VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bílé lanýže jsou hit: k vyprodané degustaci přidává Lanterna další termín

FOTOGALERIE / Nečekaně velkému zájmu gurmánů se letos těší chystaná degustace bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchaři se o víkendu již potřetí vypraví do Itálie, aby zde nakoupili tuto legendární delikatesu a nabídli ji hostům při Noci bílých lanýžů 16. listopadu.

8.11.2017
SDÍLEJ:

Bílý lanýž - tatarák.Foto: Archiv Resortu Valachy

Přes nemalou cenu menu se letos degustační večer vyprodal tak rychle, že se kuchaři narychlo rozhodli přidat ještě jeden termín – pondělí 20. listopadu. „Není to levná záležitost, přesto zájem gurmánů o naši akci rok od roku roste, což nás velmi těší. Zatímco černé lanýže dnes již v restauracích ochutnáte vcelku běžně, bílé lanýže jsou v České republice stále ještě výjimkou, tím spíše u nás v Beskydech a to jak kvůli vysoké ceně, tak i obtížné dostupnosti. Pokud totiž chcete mít záruku čerstvosti a původu, je důležité si pro lanýže dojet do Itálie osobně a tuto možnost nemá každý,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je hotel Lanterna součástí.

Právě podzim je obdobím, kdy bílé lanýže označované za nejdražší kuchařskou surovinu světa dorůstají. Tuto houbu nelze vypěstovat uměle, roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičení psi či prasata. Bílý lanýž se na trzích prodává v průměru za sto tisíc korun za kilogram. „Podle našich informací se letos ceny šplhají až ke 130 tisícům,“ dodává Tomáš Blabla.

www.lanterna.czI když jsou bílé lanýže drahé, nachází si oddané fanoušky, kteří za nimi neváhají cestovat a dopřát si alespoň jednou za rok tuto delikatesu. Kuchaři z hotelu Lanterna se vypraví do italské oblasti Piemont již v neděli 12. listopadu, aby nakoupili nejen lanýže, ale i další suroviny pro chystané menu. Bílé lanýže se vyskytují jen na pár místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky přírodním podmínkám dle znalců nejchutnější.

Bílý lanýž se v gastronomii používá čerstvý, strouhá se přímo u stolu na různé pokrmy. Musí se zkonzumovat do sedmi dnů, pak vysychá a ztrácí na kvalitě. Kuchaři proto budou mít se vzácným nákladem naspěch a degustace se uskuteční hned po jejich návratu.

Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 4 990 Kč.

Menu Noci bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna- Amuse bouche (sýrový košíček s klíčky, jelení paštika, zeleninový kaviár se špenátovou houbou)
- Tataráček z mladého telecího, bílý lanýž, křepelčí vejce, podmáslový chips
- Hříbkové kapučíno, bílý lanýž
- Tajarin s máslovou pěnou, horský sýr, bílý lanýž
- Selečí karé z kance v sous-vide úpravě, kořenová zelenina, bramborové galette, bílý lanýž
- Čokoládový pařez s oříškovou zmrzlinou v lesní mlze
Menu je snoubeno s vybranými italskými víny.

Více informací: www.lanterna.cz

Autor: Redakce

8.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 101 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 101.7 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáte různorodou práci, kde se nebudete nudit? Baví Vás práce s lidmi? Máte zkušenosti s prací v maloobchodu nebo chuť se něco nového naučit? Pak máme zajímavou nabídku právě pro Vás!, , Prodejna HRUŠKA spol., s.r.o. příjme vedoucí prodejny!, Náplň práce: , • vedení kolektivu prodejny , • vedení administrativy prodejny , • objednávání zboží , • odpovědnost za chod prodejny, • příprava zboží k prodeji , • prodej a nabídka zboží , • obsluha zákazníků , • zodpovídá za řádný a včasný odvod tržeb a hotovostí, • dodržování předepsaných standardů, Požadujeme:, • vyučení popř. praxe v maloobchodě, • znalost práce na pokladně, • zodpovědnost a spolehlivost, • výborné komunikační a řídící schopnosti, • výhodou praxe na vedoucí pozici v maloobchodní prodejně (vedoucí, zástupce vedoucí prodejny), • výhodou zkušenosti s vedením kolektivu, Nabízíme, • stabilní zaměstnání v české společnosti , • stravenky v hodnotě 60 Kč, • prémie dle obratu prodejny, • příspěvek na praní pracovních oděvů, • různorodou práci, • nástup dle dohody a možností uchazeče, • vstupní zaškolení přímo na prodejně. Pracoviště: H r u š k a , spol. s r.o. - mo č.701, Čs. armádního sboru, č.p. 591, 798 11 Prostějov 6. Informace: Jarmila Nováková, +420 725 755 032.

Výroba - Výroba Montážní dělník 18 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z kovů Operátor/ka výroby bezvodých ofsetových desek (1601003). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Operátor výroby bezvodých ofsetových desek (1601003), Přijmeme OPERÁTORY VÝROBY bezvodých ofsetových desek., Ukážeme Vám provoz., Jste spolehliví, zodpovědní a manuálně zruční? Máte SOU nebo SŠ?, Čeká Vás práce v čistém pracovním prostředí, rádi Vás zaškolíme., , Pracoviště: Prostějov, Mzda: od 18.000,- Kč, Nástup: dle dohody, Směnnost: nepřetržitý provoz, , Pokud vás uvedené informace oslovily, splňujete požadavky nebo máte k nabízené pozici jakékoliv dotazy, kontaktujte nás na tel. 773 447 447 anebo e-mailem na prace@gasl.cz.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 773 447 447.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/KA - VÝROBA PIZZY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. I ABSOLVENTI. Prvotní kontakt e-mailem na adresu info@pizza-pohoda.cz. Vybraní uchazeči budou kontaktováni. Náplň práce: výroba pizzy - nabízíme zaučení. ŘP sk. B výhodou. PD: Po-Ne 10:00 - 22:30 hod., stř. dl. a krát. týdne. Možné i na DPP (dle domluvy). Místo výkonu práce: Tylova 4, Prostějov. Pracoviště: Jaroslav nehera - pizza pohoda, Tylova, č.p. 1573, 796 01 Prostějov 1. Informace: Jaroslav Nehera, .

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč

Prodavači smíšeného zboží PRODAVAČ/KA SMÍŠENÉHO ZBOŽÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. I ABSOLVENTI. Osobní kontakt pouze po telefonické domluvě paní Pálková tel. 720 124 044 (volat v době 6-19hod.). Požadavky: základní znalost práce na PC, spolehlivost, pečlivost, loajalita, finanční bezúhonnost. Výhodou vyučení v oboru nebo praxe - nabízíme zaučení. PD: 7:00-19:00 hod., následující den volno, So-Ne 7:00-13:30 hod., stř. krát. a dl. týdne. Pracoviště: Přemyslovice 128. Pracoviště: Chempal, spol. s r.o. - pracoviště přemyslovice, 798 51 Přemyslovice. Informace: Renata Pálková, +420 720 124 044.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomouc vs. Prostějov. Druhé finálové utkání
35

Prostějov ustál atmosféru olomoucké haly. Slavit může už v sobotu

Ilustrační foto

Hledáme REDAKTORA / REDAKTORKU do redakce v Prostějově

Řidička při odbočování srazila cyklistu. letěl pro něj vrtulník

Rušno bylo v úterý odpoledne v Brodku u Prostějova.

Uzavírka, dějství druhé: Brněnská ulice je obsypaná stavaři

Stroje, stroje, dělníci a stroje. Brněnská ulice v Prostějově prochází už měsíc rozsáhlou rekonstrukcí. Ta od neděle načala druhou fázi.

Tuzemský rům zůstává tuzemským rumem. Sláva, radují se nejen v hospodách

Úspěch si připsali v České republice obhájci jedné z tradičních lihovin - Tuzemského rumu. I nadále mu zůstane nejen název, ale také složení. Rozhodla o tom Evropská komise. Původně přitom kvůli nebezpečné látce, furanu, mělo být zakázáno používání rumového aroma.

Dopadení nizozemských agresorů a přes dvě promile po dvou pivech: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 24. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT