VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší sýr vyhrála rožnovská Biofarma Horut

Celkem 27 vzorků sýrů se sešlo na 7. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 8. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

11.7.2017
SDÍLEJ:

Soutěž sýrů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Své produkty sem přijeli předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé.

Vítězem se stala Biofarma Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm, která patří k tradičním účastníkům a pravidelně také obsazuje některou z předních příček. Letos získala první místo za nízkotučný horský kravský sýr. Druhé místo obsadila Anna Vašutová a třetí Barbora Kováříková, obě z Velkých Karlovic. „Celkově byla letos účast výrobců přímo z naší obce velmi hojná. Je potěšující, že se jejich práci ve Velkých Karlovicích daří,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži byly zastoupeny hlavně sýry kozí a kravské, v menší míře ovčí. "Ovčí sýry, ačkoliv měly na Valašsku v minulosti největší tradici, se v soutěži pro svou pracnost a menší výtěžnost z mléka objevují bohužel jen zřídka,“ dodala Zuzana Vašutová.

Soutěž se těšila také velkému zájmu návštěvníků. Ti mohli vedle poroty hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. V jejich hlasování zvítězil sýr Greyer, rovněž od Biofarmy Horut.

Právě Biofarma Horut patří k tradičním dodavatelům Spa hotelu Lanterna. Hosté mohou její sýry ochutnat k snídaním i v rámci stálého menu restaurace. Kuchaři ze sýrů připravují nejen předkrmy a hlavní jídla, ale i chutné dezerty. „Právě díky soutěži jsme kdysi Biofarmu Horut poznali a navázali s ní spolupráci, která úspěšně trvá už několik let,“ uzavřela Zuzana Vašutová.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr 2017

1. místo - Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm, nízkotučný horský kravský sýr
2. místo - Anna Vašutová, Velké Karlovice, uzený kravský sýr
3. místo - Barbora Kováříková, Velké Karlovice
4. místo - Lenka Válková, Velké Karlovice, čerstvý kozí sýr
5. místo - Farma Zerlina, Hážovice, kozí zrající sýr
6. místo - Marie Sibalová, Velké Karlovice, kozí čerstvý sýr

Hlasování veřejnosti 

Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm, sýr Greyer

Autor: Redakce

11.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

V kralické škole organizují zkušební vyučovací hodiny pro předškoláky.
39

Předškoláky provedla vyučováním pohádka. Podívejte se

Nehoda v Olomoucké: cyklistka skončila po srážce s autem v nemocnici

Srážku cyklistky s autem šetří po úterku prostějovští policisté. Ti zjišťují, kdo zapříčinil nehodu, která se odehrála před desátou hodinou dopoledne v Olomoucké ulici.

Spor prostějovských sportovkyň pokračuje. Zapletli se v něm i exekutoři

Další spor dvou ženských sportovních týmů z Prostějova je na světě. Jak již deník informoval, Rebelky, které závodí v jízdě na dračích lodí, nejsou spokojené s existencí dalšího, podobně pojmenovaného týmu.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

NEPROPÁSNĚTE! Prvňáci ze ZŠ Plumlov a ZŠ Mostkovice

Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT