VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michelinský šéfkuchař Toni Mörwald: Jsem rád, že jsem mohl začínat od nuly

ROZHOVOR / FOTOGALERIE / Už za měsíc vypukne ve Velkých Karlovicích 9. ročník oblíbeného Karlovského gastrofestivalu, který každoročně láká tisícovky návštěvníků z České republiky i ze Slovenska. 

9.9.2017
SDÍLEJ:

Gastrofestival ve Velkých Karlovicích. T. Mörwald.Foto: Archiv Resortu Valachy

Kromě ochutnávek v místních hotelech a hospůdkách rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové opět nabídne i farmářský trh, soutěž o nejlepší klobásu a valašský frgál, frgálovou manufakturu a další program pro celou rodinu.

Nebudou chybět ani tradiční galavečeře ve Spa hotelu Lanterna. Zatímco ta páteční bude v režii šéfkuchaře Pavla Václavíka a jeho týmu, který představí nové podzimní menu snoubené s víny Kadrnka, sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd tradičně připraví hostující šéfkuchař oceněný prestižní michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo přilákat hosta z Rakouska.

Padesátiletý Toni Mörwald řídí několik tamních restaurací. Michelinskou hvězdu již získal v několika rakouských podnicích, má vlastní kuchařskou školu, vydává kuchařské knihy a patří k uznávaným odborníkům. Ve Velkých Karlovicích představí gastronomii michelinské restaurace Le Ciel, která „staví“ na rakouských tradicích s francouzskými prvky. Ke všem chodům také pečlivě vybral ta nejlepší rakouská vína.

Pane Mörwalde, prozraďte nám, jaká byla vlastně vaše cesta ke gastronomii? Také jste chtěl být kuchařem již od dětství?

Odmalička jsem chtěl být farmářem a mít svůj vinohrad. Když mi byly čtyři roky, moji rodiče, i když o to nijak neusilovali, dostali zcela náhodou restauraci. Tohle prostředí se mi postupně moc zalíbilo, prakticky jsem tu vyrostl. A dnes jsem opravdu rád, že jsem mohl začít prakticky od nuly, takže vše, co vím a umím, jsem se postupně naučil. Inspiraci a potřebný rozhled mi pak dodalo studium na vysoké škole pro turismus a následné pobyty po celém světě.

Jak důležité pro vás bylo odborné vzdělání? U nás si gastronomické školství v minulých desetiletích nezískalo zrovna nejlepší zvuk, nyní si pověst napravuje…

Pro nás v Rakousku je odborné vzdělání velmi důležité a je třeba ho neustále podporovat. Jen tak jsme schopni se vypořádat s neustále novými a stoupajícími požadavky a vývojem doby. Česká gastronomie, její kuchyně i pohostinnost mi připadají velmi zajímavé a také historicky významné. Považuji je za důležité evropské dědictví. To platí i pro Rakousko. V posledních letech se ale špičková gastronomie příliš orientuje na mezinárodní trendy. Proto bych přál oběma našim zemím do budoucnosti více osobitosti.

Jste autorem několika kuchařských knih. Zaujala nás zvláště ta, která je věnovaná dezertům, obsahuje 400 receptů. Máte rád sladké?

Mám moc rád dezerty a zákusky. Také jsem vedl po tři roky nejlepší rakouskou cukrárnu v Oberlaa ve Vídni. Jsem přesvědčen, že co se sladkostí týká, jsou naším exportním hitem pro celý svět. Témata i inspiraci jsem vždy bral a beru z každodenní práce.

Šéfujete celkem devíti restauracím v Rakousku. Le Ciel není první, která se pod vaším vedením pyšní michelinskou hvězdou. Jak je toto ocenění u vás vnímáno?

První hvězdu jsem získal už v roce 2000 a to pro restaurant Mörwald v hotelu Ambassador, potom v Klosterneuburgu a v Křemži, na zámku Grafenegg, následně v našem Relais & Chateaux ve Feuersbrunn am Wagram a teď také v Grand Hotel Wien pro restaurant Le Ciel by Toni M. Po všech těch zkušenostech můžu potvrdit, že Michelinské hvězdy návštěvnosti opravdu pomáhají!

Česká a rakouská gastronomie mají historicky mnoho společného. Byl jste již někdy v ČR a ochutnal naši kuchyni?

Mně se Česká republika líbí se vším všudy: krajina, historie, kuchyně i lidé. Ve Velkých Karlovicích jsme ještě nikdy nebyli, přijedu sem připravit menu s mým šéfkuchařem Rolandem Huberem a moc se těšíme.

Co mimo jiné najdete ve festivalovém menu Toniho Mörwalda? Například:Mořský vlk s mušlemi svatého Jakuba, kedlubna a kaviár
Srnčí hřbet s klevelou z bezinky a řepou
Tuňák s nakládanou dýní a suave chilli
Flambované divoké garnáty se šalotkovou vinaigrette, feferonky
Citronový koláč s medem a farmářským mlékem
Kávový krém s mučenkou a bazalkou

Více informací o galavečeřích

Autor: Redakce

9.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební mistr 16 400 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci ve stavebnictví STAVBYVEDOUCÍ, MISTŘI. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16400 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: I ABSOLVENT. Vhodné i pro osoby zdravotně znevýhodněné. Osobní kontakt po telefonické domluvě Ing. Juráček tel. 603 546 076 (volat v době 7:30 - 16:00 hod.). Požadavky: obor vzdělání pozemní stavitelství, ŘP sk. B. PD: Po-Pá 6:00 - 14:30 hod. Doba určitá 1 rok.. Pracoviště: R & g zesta, spol. s r.o...., Brněnská, č.p. 4498, 796 01 Prostějov 1. Informace: Michal Juráček, +420 603 546 076.

Výroba - Důlní a hutní technici kontroly kvality, laboranti 18 000 Kč

Důlní a hutní technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech PROVOZNÍ KONTROLOR/KA KVALITY | PROSTĚJOV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: VÝROBNÍ KONTROLOR KVALITY | PROSTĚJOV, Přijmeme do příjemného pracovního kolektivu nového kolegu - provozního kontrolora kvality. Od uchazeče očekáváme ukončené SŠ vzdělání + alespoň základní znalost čtení výkresové dokumentace a práce s měřidly. Požadujeme manuální zručnost a pečlivost, praxe v oboru vítána. Nástup: dle dohody. Mzda: od 18.000,- Kč + příplatky (za odpolední a noční směny, přesčasy apod.) + příspěvek na stravování. E-mai: prace@gasl.cz, tel: 773 447 447.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 80 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha - prac. Prostějov. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80.8 kč, mzda max. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Lutinovova č.p. 42/1, Olomouc., Informace o pracovním místě: , - pravidelné obchůzky jednotlivých pracovišť, chodeb, veřejných prostranství - dle rozpisu objednatele , - na požádání pracovníků jednotlivých oddělení sjednat nápravu v kancelářích v případě agresivních klientů , - sjednání pořádku ve společných prostorách budovy , - v případě nutnosti povolat výjezdovou skupinu dodavatele nebo podle závažnosti situace Policii České republiky nebo příslušnou městskou policii , - plnění ohlašovacích povinností , Pracovní místo vyhrazené zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle par. 80 zák. č. 435/2004 Sb. (OZP). , Požadujeme: spolehlivost. Certifikát Strážný" kód profesní kvalifikace 68-008-E výhodou. , První kontakt POUZE telefonicky 723 612 506, email: prace@forcorp.cz. Pracoviště: Forcorp group spol. s r.o. - prac. prostějov, lutínova, Lutinovova, č.p. 42, 796 01 Prostějov 1. Informace: Renáta Marková, +420 723 612 506.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 16 170 Kč

Řidiči vysokozdvižných vozíků ŘIDIČI VZV - 2-směnný provoz - PROSTĚJOV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16170 kč, mzda max. 19635 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ŘIDIČ VZV - 2-směnný provoz - PROSTĚJOV, , Do 2-směnného provozu (pracovní doba Po - Pá, víkendy volné) ve strojírenské společnosti v Prostějově přijmeme řidiče VZV s praxí a ŘP sk. B., , Nabízíme plat 105 Kč/hod + !!! NOVĚ PŘÍPLATKY !!! - MOŽNO AŽ 120 Kč/hod + stravenky + možný příspěvek na ubytování., , Nástup možný ihned., , Jde o dlouhodobé zaměstnání na pracovní smlouvu., , Máte-li zájem nebo dotazy, kontaktujte nás na tel: 773 447 447 nebo pošlete svůj životopis na e-mail: prace@gasl.cz.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
23

Májový pařák! O víkendu to bude péct, po něm ještě víc

Prostějovská ZUŠka se činila. Na náměstí i v kavárnách představila své žáky v nejlepším světle při celorepublikové akci ZUŠ Open.
24

Tanec i klavírní sóla. ZUŠ open zaplavilo Prostějov uměním. Podívejte se

V sobotu startuje Velká cena Prostějovska v požárním útoku

Již v sobotu 26. května odstartuje v Dětkovicích v pořadí již 8. ročník Velké ceny Prostějovska v požárním útoku.

Ve Skalce zahájí lázeňskou sezónu. Těšte se na žehnání pramenů i ohňovou show

Slavnostní zahájení lázeňské sezony Lázní Skalka, se uskuteční v sobotu 26. května. Zajímavý program začne o půl třetí odpoledne a hlavním bodem bude žehnání a svěcení. Žehnání se dočkají prameny farářkou Církve československé husitské i knězem církve římsko-katolické.

První sběrači jahod vyrazili do akce. A úroda je slušná

/FOTOGALERIE/ Jahody kam se jen člověk podívá. Tak to v těchto dnech vypadá v samosběrně na jihu Prostějova. V Určické ulici začala sezóna ve středu, kdy první zájemci vyrazili s bedýnkami, pikslami ale také rovnou kýbly do akce.

Opravy Společenského domu? Počkáme na soud, říká primátorka

Parkoviště v Komenského ulici opět slouží řidičům, ve všední dny je znovu přeplněné auty lidí spěchajících za nákupy, na úřady či do práce. Vedení města nakonec odstavnou plochu v centru města v květnu, půl roku po jejím zabrání společností Manthellan, uvolnilo.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT