VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

15.7.2011
SDÍLEJ:

Cizrnová polévkaFoto: www.vseovareni. cz

Zdroj vitaminů

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny díky vysokému obsahu polysacharidů, má jich sedmačtyřicet procent, rostlinných bílkovin, kterých je v ní až třicet procent, a vlákniny. Její podíl v kulatých plodech dosahuje až devatenácti procent. Je bohatým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku, obsahuje mangan, fosfor, vitamin E, vitamin B9 (kyselina listová), vitamin B15, což je kyselina pangamová – velmi účinný antioxidant proti stárnutí.

Cizrna má vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, takzvaných zdravých tuků, které působí jako prevence různých onemocnění, zpevňují cévy, udržují jemnou a pevnou pokožku a jsou protizánětlivé. Významný je zejména vysoký podíl kyseliny linolové, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy. Díky vitaminům skupiny B cizrna zvyšuje odolnost vůči stresu.

Co s ní

Cizrna má příjemně oříškovou chuť a používá se podobně jako hrách – do polévek, kaší, příloh, pomazánek, náplní či do rizota. Je výborná i za studena v salátu. Cizrna se nerozvaří, ani dlouhým vařením netvrdne, před kuchyňskou úpravou ji však musíte na několik hodin (nejlépe přes noc) namočit. Na rozdíl od jiných luštěnin ji budete vařit ve velkém množství vody, a to nejdříve deset minut zprudka a pak padesát až osmdesát minut na mírnějším ohni. Po uvaření cizrnu nechte dobře okapat. římský hrách lze koupit rovněž konzervovanou, odpadne dlouhé vaření a můžete si připravit rychlý oběd.

Luštěninu můžete také smažit, pařit, pražit nebo nechat naklíčit. Bude vám chutnat jako salát i jako pomazánka, V paprikové i smetanové omáčce, v rizotu i luštěninové směsi. Cizrnová mouka smíchaná s pšeničnou se používá na pečení nekvašeného chleba (roti) nebo se přidává do nejrůznějších pekařských produktů. Cizrna má též svou „kávovou“ historii. Pražená byla od 18. století v oblasti Dijonu známá jako „Café de France“. Na Balkáně se k pravé zrnkové kávě přidávalo malé množství pražené a umleté cizrny, která udržovala žádoucí pěnu.

Cizrna je výtečným zdrojem bílkovin, vlákniny, polysacharidů, vitaminů a minerálních látek. Obsahuje málo sodíku a tuků. Z těchto důvodů nachází využití při různých dietách: bezlepkové, diabetické, nízkokalorické, bezcholesterolové, dietách s omezením solí nebo s vysokým obsahem vlákniny.

Ve světě

Jedním z nejznámějších pokrmů je španělská cizrnová polévka garbanzo. Ve Středozemí se setkáte s kaší hummus připravenou z uvařených semen, která se rozmixují s kořením a olivovým olejem. Pochoutkou pro děti je pražená cizrna obalovaná cukrem. V Řecku se cizrna smaží na oleji a podává se s černými olivami. V Itálii připravují z cizrnové mouky placičky farinata.

Na Korsice je cizrnová mouka základní složkou horské kuchyně. V arabských zemích mají rádi smažené kuličky falafel – pokrm vychází z hummusu, do něhož se přidávají ovesné vločky. Arabové smažené cizrnové kuličky jedí solené jako arašídy. (sin)

Vice informací a receptů na: www.vseovareni.cz

Arabská pasta z mixované cizrny hummus

Pasta z rozmixované cizrny je typickým představitelem arabské kuchyně. Zasytí, ale nezalepí žaludek, takže je skvělá jako lehký letní oběd. Máte-li rádi ostřejší chutě, přidejte do ní pár kapek pálivé pasty harissy.

Ingredience:
250 gramů sterilované cizrny, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vody, 3 stroužky podrceného česneku, půl lžičky soli, 100 gramů sezamové pasty tahini, arabský chléb k podávání

Na domácí tahini: 100 gramů sezamových semínek, 2 lžičky sezamového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, špetka soli
Postup:
Nejprve si přichystejte domácí tahini. Je to pasta vyrobená rozdrcením a našleháním na sucho opražených sezamových semínek. Do rozdrceného sezamu vmíchejte sezamový olej, sůl a citronovou šťávu.
Cizrnu z plechovky necháme okapat a pak ji rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme tahini a ochutíme solí, česnekem a citronovou šťávou, případně můžeme přidat i špetku bílého pepře nebo trochu pálivé pasty harissy. Přidáme olivový olej, stejné množství vody nebo láku z cirzny a dobře promícháme, nejlépe za pomoci mixéru. Při podávání pokapeme olivovým olejem.
Podáváme s rozpečeným arabským chlebem. Ten pokrájíme na jednotlivé díly a těmi si hummus každý sám nabírá. Jídlo můžete doplnit čerstvou zeleninou, z níž lze nakrájet tyčinky a namáčet je v omáčce. Hodí se mrkev či řapíkatý celer.

Zbylo vám tahini?

Pokud si vyrobíte tahini více, můžete ho uchovat v lednici a využívat při přípravě dalších pokrmů. Můžete ho ozvláštnit i přidáním jiných ingrediencí. Pokud pastu doplníte trochou vody, drceným česnekem a římským kmínem, prokáže dobrou službu jako doplněk ke kebabu.
Tahini můžete mazat na chleba místo pomazánky, smíchat ji s česnekem, chilli a podušenou cibulí. Pak poslouží jako dip k zelenině nebo masu nebo jako dresink do salátů.

Křupavý římský hrách z plechu

Cizrna umí dobře doplnit masitá jídla nebo grilovanou zeleninu. Je poměrně sytá, ale zdravější a lehčí než například brambory. Můžete ji podávat i samotnou.
Ingredience:
2 plechovky cizrny ve slaném nálevu, 6 lžic olivového oleje, 2 špetky mořské soli, 4 špetky kurkumy
Postup:
Cizrnu propláchněte pod tekoucí vodou a osušte na ubrousku. Dejte ji na plech, pokapejte olejem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte dozlatova. Pak posypte solí a kurkumou a lehce promíchejte. Podávejte jako přílohu například k masu nebo dušené zelenině.

Cizrnová polévka s bylinkami

Polévkou uctíte i vegetariánské strávníky, a pokud nahradíte smetanu kokosovým mlékem, můžete ji servírovat také veganům.
Ingredience:
půl kila cizrny, jedna cibule, 6 stroužků česneku, 150 mililitrů smetany, 10 gramů ovesných vloček, špetka soli, lžička bílého pepře, svazek čerstvých bylinek
Postup:
Cizrnu nejprve namočte a nechte nejlépe do druhého dne nabobtnat. Pak si malou část dejte stranou a ostatní zvolna vařte, až změkne jako máslo. Ještě horkou uvařenou cizrnu rozmixujte ručním mixérem.
Ve zvláštním rendlíku nebo na pánvi osmažte na tuku jemně nakrájenou cibulku. Když se začne zabarvovat, přidejte drobně nasekaný česnek a nechte ho jen krátce osmahnout, pak vše vložte do cizrny. Zahustěte hrstkou ovesných vloček, osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Když přidáte smetanu, už jídlo nevařte. Pak nechte polévku na teple pod poklicí pár minut stát.
Na suché pánvi s nepřilnavým povrchem postupně zahřívejte odloženou cizrnu, až se vysuší a opraží. Stále s ní míchejte. Opraženou pak podávejte s posekanými bylinkami k polévce.

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
16. července začínáme nový seriál v rámci školy vaření na téma grilování. Čeká vás úvodní díl: Setkání s přáteli? Nejlépe u rozpáleného grilu

Martin Šinkovský

15.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 14 900 Kč Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená *OBSLUHA STROJŮ PRO ZPRACOVÁNÍ MASA - KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Osobní kontakt pouze po tel. domluvě Ing. Sedlář tel.: 775 404 104 (volat v době Po-Pá 9:00-16:00 hod.). Požadavky: vhodný zdravotní stav, zručnost - práce s masem, obsluha strojů na zpracování masa. PD: 6:00-14:00 hod., 14:00-22:00 hod., 22:00-6:00 hod. Pracoviště: Makovec a. s., Smržická 537, Kostelec na Hané.. Pracoviště: Ttt-neres s.r.o. - kostelec na hané, Smržická, č.p. 537, 798 41 Kostelec na Hané. Informace: Josef Sedlář, +420 775 404 104. Věda a výzkum - Věda a výzkum Výzkumný a vědecký pracovník 30 000 Kč Strojírenští technici ve výzkumu a vývoji OEM Projektový inženýr. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Váš strukturovaný životopis prosím zasílejte na kariera.prostejov@mubea.com., Čím se budete zabývat:, *stanete se kontaktním partnerem jak pro zákazníka tak i interně v rámci skupiny Mubea, *vyhodnocovat poptávky a projekty od zákazníků z obchodního hlediska, *stanovovat ceny se zohledněním všech nákladů a jiných aspektů, *tvořit nabídky, *získávat projekty a vyjednávat ceny se zákazníkem, *pečovat o zákaznické portály, *aktivně podporovat při náběhu projektů a zákaznických auditech , *obchodně podporovat mezinárodní závody Mubea, *spravovat kontrakty a kontrolovat uzavírání smluv, *plánování budgetu a střednědobé plánování, , Co potřebujete k tomu, abyste uspěl/a?, *VŠ technického zaměření , *zkušenosti z oblasti prodeje, ideálně automotive, *aktivní znalost anglického a německého jazyka nutná, *znalosti práce na PC – sada MS Office, , Co od Vás očekáváme?, *komunikativnost, *proaktivní a zodpovědný přístup, *ochota učit se nové věci, ochota cestovat, *týmovou spolupráci, sdílení a předávání zkušeností, , Co Vám nabízíme:, *kariérový rozvoj v nově vznikajícím vývojovém centru, *stabilní, dlouhodobé zaměstnání v rostoucí společnosti, *nadstandardní finanční ohodnocení, 13. mzda, *dodatková dovolená, *flexibilní pracovní doba, *možnost dalšího odborného a jazykového vzdělávání, *nadstandardní benefity. Pracoviště: Mubea - hzp s.r.o., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Luboš Jadrný, . Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 100 Kč Pomocní dělníci ve výrobě MANIPULAČNÍ DĚLNÍCI VE STROJÍRENSKÉ VÝROBĚ - PROSTĚJOV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: MANIPULAČNÍ DĚLNÍCI VE STROJÍRENSKÉ VÝROBĚ | PROSTĚJOV, Přijmeme strojírenské/manipulační pracovníky na 12-ti hodinové směny v Prostějově., Náplní práce je obsluha strojů - manipulace polotovarů během výroby., Vzdělání ideálně SŠ/SOU, příp. ZŠ a praxe ve výrobě., Před nástupem zajišťujeme prohlídky pracoviště, stejně tak lékařskou prohlídku a pracovní oděv., MZDA 100 Kč/hod + !!! NOVĚ PŘÍPLATKY - MOŽNO AŽ 120 Kč/hod !!! + stravenky a dlouhodobé zaměstnání s jistotou pravidelné mzdy. Možný přestup do kmene firmy., V případě dotazů nebo zájmu o nabízenou pracovní pozici nás kontaktujte: GASL CZ s.r.o., Nerudova 31, Prostějov, T: 773 447 447, E: prace@gasl.cz.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447. Výroba - Výroba Montážní dělník 110 Kč Montéři kovových konstrukcí Výrobní zámečníci (1708002). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Výrobní zámečníci (1708002), Požadujeme:, - vyučení v oboru zámečník, - znalost čtení výkresové dokumentace, - ZK 111 nebo ZK 135, - vazačský, jeřábnický průkaz - výhodou, - dobrou pracovní morálku, Nabízíme:, - práci na HPP u stabilní společnosti, - závodní stravování, Pracoviště: Prostějov, Mzda: 110-150,- Kč/hod, Nástup: dle dohody, Směnnost: dvousměnný provoz (8 nebo 12 hodinové směny), Pokud vás uvedené informace oslovily, splňujete požadavky nebo máte k nabízené pozici jakékoliv dotazy, kontaktujte nás na tel. 773 447 447 anebo e-mailem na svarec@gasl.cz. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Místo v autobusu skončil na záchytce

Videosouhrn 18.–19. srpna 2018

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyschlém korytu Hloučely bojují o život raci

Úmorné sucho ohrožuje populaci raků na Prostějovsku. Řeka Hloučela vysychá a současná vedra jsou pro tyto živočichy smrtící. Problém se týká nejspíš celého toku.

Napřed práce, potom zábava. V Pivíně oživili staré časy

Návrat ke tradicím i trochu folkloru. V Pivíně se konala tradiční Dožatá. Vystoupil i soubor Klas z Kralic, nebo Vřesovanka.

Pohádkové bytosti obsadily les u Plumlova

Na akci se přišla podívat asi tisícovka dětí. Čekala tu na ně spousta úkolů a zábavy. Nejoblíbenější je podle pořadatele každý rok Perníková chaloupka.

Prostějov vybojoval s Hradcem bod, ale přišel o dva hráče

Tvrdý boj, dva zranění a dělba bodů. Tak ve zkratce vypadal duel Prostějova s Hradcem Králové, který přinesl minimum šancí a nakonec i zaslouženou bezgólovou remízu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT