Po oba víkendové dny se bude konat takzvaná Gastro tour, během níž mohou lidé navštěvovat vybrané restaurace a kulinářské zastávky v údolí Léskové a ochutnávat různé speciality.

„Část podniků nabídne Valašské menu, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší valašský recept resortu Valachy. Nebudou chybět ani další valašské speciality, zvěřina, jehněčí či zabíjačka.

Sveze vás Jelínkův expres a historický autobus

Letos poprvé je součástí Gastro tour i mezinárodní farmářský trh, na který jsme vedle farmářů z Valašska přizvali také producenty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii. Na osmi místech budou zřízeny gastronomické zastávky tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Návštěvníky údolím zdarma sveze Jelínkův expres a historický autobus, který zapůjčila Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Svezení nabídne i koňský povoz,“ láká ředitel hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.

Platit se bude gastrošem

V restauracích i na trhu se bude platit jednotnou měnou – Valašským gastrošem, který si mohou návštěvníci vyměnit ve směnárnách. Na Gastro tour je vstup zdarma. Koná se od 10 do 16 hodin za každého počasí, pro případ deště budou stanoviště krytá stany.

Součástí gastrofestivalu jsou také kuchařské show a galavečeře, při nichž předvede svůj um několik kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a Itálie, mezi nimi italský držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna. V neděli 6. 11. dokonce uvaří vybrané pokrmy přímo před zraky diváků při dvou kuchařských show v hotelu Horal.

Neděli zpestří také soutěž o nejlepší valašský frgál. Milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery v Cocktail baru Lanterna. V pátek 4. 11. bude zasvěcen nejstaršímu vinnému destilátu Armagnacu. Z Francie přijede samotný producent Armagnacu, Philippe Gélas z Maison Gélas. V sobotu 5. 11. bude hostem guru českého barmanství Alexander Mikšovic.

Doprovodný program nabídne i eko vína

Uskuteční se i doprovodné programy. V pátek 4. 11. bude v Karlovském muzeu zahájena výstava řemeslných děl umělců z italského Friuli. V hotelu Horal bude po celý víkend pro rodiče k dispozici hlídání dětí, Golf Club Horal nabídne v sobotu zdarma ukázky a výuku golfu pro děti. U Chaloupek U Pařízků bude půjčovna segway, v Apartmánech Razula se uskuteční den otevřených dveří s ochutnávkou eko vín, sobotní podvečer zpestří posezení u cimbálu v Penzionu Pod Pralesem. Sobotní večer si také hosté mohou zpestřit koupáním při svíčkách v termálních bazénech a nočním saunováním ve Wellness Horal. www.valachy.cz

Program Karlovského gastrofestivalu

4. 11. – Zahájení výstavy tvorby italských řemeslníků (Karlovské muzeum)
4. 11. - Galavečeře Gourmet klubu Slovakia (Galik)
4. 11. - Barmanský večer s Armagnacem (Cocktail bar Lanterna)
5. – 6. 11. - Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem (údolí Léskové)
5. 11. - Barmanský večer s A. Mikšovicem a A. Půtou (Cocktail bar Lanterna)
5. 11. - Michelinská galavečeře - Alessandro Gavagna (Horal)
5. 11. - Italská galavečeře - Loris Petris (Lanterna)
5. 11. – Posezení u cimbálu (Penzion Pod Pralesem)
6. 11. - Kuchařské show s Michelinskou hvězdou - Alessandro Gavagna (Horal)
6. 11. - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)
6. 11. - Galavečeře "Best of Valachy" (Lanterna)
10. 11. - Menu z exotického hmyzu (entomofágie)
11. 11. - Křest svatomartinského vína

Naučte se vařit od Michelinské hvězdy

Michelinská hvězda je nejprestižnějším oceněním kuchařského umění na světě. Jejím držitelem je i Alessandro Gavagna, šéfkuchař italské restaurace Al Cacciatore della Subida. Galavečeře, kterou připraví 5. 11. v hotelu Horal, je již vyprodaná. Stále jsou ale k dispozici volné vstupenky na kuchařské show, při nichž A. Gavagna v neděli 6. 11. v 10.30 a 13 hodin v hotelu Horal předvede své umění a uvaří vybrané pokrmy přímo před zraky návštěvníků.

Rozhovor s Alessandrem Gavagnou

Pane Gavagno, proč jste se stal kuchařem?
Neuměl bych dělat nic jiného, co by mne bavilo stejně jako vaření.

Kteří šéfkuchaři a mistři vás ovlivnili ve vaší kariéře?

Nejvíce staré kuchařky z oblasti Collio. Naučily mne místní tradiční kuchyni, od které jsem se odrazil vlastními inovacemi. A také velký Chef a přítel Walter Eynard.

Jaká ocenění jste získal ve své kariéře?
Největším oceněním je pro mne spokojenost hostů. Ale nezapomenu ani na velké emoce při získání Michelinské hvězdy.

Které jídlo vás, dle vašeho mínění, proslavilo?
Nevím, zda mne proslavilo, ale určitě jsem jím uspokojil mé klienty: I Gitini - kousky trhaných těstovin, cuketové květy, cukety, pravé hřiby a květy divokého česneku.

Je možné jednou větou definovat váš styl?
Sezónní speciality, místní produkty a neustálé hledání zlehčení a nového pojetí tradiční kuchyně.

Bez které suroviny byste se v kuchyni neobešel?
Bez květů a divokých bylin.

Co nejraději vaříte svým hostům?
Na podzim obecně zvěřinu.

A co vaříte pro sebe a svou rodinu?
Ryby, které v restauraci na jídelníčku nemáme.

Co jste si připravil pro návštěvníky Karlovského gastrofestivalu?
Jak pro Galavečeři, tak pro kuchařské show mám v hlavě menu propletené fantazií. Jak je u nás zvykem, použijeme jednoduché produkty a místní plody z naší oblasti Itálie a pohrajeme si nejen s cuketou, květy a naší Růží z Gorície (zimní čekanka), ale také s jelenem a pstruhem.

Byl jste už vůbec někdy v Česku?
Ne, nikdy. Je to skvělá příležitost poznat z Česka alespoň kousíček a určitě pak budu mít velkou chuť se tam vrátit. Velké Karlovice mne lákají a se ženou už plánujeme, že se k vám vrátíme někdy v budoucnu na dovolenou bez vaření.