Většina z nás by odpověděla ano, ale nemůžeme přece ráno objet místní pekárnu, farmu a řeznictví. Co kdyby to ale někdo zařídil za nás a my bychom jen vstali z postele, otevřeli dveře a na klice by visel požadovaný nákup? Že to není možné? Ale ano, je! Takto si hýčká své zákazníky ostravská společnost IT Ring s.r.o. se svým projektem OdMistnich.cz. „Z pohodlí domova si na internetových stránkách www.odmistnich.cz objednáte nejen snídani, ale klidně i hotový oběd, který chutná jako od maminky, nebo třeba suroviny k přípravě večeře,“ říká autor projektu OdMistnich.cz Josef Halamík.

Objednat si kvalitní potraviny od místních farmářů mohou lidé každý všední den. „Od pondělí do pátku objednávku doručíme až ke dveřím zákazníka. Objednat si zboží mohou lidé třeba i na měsíc dopředu. Ušetří tím čas a ochutnají mnoho dobrot, které by jinak na jednom místě nepořídili. Zároveň je to také možnost, jak podpořit regionální pekaře, farmáře, sládky, cukráře a další. Z rozmanité nabídky čerstvých lokálních produktů si našem webu určitě vybere každý,“ usmívá se podnikatel.

Nemalé prostředky investoval Robert Beneš do pořízení a vytvoření rezervace pro divoká zvířata včetně zubří rodinky
Zisky z podnikání vrací přírodě. Tam, kde beru, musím i dávat, říká podnikatel

Projekt OdMistnich.cz vychází z původního podnikatelského záměru Josefa Halamíka - Distribution.cool, který se zaměřoval na rozvoz regionálních potravin v ekologických, vratných obalech. Projekt úspěšně fungoval do doby, než se vloni na jaře objevil koronavirus. Vládní opatření proti šíření nemoci se dotkla i tohoto druhu podnikání. V rámci stavu nouze je totiž zakázáno používat vratné obaly. „Na situaci jsme zareagovali a přizpůsobili se,“ popisuje Josef Halamík.

Vzájemná pomoc

Rozhodl se dočasně opustit myšlenku vratných obalů a nahradit je standardními. Díky tomu mohl rozšířit nabízený sortiment a oslovit více regionálních producentů. „Zjistil jsem, že ti mají zase výpadek v objednávkách kvůli zavřeným školám, restauracím a hotelům. Vzájemně jsme si tak pomohli,“ vysvětluje.

Počet svých dodavatelů tak firma rozšířila z původních pěti na zhruba pětadvacet a stále jim přibývají noví. „Všichni jsou místní a produkují potraviny v té nejvyšší kvalitě.

Nové výrobky si své zákazníky našly a základní myšlenka projektu – propojit lokální výrobce se zákazníky v daném regionu se tedy podařila,“ pochvaluje si Josef Halamík.

Tomáš Šupa je majitelem Vinařství Mutěnice, Neoklas Šardice, Vína Pezinok
Covid nás naučil nesázet na jednoho koně, říká zkušený vinař Tomáš Šupa

Na pravidelných trasách dnes jeho šest aut denně rozváží zboží zhruba padesáti zákazníkům, ze kterých je většina pravidelnými odběrateli. A protože zájemců stále přibývá, otevře se od prvního února nový obchůdek s dobrotami Od místních v ulici Mostní v Hranicích na Moravě, který bude zároveň i distribučním místem.

„V Rožnově pod Radhoštěm nás zákazníci můžou navštívit také v nových prostorách. Nový výdejní a distribuční sklad s regionálními potravinami nahradí stávající obchůdek. Otevíráme rovněž v únoru a najdete nás ve Frenštátské ulici v areálu Kastini Pneu, hned u hlavního tahu z Frenštátu na začátku Rožnova,“ upřesňuje Josef Halamík a doplňuje, že na stavbě nového obchůdku se podíleli také místní: zedníci, truhláři, topenáři.

„Všichni jsou vlastně sousedé z Rožnova pod Radhoštěm. Zkrátka, vše je tady od místních,“ uzavírá.