VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 500 Kč Zámečníci strojů Strojní zámečník /zámečník (1703001). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Strojní zámečník /zámečník (1703001), PRACOVNÍ MÍSTA V JEDNOSMĚNNÉM PROVOZU V PROSTĚJOVĚ – Strojní zámečník/zámečník – mzda od 19.500 Kč, příspěvek na stravování, až 25 dnů dovolené. Požadujeme znalost čtení výkresové dokumentace, manuální zručnost a praxi v montáži strojů. V případě zájmu pošlete životopis na e-mail: zamecnik@gasl.cz anebo volejte na tel: 773 447 447.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt zámečník, +420 773 447 447. Obchod - Obchod Pokladní 18 000 Kč Pokladníci v prodejnách Administrativní pracovník/ce, pokladní. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Okay je nejúspěšnější společností na trhu s elektrospotřebiči a stylovým nábytkem. Může se pochlubit pozicí stabilní české firmy s téměř čtvrt století dlouhou historií. Svých úspěchů by nedosáhla bez týmu šikovných pracovníků na svých prodejnách, mezi které se nyní můžete zařadit i vy. , , Náplň práce: , * markování zboží na pokladně , * sjednávání splátkových smluv , * administrativa spojená s chodem prodejny (pošta, tisk cenovek, vedení dokumentace prodejny) , * doplňkový prodej , , , Požadujeme: , * SŠ vzdělání s maturitou nebo 3 roky praxe se sepisováním splátkových smluv , * znalost práce na PC , * komunikační schopnosti , * příjemné vystupování a orientaci na zákazníka , * zodpovědnost a pečlivost , * trestní bezúhonnost , , , Nabízíme: , * zaškolení a propracovaný systém dalších školení , * možnost osobního a profesního růstu , * zázemí stabilní společnosti , , V případě Vašeho zájmu o nabízenou pracovní pozici, zašlete nám svůj životopis na sp04.hr@okaycz.eu do předmětu emailu napište pozici a město, kam se hlásíte.. Pracoviště: Jena-nábytek - prostějov, sebastiniho 372/6, držovice 796 07, Sebastiniho, č.p. 372, 796 07 Držovice. Informace: Radka Pospíšilová, +420 724 661 593. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 13 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/KA VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt na adrese Vápenice 1, Prostějov nebo tel. 582 346 711. Střední škola designu a módy, Prostějov hledá vyučenou kuchařku do školní jídelny. Platová třída 5 - stupeň dle dosažené praxe + osobní ohodnocení.. Pracoviště: Střední škola designu a módy, prostějov, Vápenice, č.p. 2986, 796 01 Prostějov 1. Informace: Ivana Vaňková, +420 582 346 711. Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 19 500 Kč Elektrotechnici a technici energetici přístrojů, strojů a zařízení Elektrotechnici/elektromechanici (1504005). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Elektrotechnik/elektromechanik - Prostějov (1504005), , Jste vhodným uchazečem, pokud:, - máte SŠ nebo SOU vzdělání elektrotechnického směru, - máte platnou vyhlášku 50/1978 Sb (min. § 5), - máte dobrou znalost a orientaci ve výkresové dokumentaci, , Budete se věnovat:, - zapojování elektroinstalací a elektroskříní u průmyslových strojů, , Proč by se Vám mohla tato pracovní nabídka líbit? , - nabízíme vám zázemí stabilní firmy, práci na HPP s pracovní smlouvou, - jde o práci v čistém a moderním pracovním prostředí, - přispíváme na stravování, - můžete využít jazykového vzdělávání, - podle délky pracovního vztahu můžete mít dovolenou až 25 dní, - jedná se o práci v 1-směnném provozu (Po – Pá 6 – 14 hod s volnými víkendy), , Pracoviště: Prostějov, Mzda: od 18.000,- Kč, Nástup: dle dohody, Směnnost: jednosměnný provoz, , Pokud vás uvedené informace oslovily, splňujete požadavky nebo máte k nabízené pozici jakékoliv dotazy, kontaktujte nás na tel. 773 447 447 anebo e-mailem na prace@gasl.cz.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22. října 2018

Rvačka před bowlingem a velká oprava lipenského expresu: zhlédněte videa dne

Hokej - ilustrační snímek

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

Dívku na motorce srazilo na rondelu auto

FOTO Z MÍSTA / Zraněním a škodou za padesát tisíc korun skončila nedělní nehoda v Prostějově.

AKTUALIZOVÁNO

Budu mít problém podpořit primátora, říká Aleš Matyášek

CELÝ ROZHOVOR / Koaliční seskupení Narovinu!, které tvoří TOP 09, Piráti, STAN a Zelení, skončilo v prostějovských komunálkách na druhém místě. Za vítězným ANO zaostalo pouze o něco málo přes dvě procenta, přičemž ostatní strany jasně převálcovalo. 

Velká sláva! Na otevření opravené sokolovny v Tištíně přijel i TGM

FOTOGALERIE / Sokolovnu, opravenou nákladem čtyřiadvaceti milionů korun slavnostně otevřeli, požehnali a předali k užívání veřejnosti v pátek 19. října v Tištíně.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT