VYZKOUŠEJTE:

Tatarák“ z lososa

Palačinkový dort

Krátký výlet do historie

Možná to někoho překvapí, ale MDŽ není komunisty vymyšleným svátkem.

Jde o mezinárodně uznávaný den, který byl stanoven k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1909. Ženy se chtěly domoci lepších pracovních podmínek.

O dva roky později se poprvé tento svátek slavil v Německu, Rakousku-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA. Letos tedy má sto jedna let.

Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce. OSN tento svátek uznala v roce 1975. Mezinárodní den žen po roce 1989 doplatil na stigma komunisty tlačeného svátku a z kalendářů se vytratil.

V roce 2004 se do kalendáře vrátil a od té doby je označován jako významný den.

Potěší i maličkost

Nikde není dáno, čím by pánové měli ženy obdarovávat. Chybu určitě nikdo neudělá, když daruje květinu. V dnešní době, kdy je v oblibě retro, se do kurzu opět dostávají rudé karafiáty. Radost určitě udělá i něco sladkého bonboniéra nebo i čokoláda či láhev dobrého vína.

Hodí se dort i tatarák

Více samozřejmě potěší, když pro ženy pánové něco připraví vlastnoručně. Pak už jenom záleží na tom, jak dobře ženu, kterou chce podarovat, zná. Prim hraje sladké. Na webu nabízíme několik skutečně jednoduchých receptů, které zvládne téměř každý. Ať už jde o tradiční horkou čokoládu nebo vynikající pannacottu.

Pokud milujete palačinky, neváhejte a připravte doma přímo palačinkový dort. Uvidíte, že to není nic náročného. Ovocnému tvarohovému dortu taky odolá jen málokdo.

Některým ženám však sladké velkou radost neudělá. Může se jednoduše stát, že větší radost uděláte třeba tatarským biftekem.

Můžete připravit klasický tatarák z hovězího masa, vyzkoušet stále oblíbenější tatarák s lososa a existují i recepty pro vegetariány. V tomto případě se tento pokrm dělá z vařených brambor.

Netradičně se dá připravit i tak běžné jídlo, jako jsou kuřecí prsa. Překvapte kuřecími prsy v semínkové krustě či grilovanými kuřecími prsy v pomazánce s kuskusem.

Jak se na Mezinárodní den žen díváte vy?

Myslíte si, že MDŽ je zbytečný a zprofanovaný svátek, nebo má podle vás smysl? Chystáte se jej nějak oslavit, nebo je to pro vás běžný den? Podělte se se svými názory na webových stránkách Deníku a Vše o vaření.

Více receptů, tipů a na návodů na vseovareni.cz