VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

12.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍKarchiv

Paprika, původem mexická rostlina, se do Evropy dostala počátkem 19. století a brzy si našla své místo v kuchyních celého světa.

Minimálně středomořská, maďarská a pochopitelně kuchyně střední a Jižní Ameriky by bez ní nemohly existovat.

Paprika spadá do čeledi lilkovitých, kde jsou například zařazeny i brambory či rajčata. Vyniká svou barevností (zelená, červená, žlutá, bílá, černá), různými tvary a rozdílnou chutí.

U nás rozlišujeme dva hlavní typy, a to sladké papriky různých barev a chilli papričky.

VYZKOUŠEJTE

Plněné paprikové kroužky

Plněné paprikoví kroužky

Paprikové ražniči

Paprikové ražniči

Treska s paprikou

Treska s paprikou

Proč pálí?

Sladká paprika vyniká ve středomořské kuchyni, naopak chilli paprička je menší, hodně pálivá a používá se v různých kuchyních celého světa.

A proč tak pálí? Ve žlázkách papriky se vytváří alkaloid kapsaicin, který se dál rozšiřuje hlavně do semen. Jeho požití v ústech způsobuje intenzivní pocit pálení.

Paprika je typická pro mnohé světové kuchyně. Podívejme se do té, která je nám nejblíže.

V maďarské kuchyni se používá několik druhů papriky peprné, sladké, segedínské sladké, lahůdkové, polosladké, sladkojemné a růžové.

Bez nich se totiž neobejdou místní speciality, jako jsou guláš, perkelt, paprikáš, tokáň či lečo. Maďaři nejčastěji papriku kombinují s cibulí, rajčaty, česnekem, kysanou smetanou a slaninou.

Prevence migrény

Paprika obsahuje spoustu vitaminů, například C, B1, B2 a E. Kromě toho v ní najdeme i draslík, hořčík, vápník, křemík, fluor, kyselinu listovou, zinek, jód a železo. Obsahuje více než devadesát procent vody a červená paprika dokonce třikrát více vitaminu C než pomeranč.

Konzumace papriky mírní bolesti žil, posiluje srdce, cévy, sliznici a krevní oběh, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zrak, zpevňuje vazivové tkáně a je prevencí migrény.

Látka kapsaicin pak pomáhá při žaludečních a střevních infekcích a posiluje obranyschopnost lidského organismu.

Paprika se hodí do různých zeleninových salátů a příloh. Jíst ji můžeme jak čerstvou, tak i tepelně upravenou.

Z teplé kuchyně jsou u nás oblíbené hlavně papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou, v italské kuchyni je rádi grilují a vychlazené přidávají do studených předkrmů.

Paprika se často přidává do sýrů, uzenin, masitých jídel, tvarohů či omáček. Její použití není jen v potravinářském průmyslu, ale i v lékařství.

Jak oloupat papriku?

Mnozí z nás milují papriku také pro její slupku, jiným naopak vadí. Pro ty druhé máme tip, jak papriku slupky jednoduše zbavit.

Čerstvé a pevné plody různobarevných paprik nejdříve důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, zbavíme semínek a celého středu.

Papriky vložíme pod gril (můžeme potřít troškou oleje) slupkou nahoru a grilujeme, dokud slupka neztmavne a netvoří „puchýřky". Mělo by stačit deset minut.

Poté papriky vložíme do mikrotenového sáčku a necháme vychladnout. Následně slupku z papriky lehce sloupneme. Pozor při grilování papriky často kontrolujeme, nesmí se totiž spálit dužnina.

Další možností je, že papriky pouze omyjeme, necháme vcelku a rozehřejeme nasucho plotýnku.

Papriky na plotýnku položíme a až se začne přichycovat skoro do černa, pomocí stopky otáčíme a „opálíme" ze všech stran. Pak papriku necháme trochu zchladnout a oloupeme.

Z oloupaných paprik můžeme připravit nejrůznější zeleninová i masová jídla, často se používá v kombinaci s rýží. Oloupané papriky můžeme i marinovat v oleji, dobře je doplní česnek a aromatické koření. Více receptů na

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

12.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 19 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách VEDOUCÍ PRODEJNY MASA A UZENIN. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt po tel. domluvě pan Stančík tel.: 777 713 739, e-mail: stancik.v@makovec.cz. , Požadujeme: zdravotní průkaz, praxe v prodeji masa nutná, znalost práce na PC, profesionální přístup k zákazníkům, komunikační schopnosti. Pracovní doba: Út, Čt, Pá 6:30-16:30 hod., St 6:30-10:00 hod., So 7:00-11:00 hod., Nabízíme: jídelní kupóny (stravenky), mimořádné prémie na prázdniny a na vánoce, Pracoviště: Čechy pod Kosířem. Pracoviště: Makovec a.s. - čechy pod kosířem, náměstí Svobody, č.p. 108, 798 58 Čechy pod Kosířem. Informace: Vladimír Stančík, +420 777 713 739.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČI MEZINÁRODNÍ DOPRAVY SOLO DO 12 TUN. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt po tel. domluvě paní Petrásková, tel.: 603 589 037, e-mail: petraskova@transpet.cz. Požadavky: ŘP sk. C (solo do 12 tun), profesní průkaz podmínkou, znalost základů německého nebo anglického jazyka, praxe v řízení. PD: Po-Pá pružná. Rozvoz zboží v rámci ČR a Německa. Pracoviště: Transpet s.r.o., Legionářská, č.p. 457, 798 41 Kostelec na Hané. Informace: Renáta Petrásková, +420 603 589 037.

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 101 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 101.7 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáte různorodou práci, kde se nebudete nudit? Baví Vás práce s lidmi? Máte zkušenosti s prací v maloobchodu nebo chuť se něco nového naučit? Pak máme zajímavou nabídku právě pro Vás!, , Prodejna HRUŠKA spol., s.r.o. příjme vedoucí prodejny!, Náplň práce: , • vedení kolektivu prodejny , • vedení administrativy prodejny , • objednávání zboží , • odpovědnost za chod prodejny, • příprava zboží k prodeji , • prodej a nabídka zboží , • obsluha zákazníků , • zodpovídá za řádný a včasný odvod tržeb a hotovostí, • dodržování předepsaných standardů, Požadujeme:, • vyučení popř. praxe v maloobchodě, • znalost práce na pokladně, • zodpovědnost a spolehlivost, • výborné komunikační a řídící schopnosti, • výhodou praxe na vedoucí pozici v maloobchodní prodejně (vedoucí, zástupce vedoucí prodejny), • výhodou zkušenosti s vedením kolektivu, Nabízíme, • stabilní zaměstnání v české společnosti , • stravenky v hodnotě 60 Kč, • prémie dle obratu prodejny, • příspěvek na praní pracovních oděvů, • různorodou práci, • nástup dle dohody a možností uchazeče, • vstupní zaškolení přímo na prodejně. Pracoviště: H r u š k a , spol. s r.o. - mo č.701, Čs. armádního sboru, č.p. 591, 798 11 Prostějov 6. Informace: Jarmila Nováková, +420 725 755 032.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 19 000 Kč

Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci Skladníci/řidiči VZV | Prostějov (1602002). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Skladník/řidič VZV (1602002), Prostějov - SKLADNÍK/ŘIDIČ VZV. Práce ve TŘÍSMĚNNÉM PROVOZU (volné víkendy, prac. doba PO-PÁ (6-14, 14-22,22-6)., Mzda od 19.000,- Kč + zákonné příplatky, stravenky., V případě dotazů nás kontaktujte telefonicky: 773 447 447 anebo e-mailem: prace@gasl.cz. Kompletní nabídku pracovních míst najdete na www.gasl.cz.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Srážka chodkyně ve Sladkovského ulici v Prostějově
2

Mazda srazila na přechodu ženu, ta skončila v nemocnici

Videosouhrn 23. dubna 2018

Sedm cizinců na jednoho číšníka a bitva o Cheb: prohlédněte si videa dne

Poslední Mostkovice v derby znovu vyzrály na Čechovice

 „I kdyby Mostkovice hrály okresní přebor, stejně nás vždycky porazí.“ Tak komentoval domácí prohru v derby proti Mostkovicím trenér Sokolu Čechovice Evžen Kučera. Přestože jsou Mostkovice v tabulce jasně poslední, derby s Čechovicemi stejně jako na podzim patřilo jim.

Dechový orchestr zaplnil němčickou sportovní halu

/FOTOGALERIE/ Jaro zahájeno. V sobotu 21. dubna se němčická sportovní hala Suprovka zaplnila netradičním publikem. Příznivci dobré hudby si nenechali ujít tradiční Jarní koncert Dechového orchestru ZUŠ Němčice nad Hanou. Ten letošní moderovala dechovková ikona Jiří Siostrzonek. V podání Dechového orchestru zazněly koncertní skladby našich i světových autorů. Nechyběly lidovky, ani populární melodie různých žánrů.

Chlapec se na hřišti připoutal k atrakci, museli to řešit strážníci

Velmi nezvyklý případ řešili koncem minulého týdne prostějovští strážníci.

Cyklisté před jízdou popíjeli, jeden měl bezmála tři promile

S teplým počasím vyráží na silnice stále více cyklistů. Včetně těch, kteří neodolají a musí se před jízdou posilnit zakázanými látkami. Během uplynulého víkendu tak policisté na Prostějovsku zjistili několik cyklistů pod vlivem alkoholu a drog.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT