Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Jak grilovat maso

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak správně grilovat maso.

27.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Grilovat lze všechna masa

Nedá se říct, jestli je na grilování nejvhodnější vepřové, hovězí nebo kuřecí. Hodí se totiž všechny druhy.

„Co se týče šťavnatosti a cenové dostupnosti, je nejvhodnější maso vepřové. Konkrétně pak krkovice, kterou ani nejde vysušit,“ řekl profesionální šéfkuchař Michal Nevtípil.

Dodal, že skvělá je také panenka i kotleta.

„U té ale pozor, aby nebyla příliš suchá. Pokud se rozhodneme pro kotletu, tak určitě grilovat s kostí. Zachová si chuť i šťávu,“ doplnil Nevtípil.

Roštěnku raději z Argentiny

Pokud chceme grilovat hovězí maso, měli bychom sáhnout po svíčkové nebo roštěné.

„U svíčkové je jedno, odkud pochází, ale při výběru roštěné bychom neměli kupovat maso z českých krav. To by byla pořádná žvýkačka. Lepší je například argentinská,“ uvedl šéfkuchař Nevtípil.

Důležité je krájet plátky maximálně 2,5 centimetru tlusté.

„Pokud jej nakrájíte tlustší, bude maso na povrchu spálené a uvnitř syrové,“ poznamenal Nevtípil.

Steak z kuřecích prsíček můžete na grilu připravit skutečně velmi rychle. Velkou nevýhodou však je, že s největší pravděpodobností bude suchý.

„Lepší je kuřecí prsíčka použít na špíz. Suchost můžeme vyřešit tím, že hned vedle napíchneme slaninku,“ poradil s úsměvem Nevtípil.

Jinak se z drůbežího masa dá grilovat jakákoliv část. Nejlepší jsou ale stehna, která jsou pěkně šťavnatá. Měla by se grilovat s kostí i kůží.

Hamburger na grilu? Hit večírků

Hamburgery jsou současným hitem grilovacích party. Maso na něj bychom si měli připravit sami a nekupovat hotové směsi z obchodu. Skvěle se hodí mleté hovězí, které je co nejmíň tučné.

V žádném případě se nepřidávají vejce a mouka. Maso drží pohromadě samo. Stačí jen čerstvě namletý pepř a sůl. Správnou chuť mu dodá kouř.

„Hamburger z grilu je ten nejlepší hamburger. Zvlášť když na něm opečeme hamburgerovou housku a plátky slaniny,“ dodal Nevtípil.

Marinovat přes noc

Grilování masa je časově náročné. Maso bychom měli marinovat minimálně tři hodiny, ale nejlépe přes noc. I samotné grilování zabere dost času.

„Ugrilovat dostatečné množství masa a zeleniny pro čtyřčlennou rodinu na menším grilu trvá mnohem déle, než je většina čekajících ochotna připustit. Proto nezapomeňte připravit předkrm nebo polévku,“ uzavřel Nevtípil.

Více informací a receptů na www.vseovareni.cz

Vyzkoušejte:


Jehněčí hřebínky na grilu

Roštěnka na grilu

ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU

Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku. 30. července se věnujeme speciálně Klobáskám na grilu

Martin Šinkovský

27.7.2011
SDÍLEJ:
Dopravní nehoda auta pošťáků mezi Děčínem a Hřenskem.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Mistrovské utkání III. třídy OFS Prostějov mezi Sokolem Olšany a FC Kostelec na Hané B.
1 29

Olšany zachránily v derby s Kostelcem bod

Lídr ODS Michal Zácha odpovídal ON-LINE

Bývalý náměstek primátora Přerova, současný předseda kontrolního výboru přerovského zastupitelstva, otec tří dětí, sportovec, trenér fotbalových nadějí v Kozlovicích a nyní i jednička kandidátky občanských demokratů pro říjnové parlamentní volby v Olomouckém kraji.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Jubilejní ročník Memoriálu Gustava Frištenského se opět vydařil

FOTOGALERIE / V prostějovské Tělocvičné jednotě Sokol I pracují trenéři zápasu s mládeží velmi dobře a perspektivně. Potvrdily to jejich výsledky i na jubilejním XXX. ročníku Memoriálu Gustava Frištenského, který probíhal minulou sobotu v sále prostějovské sokolovny na Skálově náměstí.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení