Péče o děti je natolik důležitá, že by se měla více odrazit také na důchodu lidí, kteří jí v produktivním věku věnovali svůj čas. Takový je názor čtenářů Deníku, již hlasovali ve velké anketě seriálu Rodiče a děti. Více než čtyři pětiny lidí se shodly na tom, že by ženy měly mít za každé vychované dítě důchod o pět set korun vyšší. Pouze přes šestnáct procent respondentů by jim tuto částku dát nechtělo.

Většina dnešních teenagerů bez mobilu nevykročí ze dveří. Naučte je telefon využívat k placení.
Lektorka finančního vzdělávání Veronika Kalátová: Naučte děti platit mobilem

Čtenáři jsou v tématu na jedné vlně s politiky. Sněmovna totiž minulý týden schválila návrh, aby o zmíněnou částku důchody za každé vychované dítě opravdu vzrostly (ženám, případně i mužům, nárok na bonus bude ale mít vždy jen jeden z rodičů).

Přidat dětem na bydlení? Ne

Rodiče a děti. InfografikaRodiče a děti. InfografikaZdroj: DeníkÚčastníci ankety by sice více podpořili rodiče, i vůči bezdětným by však byli shovívaví. Na dotaz, zda by lidé bez potomků měli platit vyšší daně, odpověděla kladně jen třetina respondentů.

Mnoho popularity mezi dotazovanými nezískal ani nápad, že by rodiče měli svým dětem platit bydlení. Vlastnictví nemovitosti je přitom právě dnes mnohem nedostupnější než dřív. Kupříkladu v Praze by si nyní lidé museli jen na byt vydělávat bezmála patnáct let, kdyby na jeho pořízení věnovali veškeré své příjmy. Více než sedm z deseti lidí je ovšem i tak přesvědčeno, že rodiče by svým dětem bydlení zajišťovat neměli.

Kapesné dává dětem většina rodičů
Pravidelné kapesné dostává takřka polovina dětí. Jeho výše se ale různí

Mnoho čtenářů se přitom shodlo, že nedostupnost bydlení je významným důvodem, který brání mladým v založení rodiny. Ještě více jich ale tvrdí, že největší překážkou je obyčejná pohodlnost. V anketě ji za hlavní důvod označily více než dvě pětiny dotázaných.

Slabá podpora domácí péče

Dotazník Deníku se věnoval také otázce soužití generací. Více než polovina čtenářů je přesvědčena, že na umístění starých rodičů do domova pro seniory není nic neetického.

Ti, kteří se chtějí o své stárnoucí příbuzné starat doma, to navíc dnes nemají lehké a řada lidí nakonec stejně skončí v ústavní péči. „Ústavy jsou často řešením tam, kde služba a podpora v domácnosti selhává,“ řekla Deníku lékařka Iva Holmerová z Gerontologického centra v Praze.

Lepší než fyzické tresty jsou pro výchovu zákazy, soudí odborníci
Pohlavky a výprasky patří minulosti: Děti nefackujte, účinnější je zákaz

Zatímco lidí vyššího věku vzhledem ke stárnutí společnosti přibývá, služby podpory domácí ošetřovatelské péče stagnují. „Je to otázka kultury ve společnosti. Kulturní, západní společnost na péči a podporu nejzranitelnějších lidí dbá mnohem více,“ uvedla Holmerová. Česko má podle ní co dohánět. „V péči o nejkřehčí lidi je pořád viditelná železná opona, která oddělovala země střední a východní Evropy od Západu,“ dodala.

Letní seriál Deníku

Zdroj: DeníkCo to je?

Jedná se o seriál Deníku, který se zabývá rozdílným světem dětí a rodičů. Vychází z dotazníku Deníku, v němž jsme získali přes čtyři tisíce odpovědí od našich čtenářů i školáků, a z dalších podnětů. Jako nit se seriálem povinou témata spojená s partnerským filmem Spící město režiséra Dana Svátka, který pojednává o světě, kde rodiče usnou a děti si musí poradit sami ve světě, kde žijí jen ony samy a dospělí bez dětí.

Kdy seriál vychází?
Každé úterý, středu, čtvrtek a sobotu v tištěném Deníku. A to až do konce prázdnin. Doprovázen je i sérií rozhovorů a témat v magazínech a celý jej najdete na denik.cz.

Na čem je seriál a celý Letní deník postaven?
Seriál Rodiče a děti má pět pilířů: 1. Tematický blok věnovaný vždy fenoménu ze života dětí, dospělých, jejich vzájemnému vztahu či rozdílnému pohledu na problém. 2. Seriál rozhovorů s herci a osobnostmi spojenými s filmem Spící město o fenoménech popsaných v tematickém bloku. 3. Střípky z natáčení Spícího města. Ale i z knihy Martina Vopěnky a míst, kde se film točil. 4. Píšu Ti. Projekt dopisů dětí rodičům a prarodičům. Píší je pro nás jak známé osobnosti, tak čtenáři (více na straně 10). 5. Společná zábava u více křížovek a testů, které vycházejí vždy jak na webu denik.cz, tak na straně 12. Součástí bude také čtenářská soutěž.

Jaká budou nejbližší hlavní témata seriálu?

Týden 4
Rodinná peněženka
Sobota 7. 8.: Děti, sport, škola… Jak moc česká mládež zaostává za cizinou.

Týden 5
Umíme žít v krizi?
Úterý 10. 8.: Velká datová grafika: Co bych dělal, když…