VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu na Karlovského gastrofestivalu

Umíte upéct valašský frgál? Nebo vyrobit klobásu, která obstojí i u těch nejnáročnějších gurmánů? Při tradičním Karlovském gastrofestivalu, který se bude konat 7. a 8. října ve Velkých Karlovicích, můžete v těchto kuchařských dovednostech poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři.

19.9.2017
SDÍLEJ:

Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

„I letos budou součástí doprovodného programu soutěže o nejlepší frgál a nejlepší klobásu, které jsou otevřeny všem zájemcům – profesionálům i amatérům. Soutěže jsou velmi oblíbené nejen mezi těmi, co se rádi zapojí a pochlubí svými kuchařskými a pekařskými dovednostmi, tak i mezi návštěvníky, které velmi baví ochutnávat a porovnávat um různých autorů,“ říká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Soutěži o nejlepší klobásu bude patřit sobotní festivalové odpoledne. Podmínkou účasti je doručit čtyři kusy klobásy do čtvrtku 5. října do Penzionu Pod Pralesem. Při gastrofestivalu vzorky nejprve posoudí porota, následně je budou moci ochutnat i návštěvníci. Vítěz bude vyhlášen během sobotního odpoledne. „Soutěž má za sebou již tři ročníky a zájem o ni roste. Loni už jsme hodnotili 23 vzorků,“ připomněl Lubor Gášek z Penzionu Pod Pralesem.

Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční den poté, má delší tradici. Ve Velkých Karlovicích se konala již několik let před vznikem Karlovského gastrofestivalu, letošní ročník je šestnáctý v pořadí. „V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci. Tato kategorie je oblíbená i u odborných a gastronomických škol, které tímto opět zveme k účasti. Žáci mohou společně se svými pedagogy předvést svůj um a fantazii. K účasti v soutěži stačí přivézt svůj koláč v neděli ráno přímo do Velkých Karlovic,“ doplnila ředitelka pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila šest desítek frgálů.

Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích se za uplynulých osm let existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi, mimo jiné i díky tomu, že vstup na něj mají návštěvníci zdarma. Nabízí ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů a další doprovodný program. Třešinkou na dortu bude tradičně Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna, letos v podání hostujícího michelinského šéfkuchaře Toniho Mörwalda z Rakouska. „O obě akce je velký zájem, sobotní galavečeře je už dokonce téměř vyprodaná,“ doplnil ředitel gastrofestivalu Tomáš Blabla.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

19.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – 9.–10. prosince 2017

Kohák se klouzal a farář žehnal raketám: Prohlédněte si nejlepší videa víkendu

Za nejkrásnější vánoční strom roku 2016 vybrali čtenáři smrk, který stál na náměstí v Litovli.

Hledáme nejkrásnější vánoční strom v Olomouckém kraji. Přihlaste ten svůj

Jestřábi otočili duel s Havířovem. Na zimáku zasahovala policie

Hokejisté Prostějova zvládli důležité utkání s Havířovem, když ve třetí třetině stáhli dvougólový náskok soupeře a v prodloužení rozhodli o své výhře. Duel narušili havířovští fanoušci, kteří ve třetí třetině odpálili několik dýmovnic, a nakonec je vyvedla ze stadionu policie.

AKTUALIZOVÁNO

Meteorologové varují před extrémně silným větrem a ledovkou

Silný vítr se prožene Moravou. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav a platí od neděle až do úterního poledne.

Ocenění putuje na Hanou. Tomáš Rousek je hoteliérem roku

Generální ředitel olomouckého NH Collection hotelu Tomáš Rousek je hoteliérem roku v kategorii řetězcových hotelů. Ocenění získal na začátku prosince od Asociace hotelů a restaurací ČR.

ANKETA: Vyberte ten nejlepší dárek pod stromeček!

Redakce Deníku pro vás vybrala nejpopulárnější dárky posledních let. Které z nich byste chtěli najít pod stromečkem? Hlasujte!

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT