VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: s květákem začali Francouzi

Přečtěte si zajímavosti o oblíbené zelenině, která se začala konzumovat ve Francii

21.7.2013
SDÍLEJ:

Zapečené spirály s květákem a paprikouFoto: vseovareni.cz

Smažený květák, květáková polévka a mozeček. To jsou asi nejčastější recepty připravované z oblíbené zeleniny, kterou můžete znát také pod názvem karfiol.

Že si z něj však můžete připravit spoustu zajímavějších pochoutek, zjistíte v dnešním květákovém přehledu receptů.

Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné stejně jako například kedlubny, zelí či kapustu.

První zmínky o této vyšlechtěné odrůdě brukvovité zeleniny se objevují již v 16. století ve Francii, běžným pokrmem se však květák stal až za vlády Ludvíka XIV.

Z květáku konzumujeme bílou květákovou hlávku (růžici), avšak i vnitřní listy u mladých květáků se někdy používají do salátu.

Ve světě dnes existuje mnoho pododrůd květáku, stejně jako mnoho barevných hybridů například oranžové nebo fialové květákové hlávky.

VYZKOUŠEJTE: 

Zapečené spirály s květákem a paprikou

Zapečené spirály s květákem a paprikou

Květák se sýrem a žampiony

 Květák se sýrem a žampiony

Vaše tělo ho ocení

Podobně jako ostatní druhy čeledi brukvovitých je i květák bohatý na vlákninu, vitaminy a množství lidskému tělu prospěšných látek. Neobsahuje velké množství cukrů ani tuků, a je proto vhodný pro přípravu dietních nebo zdravějších jídel.

Vědci z univerzity v Georgetownu nedávno prokázali, že se u mužů, kteří mívají na talíři alespoň jednou týdně květák, snižuje o 52 procent riziko nádoru prostaty. Stejné poznatky získali rovněž čínští odborníci u žen v souvislosti s rakovinou prsu.

Květák také prospívá dobré funkci pokožky, sliznic a zdraví vlasů. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, mají protisklerotické účinky.

Květák se však nedoporučuje při dně (obsahuje puriny), také při zánětech jater a žlučníku.

Domácí druhy květáku jsou v prodeji od června do listopadu, v ostatních měsících je dovážen převážně z jižní Evropy. Při jeho nákupu dbáme, aby hlávka byla pevná, bílá a bez otlaků, listy nezvadlé.

Co s ním v kuchyni

Květák se připravuje v mnoha národních kuchyních americké, evropské, asijské i arabské. Může být konzumován smažený, vařený, zapékaný, dušený či syrový.

Krom oblíbených úprav zmíněných úvodu je květák skvělý do zapékaných zeleninových mís, často se připravuje zapečený se sýrem nebo se smetanou a šunkou.

Lahodný je krátce povařený a přelitý máslem či jemnou bešamelovou omáčkou, ale také gratinovaný a samozřejmě smažený, ať už po malých růžičkách nebo jako karbanátky.

Tuto zeleninu můžeme i konzervovat (nakládat do slaného či octového nálevu) a poté použít na přípravu salátů či předkrmů. Č

erstvý neomytý květák v perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce asi deset dní, ale můžeme ho také předvařit a poté zamrazit.

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

21.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cyklistka skončila po srážce v nemocnici.

Nehoda v Olomoucké: cyklistka skončila po srážce s autem v nemocnici

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

NEPROPÁSNĚTE! Prvňáci ze ZŠ Plumlov a ZŠ Mostkovice

Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Městu škoda nevznikla, tvrdí radní k neprávem poskytnuté hokejové dotaci

Do další fáze postoupilo dění kolem prostějovského hokeje.

Dodávka na mostě havarovala do zábradlí

Dopravní nehodu z mostu přes Hloučelu v Prostějově-Vrahovicích. V pondělí o půl osmé ráno zde havaroval Mercedes.

Policisté chytili hledaného zločince, ukrýval se v seníku

Muže, který si toho na účet trestných činů připsal skutečně hodně, zadrželi 10. října 2017 před čtrnáctou hodinou policisté v Přemyslovicích. Po čtyřiadvacetiletém muži policie pátrala od 8. července. Nakonec policii pomohli všímaví obyvatelé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT