Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Pekařky a cukrářky Resortu Valachy každý rok v prosinci napečou stovky vanilkových rohlíčků, ale i dalších kousků cukroví, na kterých si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v hotelech Lanterna a Horal.

Nešetřit na surovinách, základem je dobré máslo

Vanilkové rohlíčky jsou, jak známo, pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před svátky. Rozhodně nehrozí, že by do svátků ztvrdly či ztratily na kvalitě. "Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech," říká Pavla Stoklasová. Vanilkové rohlíčky Pavly Stoklasové.

Při nákupu surovin doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které sice něco stojí, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám výhradně Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší," říká Pavla Stoklasová.

Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo," vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji je skladovat namleté v mražáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté," dodává pekařka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když máslo v těstu zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta," upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do papírové krabice. Čím víckrát se totiž čerstvě upečené rohlíčky přeskládávají a sahá se na ně, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí," radí pekařka.

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy• 410 g Babiččiny hladké mouky
• 140 g cukru moučka
• 240 g másla
• 140 g rozemletých ořechů
• 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
• 20 g vanilkového cukru
Těsto necháme ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200°C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.