Přes nemalou cenu menu se letos degustační večer vyprodal tak rychle, že se kuchaři narychlo rozhodli přidat ještě jeden termín – pondělí 20. listopadu. „Není to levná záležitost, přesto zájem gurmánů o naši akci rok od roku roste, což nás velmi těší. Zatímco černé lanýže dnes již v restauracích ochutnáte vcelku běžně, bílé lanýže jsou v České republice stále ještě výjimkou, tím spíše u nás v Beskydech a to jak kvůli vysoké ceně, tak i obtížné dostupnosti. Pokud totiž chcete mít záruku čerstvosti a původu, je důležité si pro lanýže dojet do Itálie osobně a tuto možnost nemá každý,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je hotel Lanterna součástí.

Právě podzim je obdobím, kdy bílé lanýže označované za nejdražší kuchařskou surovinu světa dorůstají. Tuto houbu nelze vypěstovat uměle, roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičení psi či prasata. Bílý lanýž se na trzích prodává v průměru za sto tisíc korun za kilogram. „Podle našich informací se letos ceny šplhají až ke 130 tisícům,“ dodává Tomáš Blabla.

Ilustrační foto
Horské chaty jsou na Nový rok obsazené

www.lanterna.czI když jsou bílé lanýže drahé, nachází si oddané fanoušky, kteří za nimi neváhají cestovat a dopřát si alespoň jednou za rok tuto delikatesu. Kuchaři z hotelu Lanterna se vypraví do italské oblasti Piemont již v neděli 12. listopadu, aby nakoupili nejen lanýže, ale i další suroviny pro chystané menu. Bílé lanýže se vyskytují jen na pár místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky přírodním podmínkám dle znalců nejchutnější.

Bílý lanýž se v gastronomii používá čerstvý, strouhá se přímo u stolu na různé pokrmy. Musí se zkonzumovat do sedmi dnů, pak vysychá a ztrácí na kvalitě. Kuchaři proto budou mít se vzácným nákladem naspěch a degustace se uskuteční hned po jejich návratu.

Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 4 990 Kč.

Menu Noci bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna- Amuse bouche (sýrový košíček s klíčky, jelení paštika, zeleninový kaviár se špenátovou houbou)
- Tataráček z mladého telecího, bílý lanýž, křepelčí vejce, podmáslový chips
- Hříbkové kapučíno, bílý lanýž
- Tajarin s máslovou pěnou, horský sýr, bílý lanýž
- Selečí karé z kance v sous-vide úpravě, kořenová zelenina, bramborové galette, bílý lanýž
- Čokoládový pařez s oříškovou zmrzlinou v lesní mlze
Menu je snoubeno s vybranými italskými víny.

Více informací: www.lanterna.cz