Na slavnostním galavečeru České ceny za architekturu (ČCA) streamovaném z Divadla Archa na web ČT art byly v pondělí 23. listopadu vyhlášeny výsledky 5. ročníku této soutěžní přehlídky realizovaných staveb organizované Českou komorou architektů (ČKA).

Hlavní cenu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu Sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Ve finále letošního ročníku České ceny za architekturu porota vybírala mezi šesti stavbami.

Vítěz i finalisté se etablovali z 27 nominovaných prací, které ČKA představila v červnu tohoto roku. Celkově se o Českou cenu za architekturu v 5. ročníku ucházelo 191 děl dokončených v posledních pěti letech.  

Ulicí 8.května v Olomouci v závěru listopadu 2020
Do ulice 8. května se chystají tramvaje. Takto teď vypadá

Stavba z Olomouce získala Cenu partnerů

V České ceně za architekturu se udělují rovněž Ceny partnerů.

Cenu společnosti Central Group za inovativní přístup k řešení nového bydlení získal projekt Rezidenční areál Vila Park Olomouc (CHYBIK + KRISTOF ARCHITECTS& URBAN DESIGNERS, 2019) na Tabulovém vrchu na okraji Olomouce.

Areál podle odůvodnění ocenění představuje nadčasový přístup k pohodlnému příměstskému bydlení a vyniká domyšlenými stavebními de­taily a kvalitou použitých materiálů.

Bodovala také stavba ze Zlínského kraje

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR za velkorysý přístup k novostavbě průmyslového objektu patří Výrobnímu a administrativnímu objektu firmy Pilana Karbid v Hulíně (ellement architects, 2019).

Ministerstvo ohodnotilo, že „budova svým architektonickým výrazem a před ní provedenou parkovou úpravou pozitivně ovlivňuje rozlehlou a poněkud neutěšenou industriální zónu na okraji Hulína, ve které je umístěna, a v neposlední řadě ukazuje následováníhodnou cestu pro zvýšení zaměstnanosti v regionu, a to nejen v sektoru strojírenství.“

Hanácká kasárna u náměstí Republiky v centru Olomouce
Ani SEFO, ani "superúřad". Hanácká kasárna jsou teď na prodej

Cena je udělena za výstavbu architektonicky i z hlediska užitných vlastností zdařilého objek­tu pro výrobu, skladování, prodej a servis ro­tačních nástrojů pro CNC obrábění. Budova sestává z výrobní haly a administrativní přístavby. Potřebná komunikace zaměstnanců je zajištěna prostřednictvím otevřeného atria protínajícího správní budovu, terasy, ochozů a transparent­ních stěn umožňujících průhledy. Díky čistotě architektonického řešení, přehlednosti a dostat­ku denního světla se docílilo příjemné vnitřní kli­ma, ke kterému přispívá také pochozí, budovu i její okolí ochlazující extenzivní zelená střecha. 

Česká cena za architekturu 2020 v číslech:

  • 191 přihlášených děl
  • 27 nominovaných děl
  • 1 Hlavní cena
  • 6 Finalistů
  • 6 Cen partnerů
  • 1 Výjimečný počin
  • 7 členů poroty