O netradičních způsobech léčby v seriálu Deníku mluví psycholog, filozof, terapeut a lektor integrální psychologie, filozofie a medicíny, jednačtyřicetiletý Radim Grebeníček. Je absolventem Univerzity nové doby a Institutu integrálních studií v Praze.

Jak vzniká stres, nervozita a neklid u člověka?

Veškeré napětí a stres vzniká pouze v naší hlavě. Kdykoliv začneme intenzívně prožívat svoje myšlenky a představy, začíná veliké utrpení. Tento konflikt mezi tím, jak by to mělo být, a tím, jaké to opravdu je, je zničující. Stres člověku ve skutečnosti nikdo nemůže způsobit, pouze jedinec sobě. Podvádějící manžel nebo nedostatek času pro splnění pracovního úkolu nejsou opravdovým zdrojem našeho napětí, tímto zdrojem je ale představa toho, co bude následovat. Strach z opuštění, výchova dětí bez partnera, strach ze ztráty zaměstnání, tyto fikce prožíváme, jako by se děly v současné chvíli.

Jak člověk pozná, že už u něj nejde jen o banální nervozitu, ale nebezpečnější stav?

Po dlouhém období stereotypu a stresu následuje odcizení se sobě i blízkým. A když ani krajní vyčerpanost nekončí, můžeme zažít mezní ohrožení. V mezní situaci totiž obvykle čelíme něčemu, co nemůžeme změnit vlastní silou, ztrácíme oporu ve všem podmíněném a pochopitelném. Plně zakoušíme bezmoc, konečnost a omezenost. Tato cenná zkušenost, která může v krajním případě vést k mozkové mrtvici, infarktu nebo zhroucení z vyčerpání, ale člověku může pomoci evokovat úvahy o neodkladných životních proměnách, osobním růstu, životě a jeho smyslu.

Jak by měl člověk stresu a neuróze předcházet?

Žijeme ve světě plném klamů, kde se ztratily opravdové hodnoty. Když za mnou přicházejí zničení a vystresovaní manažeři se syndromem vyhoření, kteří mají peníze, ale ne zdraví a bez pocitu štěstí, mám pro ně výjimečný lék. Jsou jimi východní meditační techniky pro trénink a zvládání náročných situací. Ve světě je používají i celebrity, jako je například americký herec Richard Gere.

Pokud člověk žije v trvalém stresu, či se dokonce potýká s neurotickými stavy, jak je lze léčit bez léčiv klasické medicíny?

Léčit stres či neurózu jen biochemicky je vlastně paradox. Když máte organismus plný duševních jedů a toxinů, je to jako se špinavým a páchnoucím prádlem. Je třeba ho vyprat. Nejdříve je nutné pracovat na duševní hygieně, zbavit člověka starých bolestí a naučit ho vytvořit si a udržet duševní klid. Současně můžeme podpořit tento ozdravný proces bylinnými medikamenty. Skvělá je Bacopa Monnieri z Indie nebo Ambrosia Peruviana z Amazonie. Výborně se mi osvědčily takzvané wany. Jsou to směsi nejúčinnějších čínských bylin staré i několik set let. Jsou účinnější než většina antidepresiv a na rozdíl od nich nejsou návykové.

Pacienti, kteří se o léčbě deprese a dalších nemocí chtějí dozvědět více, mne mohou kontaktovat prostřednictvím emailové adresy pramenypoznani@gmail.com

Příští díl: Únava a syndrom vyhoření