Trojice má za sebou první čtvrtletí spolupráce. Šestačtyřicetiletý Michal Pavelka řídí společnost A.W. od podzimu 2022. Má za sebou více než dvacetileté zkušenosti na manažerských pozicích v potravinářské branži. Dříve působil v nadnárodní cateringové firmě Eurest, společnosti TRUMF International zaměřené na koření nebo v prostějovské Palírně U zeleného stromu.

Výrobní kapacita nestačí

„Poptávka po Olomouckých tvarůžcích převyšuje naše současné výrobní kapacity. Strategickou investicí, kterou v současné době připravujeme, je vybudování nových výrobních prostor. Umožní nám to do budoucna navýšit výrobní kapacity o přibližně sedmdesát procent s rezervou na další případné rozšíření,“ uvedl generální ředitel společnosti A.W. Michal Pavelka.

Dohled nad kvalitou sýru s charakteristickým aroma převzal od podzimu 2023 nový vedoucí kvality Rastislav Mikuška. V oblasti potravinářství pracoval přes dvacet let, mimo jiné ve společnostech HYZA, Ilavský nebo Berto.

„Našim cílem je dodávat Olomoucké tvarůžky jejich konzumentům i zpracovatelům vždy v perfektní kondici a optimální fázi zralosti. Je to závazek, který výrobu tohoto unikátního zrajícího sýra provází již téměř sto padesát let,“ uvedl Rastislav Mikuška.

Vedoucím obchodu a marketingu Olomouckých tvarůžků je od letošního ledna sedmačtyřicetiletý Leoš Kalandra. Na vedoucích pozicích v marketingu a obchodu ve společnostech BGS LEVI Czech, TRUMF International nebo EMOS strávil přes dvacet let.

Olomoucké tvarůžky zacílí na mladé

„Chceme stále víc oslovovat mladou spotřebitelskou generaci, kterou můžeme zaujmout například netradičnímu úpravami tvarůžků nebo důrazem na výživové a fitness benefity jejich konzumace. Našim cílem je i postupné rozšiřování sítě vlastních prodejen, které slouží jako výkladní skříň našeho sortimentu a nabízí zákazníkům nejen celý bohatý sortiment Olomouckých tvarůžků, ale i další pochutiny z nich vyrobené,“ řekl Leoš Kalandra.

Dlouhá historie zavazuje

Výroba Olomoucký tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A. W. spol. s r. o získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897.

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům jako jedinému původnímu českému sýru chráněné označení původu.

V roce 2014 bylo v Lošticích otevřeno Muzeum Olomouckých tvarůžků jako jediné svého druhu v České republice.

V současné době společnost A. W. zaměstnává okolo 180 lidí. Každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách. Provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu. Jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a vůní. Díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu.