Porotci letos hodnotili 57 koláčů různých náplní. „Nejvíc frgálů bylo tvarohových, letos téměř polovina, dále hruškových, makových a ořechových. Zajímavostí byl frgál ze švestek a takzvané zavíjané frgály – koláče potažené shora ještě vrstvou těsta. Přes převahu tvarohu ale nakonec ve výsledném hodnocení dominovaly koláče makové, které obsadily tři z prvních pěti míst," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž pořádá.

Šestičlenná porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením Evropské unie může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

„Všechny frgály byly vynikající, máme to jako porota rok od roku těžší. Zvláště vzhled a tvar koláčů již mají pekařky vychytané, obtížně se hledají rozdíly. Rozhodující bývá až poměr těsta a náplně na řezu a pak samozřejmě chuť. Musím říct, že i když mám nejraději hruškové frgály, letos jsem si nejvíc pochutnal na makových, byly opravdu vynikající. I ořechové," konstatoval předseda poroty Ladislav Frgal.

Vítězka Milena Borošová prozradila, že ačkoli žije v sousední obci Karolinka, soutěže frgálů se účastnila vůbec poprvé. „Frgály peču dvacet let, ale jen pro rodinu, výhru jsem nečekala," svěřila se 51letá vítězka, která pracuje jako hlavní kuchařka v karolinské základní škole. A v čem vidí tajemství vítězného koláče? „Mám vlastní recept, který jsem si během let různě upravovala a vylepšovala. Dobrý frgál je hodně i o surovinách. Používám vajíčka z vlastního hospodářství a domácí mák od známých. Peču frgály různých náplní, ale nejčastěji makový, máme ho nejraději, tak to možná mám v ruce," svěřila se šťastná vítězka.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:
1. Milena Borošová – makový
2. Dagmar Dorňáková – hruškový
3. Alena Krmenčíková – makový
4. Miroslava Pitrová – makový
5. Marie Baklíková - hruškový

Soutěž frgálů je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Ten probíhal ve Velkých Karlovicích celý první říjnový víkend. Letos jej zvláště v sobotu provázelo mimořádně teplé počasí. Podle prvních odhadů byla návštěvnost obdobná jako loni, kdy akci za víkend navštívilo 40 tisíc lidí. „Přesná čísla ještě neznáme, ale určitě budeme minimálně na těch loňských. Byli jsme na nápor připraveni, posílili jsme parkování, kyvadlovou dopravu i místa k posezení na všech gastro zastávkách. Věříme, že si lidé víkend s regionální gastronomií užili," řekl ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 13 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark a další doprovodné programy pro dospělé i děti.

Dva michelinští šéfkuchaři na jednom místě

Velkému zájmu se opět těšily i degustace pro milovníky vysoké gastronomie, Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna hostujícího šéfkuchaře Ákose Sárköziho z maďarské resturace Borkonyha. Na nedělní kuchařské show se navíc představil i nový český michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek. 

Dva michelinští šéfkuchaři na jednom místěZdroj: Archiv Resortu Valachy

„Pražské food festivaly už moc nemusím, ale tady to bylo opravdu skvělé. Líbilo se mi, že se program odehrává v přírodě a byli tu samí pohodoví lidé. Stihl jsem i něco z festivalu obejít a ochutnat, úžasní byli šneci od kuchařů hotelu Lanterna," rozplýval se Radek Kašpárek.

Jeho maďarský kolega Ákos Sárközi byl zaskočený množstvím návštěvníků. „Nevěřil bych, kolik lidí tato akce přiláká. Je mi jasné, že je za tím spousta práce, a smekám, jak bylo vše parádně zorganizované. Výborně se mi pracovalo i s týmem hotelu Lanterna. Účast na gastrofestivalu pro mě byla zážitek a doufám, že se do Velkých Karlovic ještě někdy podívám, ať už pracovně, nebo soukromě," uzavřel Ákos Sárközi.

Soutěž klobás vyhrál amatér z Ratíškovic

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl třetí ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Jiří Krist z Ratíškovic s vepřovou klobásou, zároveň vybojoval i bronz s koňskou klobásou. Druhé místo obsadilo řeznictví Singer ze Lhotska u Vizovic s vepřovou klobásou Klasik. „Zatímco v prvním ročníku jsme posuzovali 12 a loni 17 vzorků, letos jich bylo již 23. Poprvé jsme tu měli účastníka i ze Slovenska," uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale i vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Většina klobás byla z vepřového masa, nechyběly ale ani klobásy jehněčí a hovězí. „Kvalita se rok od roku zvyšuje, mezi nejlepšími deseti to bylo letos opravdu natěsno rozdílem pár bodů," dodal Lubor Gášek.