VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: badyán, bazalka, bobkový list, brutnák a další

V druhém dílu naší Abecedy koření se zaměříme na písmeno B. Kromě starých známých, jako je bazalka nebo bobkový list, se seznámíme i s méně tradičním kořením.

17.5.2012
SDÍLEJ:

Oravská vepřová pečeně na zelíFoto: www.vseovareni.cz

Každý, kdo si někdy připravoval svařené víno, zná badyán. Toto koření se také nazývá „hvězdicový anýz" nebo „čínský anýz".

Badyán je sušené souplodí z jednosemenných měchýřků s lesklými hladkými semeny. Měchýřky po uzrání zhnědnou, zdřevnatí a srůstají po šesti až desíti. Tak vzniká ona známá hvězdička.

Badyán k nám dorazil až na počátku 18. století, ale třeba v Číně jej znali již před třemi tisíci lety. Toto koření roste na stromě zvaném badyáník pravý a je příbuzný okrasným magnoliím.

„Badyán je součástí perníkového koření, přidává se také při vaření švestkových povidel nebo kompotů. V čínské kuchyni se používá na dušená jídla. Ať už jde o maso nebo zeleninu," informovala Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

Toto koření se používá i jako lék. V lidovém léčitelství se pije čaj, který pomáhá při kolikách a revmatismu. Někde se žvýká po jídle jako digestiv. Badyán se také stal přírodní surovinou pro výrobu léku proti virovým onemocněním Tamiflu.

Bez bazalky není pravá Itálie

„Bazalka je ideální v kombinaci s česnekem. Osobně ji nejvíc používám na rajčata a ryby. Používá se v italské a indické kuchyni," uvedla Jitka Šerá s tím, že se rostlinka hodí také k těstovinám. Dále se používá do polévek, omáček, salátů, do mletého masa, fazolí a chutná je i ke zvěřině.

Bazalka pochází z jižní Asie a do evropské kuchyně pronikla v 16. století z Indie a Íránu. Jde o jednoletou až čtyřicet centimetrů vysokou bylinu, která v červenci a srpnu kvete bělavými nebo narůžovělými kvítky.

Celá rostlina (především listy) je silně aromatická a voní po hřebíčku. Bazalka se do kuchyně hodí čerstvá i sušená. V druhém případě se však musí uchovávat v dobře uzavřených nádobách, aby nevyprchaly vonné silice.

Vyzkoušejte

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

Lilkové závitky v rajčatové omáčce

Lilkové závitky

Králík v balíčku

Králík v balíčku

Bobkový list alias vavřín

Pletly se z něj oslavné věnce, ale také se odedávna používá jako koření v kuchyni. Řeč je o bobkovém listu. Najdete ho v domácnostech ve Francii, Itálii, Španělsku, v arabských zemích, v Řecku, na Balkáně, v Americe i ve střední a východní Evropě.

Užívá se při konzervaci masa a ryb, při nakládání zeleniny, hub či okurek. Hodí se ke zvěřině, na maso na rožeň, ale také třeba na smetanové omáčky či do francouzských polévek.

„Do hotových pokrmů se používá i mletý. Celý sušený list se ale musí vařit jen chvíli a z jídla se musí vytahovat. Jinak zhořkne," upozornila Jitka Šerá.

Dříve proti moru, dnes do pečiva

Mezi méně známé koření patří bedrník. Kdysi byl užíván jako všelék, který pomáhal dokonce i proti moru. V současnosti se používá na dochucování pečiva a ve Skandinávii jej používají na dušené maso.

„Hrst bedrníku anýzu pak Portugalci přidávají do vody, v níž se vaří kaštany. Je to kvůli vůni," poznamenala Jitka Šerá.

Dalším téměř neznámým kořením je boží dřevec, který je znám také jako pelyněk brotan. Jako koření se používají listy, které jsou slabě nahořklé a voní po citronu. Hodí se na pečení masa i do svíčkové, na drůbež, zvěřinu nebo do majonéz a tvarohových pomazánek. Čajový odvar je dobrý na zlepšení trávení a povzbuzení chuti k jídlu, také proti průjmům a nadýmání. Má i močopudný a potopudný účinek.

Vyzkoušejte

Oravská vepřová pečeně na zelí

Oravská vepřová pečeně na zelí

Nepečený dort z jablek

Nepečený dort z jablek

S brutnákem jako se špenátem

Čerstvé listy brutnáku se používají do salátů, hodí se k rybám i do zeleninových polévek. Starší listy se dají opražit na oleji nebo uvařit podobně jako špenát. S tím jej kombinují třeba Italové.

„Užívá se ho jen velmi malé množství. Jedlý je pouze brutnák lékařský. Turci přidávají listy do hráškové polévky. Květy se pak přidávají do salátů, kterým dodávají okurkovou příchuť, a mohou se také míchat do nápojů," řekla Jitka Šerá.

Jako koření se dokonce používá bolševník. Konkrétně jde o bolševník perský, který je v Íránu součástí směsi na nakládání zeleniny.

Více receptů, tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

17.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 20 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) ŘIDIČI DODÁVKY S PRAXÍ V MEZINÁRODNÍ DOPRAVĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt po tel. domluvě pan Hrubý tel.: 604 164 408. Požadavky: ŘP sk. B, trestní bezúhonnost, min. 1 rok praxe v mezinárodní dopravě podmínkou. Pracoviště: ČR a západní Evropa. Pracoviště: Ad hrubý, s.r.o., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Zdeněk Hrubý, +420 604 164 408. Gastronomie - Gastronomie Pracovníci přípravy jídel v zařízeních 100 Kč Pracovníci přípravy jídel v zařízeních rychlého občerstvení a ve výdejnách jídla PRACOVNÍCI PRO PŘÍPRAVU POKRMŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned. VHODNÉ I PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM ZNEVÝHODNĚNÍM. Osobní kontakt po tel. domluvě na číslo 702 206 383 nebo e-mail gabra.celustkova@amrest.eu., Požadavky: chuť pracovat, týmový hráč, chuť učit se novým věcem a zlepšovat se, zvládání práce pod občasným tlakem., Náplň práce: příprava a kompletace objednávek., Nabízíme: plný nebo zkrácený úvazek, nástupní mzda 100 Kč/hod., smlouva na dobu neurčitou, 10% příplatek za práci o víkendu a v noci, 100% příplatek za práci ve svátek, mzda na účtu v 9. den v měsíci, možnost růstu na manažerské pozice, občerstvení, benefity: odměna až 5 000 Kč za doporučení nových kolegů, výhody všech našich partnerských značek (Burger King, Pizza Hut, Starbucks, KFC), odměny pro zaměstnance měsíce, bonusy, spropitné, firemní party a akce, zvýhodněné tarify O2 Family.. Pracoviště: Amrest s.r.o., kfc prostějov dt, Konečná, č.p. 4631, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt, +420 702 206 383. Výroba - Výroba Obsluha strojů 20 000 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků OBSLUHA STROJŮ V MASNÉ VÝROBĚ (OPERÁTOR PRO MASNOU VÝROBU). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Postup výběru uchazečů: pohovor a seznámení s provozem po domluveném osobním jednání. Kontaktní osoba: p. Bartošek 777 713 733 (v době od 8:00 do 13:00). , Požadavky: vzdělání minimálně - střední odborné (vyučen), obor řezník není podmínkou, praxe v potravinářství vítána, vhodné pro kuchaře, pekaře, apod. Dobrý zdravotní stav bez omezení, flexibilita, zručnost. Vhodné i pro absolventy středních škol. PD: dvousměnný provoz 5:30-14:00 hod., 14:00-22:00 hod. Neposkytujeme ubytování! Pracoviště: Za Olomouckou 487, Držovice.. Pracoviště: Makovec a.s. - držovice, Za Olomouckou, č.p. 487, 796 07 Držovice. Informace: Stanislav Bartošek, +420 582 331 684,777 356 060. Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 17 000 Kč Úředníci ve skladech SKLADOVÍ TECHNICI AUTOMOBILOVÝCH DÍLŮ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Životopis se souhlasem s poskytováním osobních údajů zašlete na e-mail: hela.hochova@hokcar.cz, telefon 774 169 504. Požadavky: řidičský průkaz sk. B, znalost práce na PC, samostatnost, ochota pracovat a učit se novým věcem, odpovídající zdravotní stav - manipulace se zbožím, vyskytují se i břemena nad 15 kg. PD: Po-Pá 6:00-14:30 a 9:30-18:00 hod. (střídání po týdnech). , Nabízíme: 20 dní dovolené, stravenky, zaškolení, dobrý kolektiv. Místo výkonu práce: Okružní 4, Prostějov. Pracoviště: Hokcar s.r.o..., Okružní, č.p. 4451, 796 01 Prostějov 1. Informace: Helena Hochová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

O vítěze v mužských a ženských soutěžích požárního útoku spolu bojovali hasiči v Soběsukách.
40

Hasičské týmy zápolily v Soběsukách. Takto to vypadalo

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto

Jestřábi favorita potrápili, v Budějovicích nakonec padli o gól

Prostějov utrpěl v Sokolově nejvyšší porážku v sezoně

FOTOGALERIE / Dlouhá cesta napříč republikou prostějovské fotbalisty k bodům nedovedla. Nejdelší výjezd sezony přinesl Hanákům porážku 0:3, když svěřenci Oldřicha Machaly v Sokolově doplatili na mizerný vstup do zápasu.

Vzpěračky se svlékly pro kalendář. A výtěžkem z prodeje pomáhají Jakubovi

Třetí rok po sobě se letos představily vzpěračky z České republiky v poněkud nezvyklé podobě: na kalendáři, spoře pózující fotografovi. Letošní ročník kalendáře foceného tentokrát na zámku v Plumlově však měl také charitativní podtext. Zatímco v předešlých dvou letech se organizátorka z Náměště na Hané, Julie Švecová, soustředila hlavně na představení vzpěraček coby krásných žen, letos spolupracuje s Kontem Bariéry.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Studená fronta přichází, vybalte svetry. V pondělí může na horách i sněžit

Na pořádný teplotní sešup to vypadá počátkem víkendu. Ba co více, v pondělí může na horách padat sníh.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT