VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival láká na českého „Michelina" a frgálovou manufakturu

Region - Ochutnávky toho nejlepšího (nejen) z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, tradiční soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně českého držitele michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. - 6. října ve Velkých Karlovicích.

2.10.2013
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival Foto: DENÍK/repro

Mottem gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál a nechybí ani zabíjačka.

Frgály, prosciutto i pivo od Čechmánka

Gastrofestival se zároveň pravidelně otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, parmská šunka prosciutto, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, nebo ovčí sýry z Maďarska. Zpestřením bude letos ochutnávka asijské kuchyně u hotelu Horal, kterou zaštítí maséři tamního relaxačního centra Wellness Horal z Thajska, Srí Lanky, Filipín a Bali, dále specialit zakarpatské kuchyně nebo třeba vybraných druhů piv nového Pivovaru Čechmánek, jejž provozuje známý hokejový brankář Roman Čechmánek.

To vše mohou návštěvníci ochutnávat během Gastro tour s farmářským trhem, která je ústředním bodem programu. Lidé mohou navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. Všude v tomto čase platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč.

Zapojte se do soutěže frgálů

Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Návštěvníci se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení s cimbálovou muzikou i dechovkou, frgálová manufaktura a kuchařské show s předními mistry kuchaři. Zajímavostí bude výstava valašského malíře Ilji Hartingra (s vernisáží v pátek 4. 10. v 18 hodin) a nechybí ani zábava pro děti.

Zlatým hřebem je Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 6. října. Může se jí zúčastnit kdokoli, kdo přinese svůj frgál nejpozději v 11 hodin do hotelu Lanterna. Koláče posoudí porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem. Loni jich porota posoudila rekordních 83. Ochutnávat může také široká veřejnost.
Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi akcemi v ČR ojedinělý.

Zažijte galavečeře i barmanské večery

Zábava pokračuje i po setmění, po skončení Gastro tour. Na večery si jednotlivé podniky připravují další programy: posezení u cimbálu či u vatry nebo barmanské večery. Hotely Lanterna a Horal nabídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární galavečeře. Připravují je „domácí" šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy.

„K největším tuzemským gastro událostem poslední doby patřil zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. Proto jsme letos při volbě hlavního hosta zůstali „doma". Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů, Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.

Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka chystaná na sobotu 5. října je již vyprodána, stále zbývá několik volných míst na další tři galavečeře s tématikou valašské kuchyně a dýňových specialit.
Více na www.karlovskygastrofestival.cz

Program Karlovského gastrofestivalu

Pátek 4. 10.
18:00 – Vernisáž výstavy Ilji Hartingra
20:00 – Galavečeře „Návrat ke kořenům - Pavel Václavík
20:00 – Barmanský večer

Sobota 5. 10.
10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem
10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera
10:00 – 18:00 – Kuchařské show (Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..)
19:00 – Posezení s lidovou muzikou, Zakarpatský večer
20:00 – Michelinská galavečeře – Oldřich Sahajdák, La Degustation Boheme
20:00 – Galavečeře „To nejlepší z Valašska" - Jaroslav Orság + Vinař roku 2013 Josef
20:00 - Barmanský večer

Neděle 6. 10.
10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem
10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera
11:00 – 18:00 – Kuchařské show ((Chef Zlín, ETA, Whirlpool, Makro..)
11:30 – 22:00 – Degustační obědové a večerní menu „Kouzlení z dýně"
12:00 – 15:00 Soutěž o nejlepší valašský frgál
20:00 - Barmanský večer

Kdo je zapojen do gastrofestivalu

Místní podniky:
Spa hotel Lanterna
wellness hotel Horal
hotel Galik
Penzion Pod Pralesem
Pension Školka
Areál Lésková
hotel Pod Javorem
Gril srub Razula
Chaloupky U Pařízků
Hosté:
Restaurace a hotelu U Vychopňů (Vsetín)
hotel Octárna (Kroměříž)

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák: mým cílem je perfektní jídlo a spokojený host

/ROZHOVOR/ Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích každý rok přináší vedle ochutnávek valašské gastronomie a krajových specialit také příležitost poznat umění uznávaných šéfkuchařů, držitelů prestižní michelinské hvězdy.

Pořadatelé každý rok pečlivě vybírají hlavního hosta, který souzní s filozofií gastrofestivalu důrazem na kvalitní regionální kuchyni a suroviny. V minulých dvou letech tu hostovali šéfkuchaři z Itálie a Maďarska. Letos na Valašsko míří jeden ze dvou českých michelinských kuchařů, Oldřich Sahajdák. Jeho restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise získala michelinskou hvězdu společně s pražským Alcronem první v ČR.

O 38letém kuchaři je známo, že se soustředí především na práci ve svém podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale tak zaujala, že učinil výjimku a vůbec poprvé „pracovně" míří na Moravu.

Pane Sahajdáku, prozraďte nám, jaká byla vaše cesta k profesi kuchaře? Měl jste jasno už od dětství, nebo jste kuchařskému řemeslu propadl až později?

Ve 13 letech, kdy jsem se měl rozhodnout, čím budu, mi to bylo vlastně jedno. Babičky stejně jako maminka byly kuchařky a tak nějak jsem s tím, že kuchařem budu, počítal. Za babičkou Sahajdákovou do kuchyně jsem jako kluk chodil často.

Po škole jste několik let pracoval v zahraničí. Jak moc pro vás byly tyto zkušenosti důležité?

Myslím, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem udělal. Po škole jsem se spíš plácal v hospodách po Praze a to mě vůbec nebavilo, začátek devadesátých let v kuchyni byl pro mě spíš otrava. Kuchaře, se kterými jsem pracoval, práce nebavila a moc dobrého jsem se nenaučil. V cizině jsem poznal lidi, kteří prací žili i v soukromí a do práce chodili rádi. To jsem vůbec z domova neznal a přišlo mi to parádní.

Hlásíte se k české kuchařské škole Marie B. Svobodové z konce 19. století. Čím je pro vás tak inspirující i po více jak sto letech?

Současná doba nám přinesla spoustu pomocníků do kuchyně a tak je používáme, ale pořád máme stejný cíl - perfektní jídlo a spokojený host. Dneska stejně jako před sto padesáti lety. Marie B. Svobodová napsala krásnou knihu, plnou užitečných rad a kuchařských úkonů. Baví nás v ní číst a vařit s ní, ale používáme i recepty, co kuchaři donesou z domova nebo co nám jednoduše chutná. Podmínkou je, že jídlo musí být lokální.

Úspěch v podobě michelinské hvězdy vám nepochybně udělal velkou radost… Jak s odstupem času vnímáte její přínos? A jaké jsou vaše další cíle v gastronomii?

Neumím se moc radovat. Největší radost mám z kolegů - všichni od uklízečky po managera na tom měli podíl a pro mě je to potvrzení, že svou práci děláme dobře. A cíle? Nechci dělat svou práci hůř než teď a doufám, že mě bude pořád bavit. Nic složitého…

Jak se těšíte na Karlovský gastrofestival do Velkých Karlovic? Podobných akcí, mimo svůj podnik, se "pracovně" příliš často neúčastníte, Karlovský gastrofestival je tedy spíše výjimkou… Proč jste kývl na pozvání z Valašska?

Těším se moc, bude to pro nás něco nového. Téměř nikdy nevaříme mimo naši kuchyň, bude to zážitek. Nikdy jsem ve Velkých Karlovicích nebyl, ale přijde mi dobré propagovat místní a regionální jídla a podniky, líbí se mi ta myšlenka festivalu v „lese".

Na závěr jedna ryze "valašská" otázka: znáte a máte rád valašskou kyselici a valašské frgály?

Zrovna dnes jsme kyselici měli. A čas frgálu ještě přijde, nebojte.

Autor: Redakce

2.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 20 000 Kč

Svářeči SVÁŘEČI/ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Nabídku zašlete na e-mail: jarmerova@n-rote.cz. Požadavky: vyučen v technickém oboru, svářečské zkoušky nutností - svařování TIG i CO2, manuální zručnost. Firma se zabývá vývojem jednoúčelových strojů a robotických pracovišť. PD: Po-Pá 7:00-15:30 hod. Nabízíme: stravenky. Pracoviště: Petrské nám. 8b, Prostějov.. Pracoviště: N-rote mechanical s.r.o.., Petrské nám., č.p. 4441, 796 01 Prostějov 1. Informace: Barbora Jarmerová, .

Výroba - Výroba Montážní dělník 23 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z ostatních materiálů *MONTÁŽNÍ DĚLNÍCI. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 25200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Osobní kontakt možný v kanceláři společnosti na adrese Jiráskova 116, Hranice 753 01 nebo kontakt e-mailem agentura@sksbu.cz. Nechodit na pracoviště osobně., Náplň práce: montáž konstrukcí z různých materiálů. Pracovní doba 6:00-14:00 hod., 14:00-22:00 hod. Pracovní poměr na dobu určitou 1 rok. Možnost ubytování. Pracoviště: RapCon KS s.r.o., Kostelecká 258/10, Prostějov.. Pracoviště: Sks business unit s.r.o. - prostějov, Kostelecká, č.p. 258, 796 01 Prostějov 1. Informace: Tomáš Hampl, .

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 100 Kč

Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech UKLÍZEČ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VYHRAZENO PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM. Dopolední úklid kanceláří a sociálního zařízení., Osobní kontakt POUZE po tel. domluvě paní Továrková tel.: 725 809 399 (v době Po - Pá 8:00-15:00 hod.) nebo e-mail olomouc@jaspa.cz. Nechodit na pracoviště osobně! Práce na HPP, zkrácený úvazek 4 hod. denně.. Pracoviště: Jaspa servis s.r.o. - prostějov, Křížkovského, č.p. 4186, 796 01 Prostějov 1. Informace: Lucie Továrková, +420 725 809 399.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 900 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍCI, OBKLADAČI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Osobní kontakt po tel. domluvě pan Ing. Sedlák tel.: 777 640 618. Náplň práce: zednické práce, obkladačské práce., Požadujeme minimálně střední odborné vzdělání s výučním listem v oboru, pracovitost, spolehlivost, příjemné vystupování při komunikaci se zákazníkem. Pracovní doba: Po-Pá 7:00-15:30 hod. Pracoviště: Svatoplukova 21, Prostějov + celá ČR. Pracoviště: Pk stav s.r.o., Svatoplukova, č.p. 2594, 796 01 Prostějov 1. Informace: Petr Sedlák, +420 777 640 618.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Klára Melíšková jako komisařka Výrová. Natáčení televizního seriálu Živé terče v Olomouci
14

Komisařka Výrová opět v Olomouci, Hřebejk točí další detektivku

Měření kvality vody na plumlovské přehradě - 13. 8. 2018
9

Hygienici měřili kvalitu vody na přehradě, čeká se černý smajlík

Derby jak se patří. Lipová přestřílela Protivanov

FOTOGALERIE / Fotbalisté Protivanova a Lipové spolu svedli ve druhém kole I.A třídy dramatický boj plný zvratů a krásných gólů. Z vítězství se nakonec radovala Lipová, která v utkání dvakrát vedla o dva góly, o své výhře však nakonec musela rozhodnout až v poslední minutě.

Stavba podjezdu pro cyklisty se blíží. V Olomoucké u Hloučely

Plánovaná stavba podjezdu na Olomoucké ulici u Hloučely bude mít nejspíše brzy zelenou. Po tahanicích města s Povodím Moravy o výsledné podobě projektu je již na stole finální verze. Upravovat se zde bude i koryto řeky. Na podjezd by měla později následovat cyklostezka až do Vrahovic.

Ve Vrchoslavicích se utkali fotbaloví veteráni

Sobotní ráno přineslo po delší době ochlazení. V poledne už ale bylo vše ve vyhřátých tropických kolejích. Ve Vrchoslavicích na hřišti zavoněly dobroty z udírny, pivo si nasadilo čepici proti úpalu a diváci tak mohli spokojeně sledovat, jak to ještě bývalým hráčům kope.

Velká posila pro Olomoucko. Na Hanou se vrací reprezentant Palyza

Dres basketbalového Olomoucka bude v nové sezoně oblékat český reprezentant Lukáš Palyza, jenž přichází z polských Gliwic. Palyza už na Hané v minulosti působil, když v letech 2015 a 2016 nastupoval za Prostějov.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT