z 20 – 120 kilometrových okruhů, v cíli drobné občerstvení, výchozí i cílový bod pro pěší i cyklisty je Konice, podrobný popis tras na webu stdostal.unas.cz/strapace.

TRASY PRO PĚŠÍ:
35 km Konice Runářov – Stražisko – Přemyslovice – Laškov - Ochoz – Konice
20 km Konice Runářov – Křemenec – Štarnov - Ve Žlebě - Ochoz – Konice
10 km Konice Runářov - Křemenec - Konice
6 km Konice Březsko - Konice

CYKLOTRASY:
120 km Konice -Kostelec na Hané- Senice na Hané – Horka nad Moravou – Litovel – Bouzov – Konice
90 km Konice - Senice na Hané – Litovel – Moravičany – Loštice - Bouzov - Konice
60 km Konice – Ptení – Čechy pod Kosířem – Bohuslavice – Luká - Konice
40 km Konice – Stražisko - Zdětín – Čechy pod Kosířem – Laškov - Konice
20 km Konice – Stražisko – Přemyslovice – Budětsko - Konice

Konické štrapáceZdroj: z webu stdostal.unas.cz

Dětský den v Bousíně
KDY: sobota 20. června od 13.30
KDE: sraz účastníků na místním bousínském hřišti
ZA KOLIK: vstup volný

Děti se mohou těšit na představení, putování cestou za pokladem i skvělé hry a soutěže, ohýnek a špekáčky, při nepříznivém počasí se akce přesune do místního sálu s upraveným programem a závěrečnou diskotékou.

Putování za studánkovou vílou
KDY: sobota 20. června od 9.40
KDE: lesy nad Seloutkami, autobusová zastávka Seloutky (sraz v 9.40 na zastávce v Seloutkách)
ZA KOLIK: 40 korun za osobu

Vycházka pro rodiny s dětmi za studánkami v okolí Seloutek, pokud se chcete dopravit autobusem – jede z prostějovského aut. nádraží v 9.20 (stanoviště 12), vydáte se spolu s vílou po polních i lesních cestách a budete hledat a čistit studánky, hravé aktivity a hledání pokladu, autobus zpět do Prostějova jede ve 13.35, délka trasy 4-5 kilometrů.

Lesní studánkyZdroj: Zuzana Burdová

Olympiáda dětí a mládeže ve Zdětíně
KDY: sobota 20. června od 15.30
KDE: fotbalové hřiště, Zdětín (registrace od 14:30)
ZA KOLIK: vstup volný

Aktivně strávené sobotní odpoledne, soutěžní disciplíny ve sprintu na 40 – 60 metrů, běh na 300 – 900 metrů, trojskok z místa, štafetový závod, registrace a více informací na telefonu 602 760 451.

Letní olympiáda dětí a mládeže v Prostějově - silniční závod a kritérium na náměstí T. G. MasarykaZdroj: DENÍK/Karel Rozehnal

Astronomický víkend
KDY: sobota 20. června od 14 hodin
KDE: Hvězdárna Prostějov
ZA KOLIK: 40 korun

Celodenní akce, astronomická sobota, pozorování Slunce od 14 do 15 hodin, následuje projekce pohádky Martin a hvězda od 15.30 hodin, večerní pozorování noční oblohy od 22.30 hodin.

Noční pozorování oblohyZdroj: MuRV

KAM O VÍKENDU NÁSLEDUJÍCÍM?

Repechy 22K Run
KDY: neděle 28. června (od 9 hodin)
KDE: start z parkoviště před sportovní halou DDM, ul. Olympijská, Prostějov
ZA KOLIK: dobrovolné

Milujete běh a nedělá vám problém uběhnout i delší vzdálenosti? Pak sev neděli zúčastněte již 9. ročníku vytrvalostního amatérského běhu Repechy 22K Run. Startovat se bude z Prostějova a trať povede tradičně přes Mostkovice, Plumlov, Repešský žleb až k cíli penzionu Lada v Repechách. Na trase budou dvě občerstvovací stanice. Registrace běžců na webu Maratonského klubu Prostějov.

Repechy 22K RunZdroj: archiv Maratonského klubu Prostějov

Rockový koncert v Konici
KDY: pátek 26. června od 19 hodin
KDE: zámecký park, Konice
ZA KOLIK: 400 korun

Užijte si páteční hard-rockově vytuněný večer. Zavítejte do zámeckého parku v Konici a užijte si skvěle nadupaný rock od hudebních skupin Doga a Alkehol. Hostem bude konická rodačka, textařka a rockerka Gabriela V. G. Vstupenky za 400 korun zakoupíte v konickém informačním centru nebo online na Ticketstream.

Rockový dvojkoncert Alkehol + DogaZdroj: Jan Nuc