Poblíž města Chotěboř najdete i naučnou stezku, která vám na jedenácti zastaveních představí místní zajímavosti: Kamenné moře, Čertův stolek, Sokolohrad, skalnaté Koryto… „Chodím tam rád a často,“ zve všechny Martin Pesler, předseda odboru KČT Havlíček Havlíčkův Brod.

Naučná stezka začíná u Chotěboře u Horního Mlýna. K němu se dostanete buď po červené značce z Chotěboře, nebo po silnici od železniční stanice Chotěboř směrem na Horní Sokolovec.

Plešné jezero
Nejkrásnější výlet Šumavy: Na Třístoličník a Plechý, užijí si i milovníci vlaků

Při této variantě může obdivovat přes dva metry vysoký Geologický vodopád. Je zajímavý tím, že přímo v místě vodopádu ústí do potoka další menší potůček. Kromě Lučinsko-svatoborského vodopádu na Karlovarsku jde o druhý vodopád na soutoku, který se nachází v Česku.

Naučná stezka Údolím Doubravy kopíruje červenou značku z Chotěboře a je středně náročná. Původně vedla atraktivním lesnatým údolím. „Bohužel Vysočinu hodně postihla kůrovcová kalamita a lesy jsou tam už také špatné,“ mrzí Martina Peslera.

Ráj pro horolezce

Ve svazích nad řekou uvidíte rozsáhlá kamenná moře v údolí, podél kterých se dostanete ke skalní věži Čertův stolek. O kousek dál je upravená vyhlídka Sokolohrady, ráj trampů i horolezců.

Poté se již dostáváme k nejatraktivnějšímu místu naší cesty. „Skalnatý kaňon Koryty a mohutné peřeje s Velkým vodopádem jsou nejdivočejší částí údolí,“ potvrzuje Pesler.

Kladská a její kouzlo
Nejkrásnější výlet na západě Čech: Tajemná Dyleň, lázně i rašeliniště

Přibližně kilometr před koncem stezky budete v místě zvaném Mikšova jáma obdivovat jeden a půl metru vysoký vodopád do hluboké tůně. 

Podél Veselé skály a lomu se potom dostanete do cíle, který je u železniční stanice Bílek. Samozřejmě lze zvolit opačnou trasu nebo procházet menší údolí. „Je tam nádherně. Chodím tam rád a často,“ uzavírá Pesler.

Naučná stezka je zhruba čtyři a půl kilometru dlouhá. Pokud byste se na ni chtěli podívat, vydejte se vlakem z Havlíčkova Brodu (z druhého směru například ze Ždírce nad Doubravou či Hlinska v Čechách) do stanice Chotěboř, stanice Bílek je na stejné trati.