Pane Grebeníčku, Vy máte osobní zkušenost s alergiemi či astmatem…
Ano, tu zkušenost mám, a je životní. Už jako desetiletý kluk jsem trpěl astmatem a alergiemi na prach, pyly trav, seno a také na králičí srst. Občas jsem se v noci dusil takovým způsobem, že jsem vůbec nemohl spát a dokonce jsem se obával nejhoršího. Byly to děsivé stavy. Například koupat se v rybníku jako ostatní děti, to bylo pro mě nemyslitelné, protože trávy byly všude. Okamžitě jsem měl rudé oči, tekla mi rýma z nosu a než jsem přijel domů, sípal jsem doslova jako ucpaná kamna.

Víte, kde byl původ těchto obtíží?
Byly letní prázdniny a jako kluci jsme vyváděli pěkné lumpárny. Jednou jsem loupil nějakému „strejdovi" na zahradě jablka. Přitom jsem mu pošlapal zahrádku se zeleninou a on mě chytil. Schytal jsem pěkný výprask. Fakt je ten, že pro mě to byl obrovský šok. Dnes vím, že tenkrát jsem si prožil mimořádně silné trauma. Byl jsem vyděšený, celý se třásl, a ještě druhý den jsem se z toho vzpamatovával.

Ale jak tento zážitek souvisí s Vaší alergií?
Dnes v neurovědách, imunologii a psychologii víme, jak vzniká alergie, astma, atopické ekzémy a řada dalších autoimunitních onemocnění. Přetížením nervového systému, tedy lidově řečeno stresem. Někdy krátkodobým, ale velmi intenzivním, jako v mém případě. Jindy může alergii odstartovat dlouhodobý stres v zaměstnání, nebo tíživá finanční situace, rozvod a mnohé další „spuštěče". Nejvíce ničivý dopad to má na děti, když se obávají, co s nimi bude po rozvodu. Těchto dětských případů – alergiků, znám opravdu mnoho.

Chápu, stres je spouštěč alergií, ale jak konkrétně se u Vás alergie vyvinula?
V té době, měli zrovna pylové období trávy, sušilo se seno, já si hrával s králíky a po celé vesnici se prášilo. Ve stresové situaci si mozek pamatuje některé vjemy – například pyl, prach, vůně a jiné, které později fungují jako signál pro ohrožení organismu, i když vám ve skutečnosti nic nehrozí. Je to stejné jako u lidí: Když vám někdo velmi ublíží, pak nepříjemné pocity - antisympatie, budete vnímat kdykoliv takového člověka potkáte nebo vám ho někdo svým chováním připomene. Podobně funguje naše podvědomá mysl. Při setkání s pylem tělo dostane signál z mozku, aby se bránilo ohrožení zvnějšku, a v tom okamžiku už je organismus doslova zaplavován histaminem. Pálí nás oči, teče rýma z nosu, svědí kůže nebo se dusíme. Tuto reakci je třeba zrušit. Jak? Právě toto lidi na svých kurzech učím.

Takže k tomu, co dnes předáváte lidem, jste se dostal skrze vlastní zkušenost. A kde jste se učil terapeutické dovednosti, psychologii a medicínu?
Měl jsem štěstí na opravdové autority, jako byl doktor přírodních věd a filozofie, profesor Zdeněk Neubauer či filozof Milan Calábek na Univerzitě Nové doby v Praze. Taktéž jsem se učil metodiku amerického psychologa a hypnoterapeuta, doktora Miltona Ericksona nebo současné hvězdy epigenetiky a buněčné biologie amerického doktora Bruce H. Liptona. Vždy se ale veškeré poznatky snažím uvést do praxe tak, aby byly pochopitelné a přinesly konkrétní výsledky i široké veřejnosti. To znamená, aby lidé dostali efektivní návod, jak se uzdravit, a opravdu se uzdravili. Což v současné obchodní medicíně často neplatí. Jak se zbavit alergie, fobie, astma nebo atopického ekzému krok za krokem, se můžete dozvědět na kurzech, které se konají například v Praze, a to 13. května nebo v Uherském Hradišti 20 května. Další podrobnosti lze najít také na mém webu univerzitahvezdy.cz. (ott)