Jaké jsou nejčastější příčiny vysokého krevního tlaku?

Krevní tlak stoupá ve chvíli, kdy člověka prostoupí destruktivní emoce hněvu nebo strachu. Nejprve vlivem opakujících se psychicky náročných prožitků a pak také z důvodu vnitřních obav. Někdy reálných, častěji však neopodstatněných. Tyto strachy a obavy, byť jsou jen v naší hlavě, mozek vždy vyhodnotí jako aktuální. Tělo na tyto podněty reaguje vylučováním stresových hormonů. Po čase se z těchto reakcí stává program, a my jsme stále v napětí, nebo pod tlakem. Je to víc než symbolické, jsme-li pod psychickým tlakem, stoupá nám krevní tlak. Srdce bije na poplach i v některých případech nadváhy nebo špatné stravě.

V čem spočívá léčba medikamenty?

Pro terapii lze využít bylinné léky, které intenzivně a zároveň přirozeně působí na buněčné receptory slasti. Tyto byliny, působí jako relaxanty, a také vyrovnávají hormonální rovnováhu, rozšiřují cévy, a tak stimulují příjemné pocity. Při správném výběru přírodního medikamentu dáme do pořádku i jiné symptomy, které vysoký tlak někdy doprovází. Je to nespavost, podrážděnost, únava, závratě a pokles sexuální výkonnosti. Právě tyto symptomy jsou také často vedlejšími dopady farmakoterapie. Zvláště pokud trvá delší dobu.

Jak by mohla vypadat ideální léčba a jakými bylinami lze krevní tlak vyrovnat?

Uvedu významnou trojici rostlin. Účinnou bylinou je náš Kozlík lékařský. Reguluje vysoký tlak a zároveň je relaxant. Uklidňuje, a večer navozuje spánek. Dále je to Mučenka pletní, která uvolňuje nervové napětí i krevní tlak.
Hloh obecný působí skvěle na palpitace, cévní nedostatečnost i aritmie. Všechny tři byliny se zároveň používají na tachykardii. Dají se dobře kombinovat se sibiřským ženšenem Eleuterokokem, který podporuje psychickou odolnost a výrazně stimuluje imunitní systém. Souběžně s bylinnou terapií může probíhat duševní terapie, pokud je hypertenze způsobená dlouhodobým stresem nebo traumatem. Úprava životního stylu a stravy je taktéž důležitá. Zároveň klienty učím, aby sami uměli dosahovat klidu, vyrovnanosti, a aby se tento stav stal jejich přirozenou součástí.

Příští díl: Bolesti pohybového aparátu (poh)