Zatímco v našich končinách patří hlavně ke koloritu předvánočního období, v jižní Evropě jsou jedlé kaštany celkem běžnou a oblíbenou součástí jídelníčku po velkou část roku.

Ještě v polovině 19. století byly v oblasti jižních Alp jedlé kaštany základní potravinou, která obyvatelům horských vesnic umožňovala přežít dlouhou zimu.

Čtyři až šest měsíců se živili převážně kaštany. Jedli je pečené, vařené, v polévce, jako eintopf nebo kaši. Sušené kaštany se snadno skladovaly a dřevo z kaštanových stromů bylo kvalitním stavebním materiálem.

S příchodem průmyslové revoluce a nástupem železnice již lidé nebyli odkázáni pouze na místní produkty a význam jedlých kaštanů jako potraviny klesl. Spolu s ústupem zájmu o jedlé kaštany mizely i kaštanové háje a staré vědomosti o jejich pěstování.

Kdo dnes ví, že dříve existovalo přes sto odrůd jedlých kaštanů?

VYZKOUŠEJTE

Řezy z kaštanového pyré

Řezy z kaštanového pyré

Kaštanová nutela

Kaštanová nutella

Kde se vzaly

Domovem kaštanovníků setých, nazývaných také „marony", je oblast Blízkého východu, severní Afriky a Středomoří.

Kaštanovníky rostou také na úbočích Alp ve Švýcarsku, Francii a také na Sicílii.

Severněji se kaštanovníky dostaly díky starým Římanům a jejich válečným výpravám, které podnikali do Germánie a Británie před mnoha staletími.

V Čechách se prý kaštanovníky poprvé objevily v roce 1679. Pěstitelé stromů zakládali kaštanové sady, takzvané kaštanky, a nejznámější z nich byl sad u Nasavrk. V jižní Evropě se zachovaly rozsáhlé kaštanovníkové porosty v Itálii a ve Francii.

Zajímavé je, že přes podobnost názvu není kaštanovník setý přímo příbuzný s u nás obvyklým kaštanovníkem koňským, jírovcem.

Hovězí plněné kaštany

Hovězí plněné kaštany

Kandované kaštany

Kandované kaštany

Zdroj vitaminů…

Jedlé kaštany jsou významným zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Obsahují vitamin C, B a E. Jsou vhodné i pro lidi s nemocemi srdce a vysokým krevním tlakem, pomáhají při onemocněních ledvin.

Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.

…a klenot v kuchyni

Syrové kaštany jsou trpké, konzumují se pouze po tepelné úpravě.

Využití kaštanů v přípravě jídel je obrovské. Zdaleka se neomezuje jen na pečení, i když to je asi nejznámější způsob jejich úpravy.

Ve Francii, Itálii a Švýcarsku jsou jedlé kaštany považovány za delikatesu. Vyrábí se z nich pyré, které je základem mnoha moučníků a zákusků. Kaštany se používají při výrobě nádivek k masům ve Spojených státech se nádivkou z jedlých kaštanů plní i slavnostní krocan.

Kaštany se používají k výrobě piva, pudingů, polévek, likérů, krémů, sirupů a sladkých nádivek nebo příloh ke zvěřině.

Ve francouzském Lyonu se z jedlých kaštanů, karamelu a medu vyráběl první známý a proslulý nugát Marrous glucés. Významné zastoupení mají jedlé kaštany v maďarské, chorvatské a slovenské kuchyni.

Slavnosti jedlých kaštanů

V Chorvatsku se na několika místech pořádají slavnosti kaštanů. Tyto festivaly se konají už od pradávna, ale tradice byla založena až v roce 1973 v Lovrani, Dobreči a Liganji.

Po dobu tří říjnových víkendů, kdy se slavnosti konají, jsou ve všech těchto místech velká tržiště, kde se nabízejí pochoutky a produkty výhradně z jedlých kaštanů přímo na ulici.

V restauracích a hotelích se servírují menu sestavené z pokrmů vyrobených z jedlých kaštanů, popíjí se Medica pálenka z medu a kaštanových květů.

Některá místa také organizují vycházky do kaštanových lesů spojené se sběrem kaštanů. Chorvaté sklizní kaštanů prostě žijí.

Pokud vás oříškově nasládlá chuť kaštanů nadchla, můžete si kaštanovník zasadit a časem sklízet vlastní plody. Kaštanovníky totiž patří k velmi pěkným a oblíbeným okrasným stromům. Nejlépe se jim daří ve vinařských oblastech, kde jsou chráněny proti větru a dešti a pokud možno zalité sluncem.

Teď si ale užijte sezonu kaštanů, která je v plném proudu. Příjemný podzim!

Více receptů, tipů a návodů na www.vseovareni.cz