„Osmnáct roků jsem pracoval v Oděvním průmyslu v Prostějově, odkud jsem v roce 1992 odešel a začal jsem podnikat. Nejdříve jsem byl jedním ze čtyř společníků firmy H&D, potom společnosti Dako, nakonec jsem ale zjistil, že musím podnikat sám. V roce 1995 jsem založil firmu Koutný," popsal jednatel společnosti Pavel Koutný začátky s tím, že společnost je rodinnou firmou, která se od počátku zaměřuje na pánskou konfekci.

„Manželka je spolumajitelkou a pracuje zde i syn a dcera. Vybudovat vlastní firmu bylo mým velkým snem. V roce 1996 jsme postavili objekt firmy, kde sídlíme dodnes, takže jsme stále na stejném místě," upozornil Pavel Koutný.Firma Koutný v Prostějově

„Když jsme začínali, měli jsme kolem 90 až 110 zaměstnanců. Firma se začala rozrůstat a specializovala se na pánskou konfekci, okrajově dámskou," dodal Pavel Koutný.

Hlavní náplní společnosti jsou klasické obleky a obleky na míru.

Žakety pro filharmonii

„S novou kolekcí na trh přicházíme jednou za půl roku. Vyrábíme pánská saka, pláště, kalhoty, obleky, speciálně pak smokingy, fraky, ty například pro Moravskou filharmonii, žakety. Poptávka po žaketu je ojedinělá, ale snažíme se uspokojit každého zákazníka," popsala Petra Loebe, která má na starosti klasické obleky a měřenky.

„V průběhu let jsme se začali specializovat také na měřenkovou výrobu, která má u nás tradici deset roků. Přesně podle přání zákazníka mu vytvoříme oblek na míru. Při tom nabízíme také takzvané skládačky, což je systém, kdy si zákazník sako nebo kalhoty může poskládat podle svých představ. Podle obrázku si zvolí, jaký oblek by si přál, vybere si materiál, podšívku, může si zvolit i lemování, takzvané pipingy, výšivku či své logo," přiblížil Pavel Koutný.

Sako bez rukávů

Ve firmě se setkali i se zcela netradičními přáními, například vytvořili sako bez rukávů.

„Taneční mistr Jiří Šindler si přál sako bez rukávů, které mu umožňuje lepší pohyb při tanci, když už jsou tam potom rukávy, nemůže se tak dobře pohybovat, takže to byla taková specialitka," zavzpomínala na úsměvné přání tanečního mistra Petra Loebe. Co se týká měřenek, muži začínají být odvážnější, jen přece by ale v šatníku každého muže neměl chybět klasický černý a modrý oblek bez extravagantních prvků.

„Zákazníci u nás už se učí. Když k nám přijdou podruhé potřetí, chtějí například vyšít odlišně dírku na klopě," ukázal Pavel Koutný červenou dírku na šedém saku a dodal, že muži začínají být v oblékání již odvážnější."Firma Koutný v Prostějově

Slova Pavla Koutného potvrdila i Petra Loebe.

„Chodí k nám už zákazníci, kteří si chtějí oblek nějakým způsobem vymazlit, takže ladíme detaily. Když je na klopě například červená dírka, tak doplníme třeba červený kapesníček. A jsou i zde v Prostějově zákazníci, kteří si v módě holdují, například spolupracujeme s firmami, které k nám posílají své zaměstnance, a ti si vybírají obleky na míru, a je vidět, že muži začínají být více originálnější," popsala Petra Loebe.

Míří i do Emirátů

Společnost Koutný má výrobní pobočky také na Slovensku a v Bulharsku, kde se v současnosti zaměřují především na výrobu uniforem.

„Myšlenka vyrábět uniformy zde byla od začátku, třeba nyní vyrábíme pro Celní správu ČR, Armádu ČR, Policii ČR, sortiment je zde skutečně široký. Nevyrábíme jen saka, sukně nebo kalhoty, ale také třeba bundy. Je to asi šest let zpátky, kdy jsme vyráběli uniformy jen v České republice, pak výroba přešla částečně na Slovensko, a do Bulharska," popsal Pavel Koutný s tím, že firmu oslovila také společnost sídlící ve Spojených arabských emirátech, konkrétně v Abu Dhabi.

„Tamější firma vypsala výběrové řízení, takže se snažíme prosadit i tam a vytvořit nějakou nabídku. Než se tam ale firma dostane, potrvá to velmi dlouho, i když uděláme vhodnou nabídku, je těžké splňovat parametry a materiál přesně takový, který chtějí. Je to běh na dlouhou trať. Když se to podaří, bude to dobré," dodal Pavel Koutný, jehož firma má čtyři vlastní prodejny a dodává do padesáti maloobchodů a bez šrámů ustála i ekonomickou krizi.

„Ekonomickou krizi jsme nijak nepocítili, ba naopak jsme šli před pěti lety nahoru s tržbami," prozradila o firmě, která v současné době zaměstnává 86 zaměstnanců Petra Loebe.