Co vše se chystá na oslavu jubilea? A jak se změnily za uplynulých deset let chutě návštěvníků? Nejen o tom jsme si povídali s šéfbarmanem Petrem Slovákem.

Petře, byl jste u zrodu baru od prvopočátku. Jak to vlastně všechno vzniklo?
Hotel Lanterna se v roce 2007 otevíral po rekonstrukci a já jsem zrovna v té době, po pěti letech působení v barech golfových klubů na různých místech republiky, hledal změnu a chtěl jsem se přiblížit víc k domovu. Naskytla se možnost pracovat právě v Lanterně. Přijímala mě ředitelka hotelu Zuzana Vašutová, ukázala mi prostor a nastínila, že by zde chtěli vybudovat úplně nový koktejlový bar v duchu současných trendů. Ta myšlenka mě hned nadchla. Během měsíce jsme vše připravili a otevřeli. Původně jsem chtěl zůstat jen načas, ale nakonec jsem na Valašsku zakotvil, tím spíš, že jsem v týmu hotelu Lanterna poznal i svou manželku.

Bar si postupně získal skvělou pověst, k čemuž jistě v počátcích napomohla i vaše skvělá souhra s barmanem Tomášem Petrem. Kde jste čerpali inspiraci?
Jezdili jsme do Prahy, obcházeli různé podniky, vždy jsme si objednali drink a pak jsme vše pilně sledovali, ptali se a dělali jsme si poznámky. V té době ještě moc nefungoval facebook, takže další informace a zkušenosti jsme čerpali z knih a jezdili po barmanských kurzech. Největší školou byl pro nás Roman Uhlíř, dnešní viceprezident České barmanské asociace, kdy nás hodně posunul v oboru a ukázal nám směr.

Když se za těmi deseti lety ohlédnete, jak těžké bylo vybudovat takový podnik a přilákat lidi v turistické oblasti, mimo velké město?
Je určitě daleko těžší přilákat návštěvníky u nás, než třeba v Praze, Brně či jiných větších městech, která mají nesrovnatelně čilejší noční život. Nejdůležitější ale stejně je, aby za barem stál člověk, který to myslí vážně, svou práci má rád a dělá ji od srdce. Musí ho to bavit a naplňovat, hosté to pak vycítí, v baru to tvoří příjemnou atmosféru a lidé si to mezi sebou řeknou.  To je podle mě základ úspěchu, ať už působíte kdekoli.

Změnily se za těch deset let trendy v barové kultuře? Co si hosté nejčastěji „dávali" tehdy a co dnes?
Dříve „šly" hodně džusové, barevné a sladké long drinky typu Swimming Pool nebo Blue Lagoon. V dnešní době hosté více vyhledávají takzvané kratší drinky, chuťově a servisem zajímavější. Velký zájem je o hořké drinky, výrazné a plné chuti. Lidé čím dál víc dávají přednost kvalitě.

Barem postupně prošla řada barmanů, vy sám jste jej na dva roky opustil, když jste působil jako brand ambassador Havana Clubu. Jak jste si pauzu užil a kam vlastně zavál život vaše kolegy?
Já jsem si tu přestávku užil náramně, procestoval jsem celou republiku, organizoval školení k rumům a hostoval při tom v různých barech. To člověku rozšíří obzory a přinese zkušenosti i inspiraci. Tomáš Petr odcestoval do Anglie, kde už působí pět let, momentálně na pozici Bar Managera v baru hotelu Radisson Blu. Petr Novotný je už dva roky ve vyhlášeném pražském Hemingway baru, Vladimír Hájek přes rok ve zlínském Baltaci baru… Vypadá to, že Cocktail bar Lanterna je zkrátka dobrý odrazový můstek. :-) Zůstáváme v kontaktu, kluci nás v baru navštěvují, hostují při barmanských večerech a potkáváme se i na dalších akcích.

Oslava výročí bude nabitá zajímavým programem. Můžete jej představit?
Vytvořili jsme speciální koktejlové menu, které sestavilo šest současných i bývalých barmanů Cocktail baru Lanterna. Každý do menu „věnoval" jeden svůj vybraný drink. Návštěvníci je mohou ochutnat po celý duben. Na každý víkend jsme navíc připravili nějakou zajímavou akci. Třeba už tuto sobotu 1. dubna se můžete těšit na Salsa party s Radkem Kubišem a za týden na speciální hosta, Jakuba Vinše z Bugsy´s baru. Tak se zastavte a oslavte výročí společně s námi.

Děkujeme za pozvání i za rozhovor.