Nové způsoby léčení, tak jak se začínají vyučovat například na fakultách věhlasných amerických univerzit, se souhrnně nazývají integrální medicína. O nich bude v seriálu Deníku mluvit psycholog, filozof, terapeut a lektor integrální psychologie, filozofie a medicíny, jednačtyřicetiletý Radim Grebeníček. Je absolventem Univerzity Nové doby a Institutu integrálních studií v Praze. Ve druhém díle seriálu Radim Grebeníček vysvětlí, jak léčit stavy úzkosti bez použití klasických léčiv.

Vysvětlete, jak lze charakterizovat úzkost, co ji způsobuje a jak se nejčastěji projevuje?

Většinou se úzkost objeví u člověka, který žije v dlouhodobém psychickém nebo fyzickém vypětí, přes to, že cítí, že už nemůže. Začátkem jsou obavy, později strach, a v nejvyšším stupni je to panika, hrůza z blízkého konce, smrti. Velmi často se úzkost objevuje jako součást psychospirituální krize neboli jak říkají mystikové temné noci duše. Znovu se objevují vzpomínky na děsivé zážitky z dětství, hádky, osudové krize nás samých nebo našich předků. Strach, že tyto pocity jsou nezvládnutelné, doprovází bušení srdce, nevolnost, zkrácené dýchání či pocení a pocity absolutní beznaděje.

Uveďte typický příklad z praxe…

Nedávno za mnou přišel úspěšný podnikatel z Prahy. Měl stavy úzkosti a strachu a tvrdil, že už je prakticky nezvládá. V restauraci, při jednání, ale i na jiných místech ho bezdůvodně začal přepadat strach, postupně až panika. Vždy tyto situace řešil tak, že z místa rychle odešel, protože měl strach, že se mu něco stane, a že se nebude moci ovládat. Opakovaně vyhledal psychiatra, ale farmakoterapie byla úspěšná jen částečně a krátkodobě. Problémy se u něj objevily znovu a s větší intenzitou. Nejdříve jsem mu umožnil, aby se strachu zcela otevřel a přeměnil ho v uvědomění si něčeho hlubšího, co tento strach přináší. Nebylo řešením před pocity děsu utíkat, násilně se odreagovávat nebo ho potlačovat farmakologicky. To jsou ovšem praktiky, které mnozí odborníci v praxi používají. Díky mé metodě se ponořil do hlubších rovin psyché. Následný prožitek u něj vedl ke vzpomínce na smrt dědečka, kterého v raném dětství miloval. Objevila se i další traumata s tím spojené, které společně se strachem zaplavovala jeho vědomí. Do té doby ale byla vytěsněna. Tyto uvolněné zážitky přinesli katarzi, tedy pláč a uvolněné emoce. Prostě všechno muselo ven, a poté u něj nastalo velké, pozitivní uvolnění.

Jakými dalšími metodami lze podobné stavy léčit?

Výborná je například metoda neuro-lingvistické programování (NLP). Používám ji už mnoho let nejen na úzkost, ale na mnoho jiných duševních bolestí včetně fyzických. Její podstatou je, že každý nepříjemný pocit, napětí, ničivá emoce, a v podstatě každá nemoc sebou nese zároveň vzpomínku, představu a vnitřní hlas, který člověku podvědomě říká, kde jsou zdroje zdravotního problému. Bolest a nemoc je vlastně jen řeč duše nebo chcete-li vědomí. Upozorňuje nás, že něco není v pořádku. Teprve potom lze použít přírodní léčiva.

Kdy se, po zahájení léčby, dostaví u pacienta první výsledky?

Pokud například v případě úzkosti z vyčerpání a dlouhodobého stresu nasadíme vhodné byliny, pak úlevu zaznamenáme už první týden. Pokud mohu pracovat přímo s emočním a zážitkovým potenciálem klienta, a podaří se uvolnit traumata uložená do strachu a úzkosti, může přijít úleva prakticky hned. Pak stačí jen hormonální a duševní rovnováhu, bylinami doladit. Pacienti, kteří se o léčbě deprese a dalších nemocí chtějí dozvědět více mne mohou kontaktovat prostřednictvím emailové adresy pramenypoznani@gmail.com nebo v regeneračním studiu mého bratra Pavla Grebeníčka, které se nachází na zámku v Bílovicích. Poradnu mám také v Domě osobního rozvoje Maitrea v Týnské uličce v Praze.

Příští díl: fyzická bolest