VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: broskve chutnají s medem, sýry i rybou

Začínají dozrávat broskve. Nechejte se dalším dílem seriálu o vaření inspirovat, co s nimi…

28.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Že vás kromě zavařování a moučníků nenapadá, co s nimi? Pak čtěte dál a vyberte si recept, se kterým zaručeně zabodujete.

Ať už jste si broskve přinesli z trhu, obchodu nebo je očesali z vlastního stromu, vězte, že máte doma nejen mimořádně chutné ovoce, ale i skvělý zdroj vitaminů a minerálů. Pokud jich chcete zužitkovat maximální množství, doporučujeme konzumovat broskve čerstvé.

Složitá cesta k pecce

Jen tak se zakousnout do broskve ovšem představuje řadu úskalí. Za prvé semišová slupka ač jedlá je pro spoustu z nás v ústech téměř nesnesitelná, a pak je na místě se jí zbavit. Po oloupání je ale broskev zase nepříjemně kluzká a hrozí, že vám vyklouzne z rukou dříve, než ochutnáte první sousto.

V tom případě zvažte, zda pro vás nebude lepší ji nakrájet. Když se přesto odhodláte zakousnout do celého dobře uzrálého plodu, šťavnatá dužnina zřejmě způsobí, že budete mít od lahodné šťávy ulepenou bradu.

Zvládnete-li i to, dostanete se k samému srdci broskve velké členité pecce s vrásnitou strukturou.

Pokud budete mít štěstí na odrůdu, jejíž pecky lze snadno vyloupnout, gratulujeme. Nejspíš ale narazíte na pecku, kterou jen tak ven nedostanete, takže vám nezbude, než ji ohryzat a smířit se s většími či menšími ztrátami dužniny, která ulpí ve vrásnění mohutného jádra.

VYZKOUŠEJTE

Pečená treska s broskví

Treska pečená s broskví

Grilované broskve s medem

Grilované broskve s medem

Hrnkový broskvový dezert 

Hrnkový broskvový dezert

S medem, ořechy, smetanou

K čemu se broskve hodí, pokud je chceme použít jako ingredienci při vaření?

Obecně k sýrům a masu. Často se také nakládají do alkoholu, hodí se i k mandlím nebo šunce, jejich chuť vynikne, zjemníte-li je smetanou.

Pokud jde o dezerty a pečení, pak kombinujte s medem nebo ořechy a zakysanou smetanou. Ale i obyčejná bublanina, do které přidáte broskve, se stane rychlou a oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu.

Chuť broskví se skvěle doplňuje také se zeleninou. Vyzkoušejte třeba jednoduchý salát z mrkve a kousků broskví a získáte nejen potřebnou dávku vitaminů, ale i osvěžující rychlou svačinku.

Komu bezpečně uděláte radost tímto extra sladkým ovocem jsou děti. Dejte jim nakrájené kousky broskve místo čokolády a uvidíte, že nešlápnete vedle.

Ideální jsou v létě u vody, protože broskve obsahují vysoký obsah vody, a zabraňují tak dehydrataci. A co teprve domácí broskvová zmrzlina!

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

28.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 20 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů *OBSLUHA CNC VERTIKÁLNÍ FRÉZY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: CZ-ISCO 72237. Nástup ihned. I ABSOLVENTI. Nabídku posílejte na email hanakov@hanakov.cz, informace na tel. 582 302 341. Výhodou vyučení v strojírenském oboru nebo praxe v profesi. Úkolová mzda dle výkonu + prémie + motivační příspěvky. PD: PD: Po-Pá 6-14, 14-22, 22-6 hod. Nabízíme závodní stravování, penzijní a životní připojištění, uchazečům s bydlištěm mimo Prostějov nabízíme příspěvek na ubytování v ubytovně. Pracoviště: Pod Kosířem 74, Prostějov.. Pracoviště: Hanakov, spol. s r.o., Pod Kosířem, č.p. 3127, 796 01 Prostějov 1. Informace: .., +420 582 302 341. Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 14 000 Kč Strojírenští kovodělníci *STROJÍRENŠTÍ DĚLNÍCI - PÁSKOVAČI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: CZ-ISCO 72224. Osobní kontakt po e-mailové domluvě na adrese halouzkova@annahutte.cz. Požadavky: min. základní vzdělání, vyučení ve strojírenském oboru výhodou. Náplň práce: páskovač je zodpovědný za kontrolu navíjení drátu na cívku, za zapáskování navinutého drátu, rozebrání a složení cívky a řádné označení svitku. PD: Po-Pá 6:00-14:00 hod., 14:00-22:00 hod., 22:00-6:00 hod. Doba určitá na 2 roky s možností prodloužení. Nabízíme: závodní stravování. Místo výkonu práce: Dolní 3137/100, Prostějov. Pracoviště: Železárny-annahütte, spol. s r.o., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Andrea Halouzková, . Zdravotnictví - Zdravotnictví Internisti 28 000 Kč Lékaři v interních oborech *LÉKAŘ/KA PLICNÍHO ODDĚLENÍ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: CZ-ISCO 22121. I ABSOLVENTI. Životopis zašlete na e-mail ingrid.kolarova@npv.agel.cz. Osobní jednání Po a St 9:00-11:00 hod. na personálním oddělení Nemocnice Prostějov. Požadavky: ukončená VŠ lékařská fakulta., Nabízíme: podnikové stravování, příspěvek na životní a penzijní pojištění, týden dovolené navíc, PP na dobu určitou 3 roky. PD: 7:00-15:30 hod. Pracoviště: Nemocnice Prostějov, Mathonova 291/1, Prostějov. Pracoviště: Středomoravská nemocniční a.s. nemocnice prostějov, Mathonova, č.p. 291, 796 04 Prostějov 4. Informace: Ingrid Kolářová, . Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč Zámečníci strojů *ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: CZ-ISCO 72222. Nástup ihned. Životopisy zasílejte na e-mail: info@nerezsvoboda.cz, do předmětu e-mailu napište: Životopis. Možná i osobní schůzka POUZE po telefonické domluvě pan Svoboda, tel.: 608 729 768. Výhodou svářečský průkaz TIG (141). Výroba komponentů pro pivovarnický průmysl. PD: Po-Pá 6:00-14:30 hod. Doba určitá (2 roky) s možností prodloužení. Místo výkonu práce: Za Brněnskou ulicí č.p. 4292, Prostějov.. Pracoviště: Milan svoboda, prostějov, Za Brněnskou ulicí, č.p. 4292, 796 01 Prostějov 1. Informace: Milan Svoboda, +420 608 729 768.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto

Cenný bod. Jestřábi skvělou třetí třetinou dotáhli náskok Kladna

Shromáždění k výročí 17. listopadu.
9

Jak jsme se změnili 1989–2018

Nepovedené rozloučení s podzimem. Prostějov doma padl s Třincem

Prostějovští fotbalisté zakončili podzimní část sezony porážkou s Třincem. Svěřenci Oldřicha Machaly se ani v posledním utkání před zimní pauzou nevymanili z krize a připsali si čtvrtou porážku v řadě.

Konické uspávání broučků letos pořádalo Srdíčko

Patnáctý ročník uspávání broučků v Konici, poprvé organizovalo Mateřské centrum Srdíčko, štafetu jim předalo občanské sdružení Konická zájmová agentura KOZA, které nedávno ukončilo činnost.

Tisíceré ne Babišovi a jízda nejdelším železničním tunelem: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. listopadu 2018.

Nově narozená miminka na Prostějovsku - 46. týden 2018

Představujeme vám další galerii nově narozených miminek. Díky vstřícnosti prostějovské porodnice se tak na ně můžete podívat nejen v sobotním tištěném vydání Prostějovského deníku, ale i zde na internetu.   

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT