VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival láká na českého „Michelina" a frgálovou manufakturu

Region - Ochutnávky toho nejlepšího (nejen) z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, tradiční soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně českého držitele michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. - 6. října ve Velkých Karlovicích.

2.10.2013
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival Foto: DENÍK/repro

Mottem gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál a nechybí ani zabíjačka.

Frgály, prosciutto i pivo od Čechmánka

Gastrofestival se zároveň pravidelně otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, parmská šunka prosciutto, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, nebo ovčí sýry z Maďarska. Zpestřením bude letos ochutnávka asijské kuchyně u hotelu Horal, kterou zaštítí maséři tamního relaxačního centra Wellness Horal z Thajska, Srí Lanky, Filipín a Bali, dále specialit zakarpatské kuchyně nebo třeba vybraných druhů piv nového Pivovaru Čechmánek, jejž provozuje známý hokejový brankář Roman Čechmánek.

To vše mohou návštěvníci ochutnávat během Gastro tour s farmářským trhem, která je ústředním bodem programu. Lidé mohou navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. Všude v tomto čase platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč.

Zapojte se do soutěže frgálů

Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Návštěvníci se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení s cimbálovou muzikou i dechovkou, frgálová manufaktura a kuchařské show s předními mistry kuchaři. Zajímavostí bude výstava valašského malíře Ilji Hartingra (s vernisáží v pátek 4. 10. v 18 hodin) a nechybí ani zábava pro děti.

Zlatým hřebem je Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 6. října. Může se jí zúčastnit kdokoli, kdo přinese svůj frgál nejpozději v 11 hodin do hotelu Lanterna. Koláče posoudí porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem. Loni jich porota posoudila rekordních 83. Ochutnávat může také široká veřejnost.
Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi akcemi v ČR ojedinělý.

Zažijte galavečeře i barmanské večery

Zábava pokračuje i po setmění, po skončení Gastro tour. Na večery si jednotlivé podniky připravují další programy: posezení u cimbálu či u vatry nebo barmanské večery. Hotely Lanterna a Horal nabídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární galavečeře. Připravují je „domácí" šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy.

„K největším tuzemským gastro událostem poslední doby patřil zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. Proto jsme letos při volbě hlavního hosta zůstali „doma". Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů, Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.

Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka chystaná na sobotu 5. října je již vyprodána, stále zbývá několik volných míst na další tři galavečeře s tématikou valašské kuchyně a dýňových specialit.
Více na www.karlovskygastrofestival.cz

Program Karlovského gastrofestivalu

Pátek 4. 10.
18:00 – Vernisáž výstavy Ilji Hartingra
20:00 – Galavečeře „Návrat ke kořenům - Pavel Václavík
20:00 – Barmanský večer

Sobota 5. 10.
10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem
10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera
10:00 – 18:00 – Kuchařské show (Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..)
19:00 – Posezení s lidovou muzikou, Zakarpatský večer
20:00 – Michelinská galavečeře – Oldřich Sahajdák, La Degustation Boheme
20:00 – Galavečeře „To nejlepší z Valašska" - Jaroslav Orság + Vinař roku 2013 Josef
20:00 - Barmanský večer

Neděle 6. 10.
10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem
10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera
11:00 – 18:00 – Kuchařské show ((Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..)
11:30 – 22:00 – Degustační obědové a večerní menu „Kouzlení z dýně"
12:00 – 15:00 Soutěž o nejlepší valašský frgál
20:00 - Barmanský večer

Kdo je zapojen do gastrofestivalu

Místní podniky:
Spa hotel Lanterna
wellness hotel Horal
hotel Galik
Penzion Pod Pralesem
Pension Školka
Areál Lésková
hotel Pod Javorem
Gril srub Razula
Chaloupky U Pařízků
Hosté:
Restaurace a hotelu U Vychopňů (Vsetín)
hotel Octárna (Kroměříž)

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák: mým cílem je perfektní jídlo a spokojený host

/ROZHOVOR/ Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích každý rok přináší vedle ochutnávek valašské gastronomie a krajových specialit také příležitost poznat umění uznávaných šéfkuchařů, držitelů prestižní michelinské hvězdy.

Pořadatelé každý rok pečlivě vybírají hlavního hosta, který souzní s filozofií gastrofestivalu důrazem na kvalitní regionální kuchyni a suroviny. V minulých dvou letech tu hostovali šéfkuchaři z Itálie a Maďarska. Letos na Valašsko míří jeden ze dvou českých michelinských kuchařů, Oldřich Sahajdák. Jeho restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise získala michelinskou hvězdu společně s pražským Alcronem první v ČR.

O 38letém kuchaři je známo, že se soustředí především na práci ve svém podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale tak zaujala, že učinil výjimku a vůbec poprvé „pracovně" míří na Moravu.

Pane Sahajdáku, prozraďte nám, jaká byla vaše cesta k profesi kuchaře? Měl jste jasno už od dětství, nebo jste kuchařskému řemeslu propadl až později?

Ve 13 letech, kdy jsem se měl rozhodnout, čím budu, mi to bylo vlastně jedno. Babičky stejně jako maminka byly kuchařky a tak nějak jsem s tím, že kuchařem budu, počítal. Za babičkou Sahajdákovou do kuchyně jsem jako kluk chodil často.

Po škole jste několik let pracoval v zahraničí. Jak moc pro vás byly tyto zkušenosti důležité?

Myslím, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem udělal. Po škole jsem se spíš plácal v hospodách po Praze a to mě vůbec nebavilo, začátek devadesátých let v kuchyni byl pro mě spíš otrava. Kuchaře, se kterými jsem pracoval, práce nebavila a moc dobrého jsem se nenaučil. V cizině jsem poznal lidi, kteří prací žili i v soukromí a do práce chodili rádi. To jsem vůbec z domova neznal a přišlo mi to parádní.

Hlásíte se k české kuchařské škole Marie B. Svobodové z konce 19. století. Čím je pro vás tak inspirující i po více jak sto letech?

Současná doba nám přinesla spoustu pomocníků do kuchyně a tak je používáme, ale pořád máme stejný cíl - perfektní jídlo a spokojený host. Dneska stejně jako před sto padesáti lety. Marie B. Svobodová napsala krásnou knihu, plnou užitečných rad a kuchařských úkonů. Baví nás v ní číst a vařit s ní, ale používáme i recepty, co kuchaři donesou z domova nebo co nám jednoduše chutná. Podmínkou je, že jídlo musí být lokální.

Úspěch v podobě michelinské hvězdy vám nepochybně udělal velkou radost… Jak s odstupem času vnímáte její přínos? A jaké jsou vaše další cíle v gastronomii?

Neumím se moc radovat. Největší radost mám z kolegů - všichni od uklízečky po managera na tom měli podíl a pro mě je to potvrzení, že svou práci děláme dobře. A cíle? Nechci dělat svou práci hůř než teď a doufám, že mě bude pořád bavit. Nic složitého…

Jak se těšíte na Karlovský gastrofestival do Velkých Karlovic? Podobných akcí, mimo svůj podnik, se "pracovně" příliš často neúčastníte, Karlovský gastrofestival je tedy spíše výjimkou… Proč jste kývl na pozvání z Valašska?

Těším se moc, bude to pro nás něco nového. Téměř nikdy nevaříme mimo naši kuchyň, bude to zážitek. Nikdy jsem ve Velkých Karlovicích nebyl, ale přijde mi dobré propagovat místní a regionální jídla a podniky, líbí se mi ta myšlenka festivalu v „lese".

Na závěr jedna ryze "valašská" otázka: znáte a máte rád valašskou kyselici a valašské frgály?

Zrovna dnes jsme kyselici měli. A čas frgálu ještě přijde, nebojte.

Autor: Redakce

2.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 90 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍCI PRO VÝPOMOC PŘI SKLIZNI - DPP. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Nástup ihned. Životopis zašlete na e-mail kariera@agrohana.cz. Více informací sdělí paní Ing. Loníčková na tel. čísle 702 036 884., Hledáme brigádníky na pomoc při sklizni. Jedná se převážně o administrativní činnost, evidence vozidel a jednoduchá práce na PC. Termín od 15.8.2018-30.9.2018., Požadavky: uživatelská znalost na PC (Excel), řidičský průkaz skupiny B, flexibilita, zodpovědnost. Pracoviště: U hřiště 320, Smržice. Pracoviště: Agro haná a.s., U hřiště, č.p. 320, 798 17 Smržice. Informace: Marcela Loníčková, +420 702 036 884.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník, řidič VZV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Prostějov, - Náplň práce: příjem a výdej zboží dle dodacího listu, manipulace se zbožím pomocí VZV, vychystávání zboží zákazníkovi, nakládání zboží na auta, komunikace se zákazníkem, udržování pořádku na skladě , - Požadujeme: vyučení, zdravotní stav odpovídající výkonu práce, loajalitu, optimismus, ochotu učit se novým věcem, znalost střešního materiálu je výhodou , - pokud nevlastníte řidičské oprávnění na VZV, vše zajistíme na naše náklady, stejně tak i opakovaná roční školení , - Nabízíme: práci na HPP, věrnostní odměny, možnost zaměstnaneckých slev, příležitosti k dalšímu rozvoji v rámci obchodu, nástup možný ihned , - své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: nadezda.tomankova@salvatorstrechy.cz. Pracoviště: Salvator střechy s.r.o. - pobočka prostějov, 796 01 Prostějov 1. Informace: Naděžda Tománková, +420 573 501 756.

Výroba - Výroba Montážní dělník 110 Kč

Montéři kovových konstrukcí Výrobní zámečníci (1708002). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Výrobní zámečníci (1708002), Požadujeme:, - vyučení v oboru zámečník, - znalost čtení výkresové dokumentace, - ZK 111 nebo ZK 135, - vazačský, jeřábnický průkaz - výhodou, - dobrou pracovní morálku, Nabízíme:, - práci na HPP u stabilní společnosti, - závodní stravování, Pracoviště: Prostějov, Mzda: 110-150,- Kč/hod, Nástup: dle dohody, Směnnost: dvousměnný provoz (8 nebo 12 hodinové směny), Pokud vás uvedené informace oslovily, splňujete požadavky nebo máte k nabízené pozici jakékoliv dotazy, kontaktujte nás na tel. 773 447 447 anebo e-mailem na svarec@gasl.cz. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.

Výroba - Výroba Montážní dělník 14 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů Operátor/ka výroby (1601013). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Operátor výroby (1601013), , Přijmeme šikovné operátory výroby do strojírenské výroby. Požadujeme manuální zručnost – drobná manuální práce. Nabízíme práci ve třísměnném provozu a mzdu od 14.000,- Kč. , , Pokud vás uvedené informace oslovily, splňujete požadavky nebo máte k nabízené pozici jakékoliv dotazy, kontaktujte nás na tel. 773 447 447 anebo e-mailem na prace@gasl.cz.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22.–23. května 2018

Přepisování dějin a honičky na Pardubicku a Porta v novém hávu: videa dne

Čokoládová tretra v Prostějově 2018
33

OBRAZEM: Čokoládová tretra v Prostějově

Po debaklu kanonáda. Kroupa s Koudelkou smetli Rýmařov

Fotbalisté Prostějova si spravili chuť. Šestigólový příděl od Líšně alespoň částečně svěřenci Oldřicha Machaly odčinili proti Rýmařovu, kterému nasázeli pět gólů. Náskok Prostějova v čele MSFL ale zůstává stále jen dvoubodový, protože druhé Velké Meziříčí vyhrálo 4:0 nad Hlučínem.

Voda v přehradě je zatím na jedničku, hlásí hygienici

Kvalita vody v plumlovské přehradě je v pořádku. Největší vodní nádrž na Prostějovsku dostala koncem minulého týdne od hygieniků nejvyšší možné hodnocení, lidé se zde tak mohou bez problému koupat. Měření kvality vody bylo letos první, další budou následovat v intervalu dvou týdnů.

Mladík ujel od nehody. Hájil se nedorozumněním

 Nehodu dvou protijedoucích aut vyšetřují po úterku policisté v Prostějově.

Tragédie u Kojetína: dítě na kole zřejmě zachránila sedačka

Policejní komisař zahájil v souvislosti s úterní tragickou nehodou u Kojetína stíhání pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT