VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: s květákem začali Francouzi

Přečtěte si zajímavosti o oblíbené zelenině, která se začala konzumovat ve Francii

21.7.2013
SDÍLEJ:

Zapečené spirály s květákem a paprikouFoto: vseovareni.cz

Smažený květák, květáková polévka a mozeček. To jsou asi nejčastější recepty připravované z oblíbené zeleniny, kterou můžete znát také pod názvem karfiol.

Že si z něj však můžete připravit spoustu zajímavějších pochoutek, zjistíte v dnešním květákovém přehledu receptů.

Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné stejně jako například kedlubny, zelí či kapustu.

První zmínky o této vyšlechtěné odrůdě brukvovité zeleniny se objevují již v 16. století ve Francii, běžným pokrmem se však květák stal až za vlády Ludvíka XIV.

Z květáku konzumujeme bílou květákovou hlávku (růžici), avšak i vnitřní listy u mladých květáků se někdy používají do salátu.

Ve světě dnes existuje mnoho pododrůd květáku, stejně jako mnoho barevných hybridů například oranžové nebo fialové květákové hlávky.

VYZKOUŠEJTE: 

Zapečené spirály s květákem a paprikou

Zapečené spirály s květákem a paprikou

Květák se sýrem a žampiony

 Květák se sýrem a žampiony

Vaše tělo ho ocení

Podobně jako ostatní druhy čeledi brukvovitých je i květák bohatý na vlákninu, vitaminy a množství lidskému tělu prospěšných látek. Neobsahuje velké množství cukrů ani tuků, a je proto vhodný pro přípravu dietních nebo zdravějších jídel.

Vědci z univerzity v Georgetownu nedávno prokázali, že se u mužů, kteří mívají na talíři alespoň jednou týdně květák, snižuje o 52 procent riziko nádoru prostaty. Stejné poznatky získali rovněž čínští odborníci u žen v souvislosti s rakovinou prsu.

Květák také prospívá dobré funkci pokožky, sliznic a zdraví vlasů. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, mají protisklerotické účinky.

Květák se však nedoporučuje při dně (obsahuje puriny), také při zánětech jater a žlučníku.

Domácí druhy květáku jsou v prodeji od června do listopadu, v ostatních měsících je dovážen převážně z jižní Evropy. Při jeho nákupu dbáme, aby hlávka byla pevná, bílá a bez otlaků, listy nezvadlé.

Co s ním v kuchyni

Květák se připravuje v mnoha národních kuchyních americké, evropské, asijské i arabské. Může být konzumován smažený, vařený, zapékaný, dušený či syrový.

Krom oblíbených úprav zmíněných úvodu je květák skvělý do zapékaných zeleninových mís, často se připravuje zapečený se sýrem nebo se smetanou a šunkou.

Lahodný je krátce povařený a přelitý máslem či jemnou bešamelovou omáčkou, ale také gratinovaný a samozřejmě smažený, ať už po malých růžičkách nebo jako karbanátky.

Tuto zeleninu můžeme i konzervovat (nakládat do slaného či octového nálevu) a poté použít na přípravu salátů či předkrmů. Č

erstvý neomytý květák v perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce asi deset dní, ale můžeme ho také předvařit a poté zamrazit.

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

21.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalový ples, sokolovna Kostelec na Hané
35

Freestyle a scénka. Fotbalový ples v Kostelci bavil

Deník nám fandí

Nepropásněte! Hráči BCM Orli Prostějov přes celou stranu

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Ples v krojích. Hanácký bál zaplnil Národní dům v Prostějově

Neodmyslitelnou součástí plesové sezony v Prostějově je už dlouhá léta Hanácký bál. Ten pořádá Národopisný soubor Mánes, který pro letošní rok připravil návštěvníkům plesu opět nápaditou podívanou.

Výhra ve skupině! Češi si poradili i se Švýcary

/FOTOGALERIE/ Ani ve třetím olympijském zápase nenašli hokejisté České republiky přemožitele a po úspěších nad Koreou a Kanadou v neděli ráno našeho času porazili Švýcarsko 4:1. Tím si zajistili vítězství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.

Jestřábi v Ústí vedli, ve finiši dostali tři góly

FOTOGALERIE / Ještě pět minut před koncem třetí třetiny hokejisté Prostějova vedli na ledě Ústí nad Labem 2:1. Závěr utkání ale Jestřábi nezvládli a nakonec odjeli ze severu Čech s prázdnou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT