Prostějovští Orli odvrátili v pátek pardubický postupový mečbol, když vyhráli v hale na Dukle a vynutili si páté semifinále.

Na domácí půdě tak v úterý Hanáky čeká asi nejdůležitější zápas celé letošní sezony.

„Cílem celého týmu je postup do finále. Porážka by znamenala velké zklamání. Teď jde o všechno a my se budeme snažit, aby tento ročník byl pro nás úspěšný," uvedl na klubovém webu zkušený pivot Orlů Radek Nečas.

Pardubická Beksa je letos pro většinu týmu Mattoni NBL tvrdým oříškem, v psychické výhodě by však po pátečním duelu mohli být prostějovští Orli, kteří na neoblíbené východočeské palubovce v bouřlivém prostředí naposledy triumfovali 76:66.

„Taková výhra každému dodá sebevědomí. Je však jasné, že nás čeká další nesmírně těžký zápas," upozornil trenér Prostějova Zbyněk Choleva. Jeho tým zvládl úvodní domácí bitvu celé semifinálové série (71:49), pak však dvakrát zaváhal a zejména domácí prohra v semifinále číslo 3 se dá označit za střelecký výbuch. Orli totiž prohráli 57:75.

„To už se opakovat nebude. Podruhé v řadě na vlastní palubovce prohrát nechceme," uvedl nejlepší střelec Prostějova Pavel Slezák.

Vyrovnaný duel

O tom, jak je celá série vyrovnaná, jasně hovoří i čísla: po čtyřech zápasech je stav 2:2 na zápasy při skóre 263:263. „Prostějov sice hraje doma, kde podává lepší výkony než venku, ale je to pátý zápas, kdy tlak může být spíš na nich. My si navíc dokázali, že je umíme

porazit i venku, takže to vidím stejně jako ve čtvrtém utkání 50 na 50," řekl před rozhodujícím duelem pardubický Zbyněk Pospíšil v rozhovoru pro NBL.cz.

Vyrovnaný duel očekává i pardubický lodivod. „Myslím si, že touha a odhodlání zvítězit budou v obou táborech stejné, kdo však bude na konci šťastnější, o tom rozhodnou podle mého názoru basketbalové detaily," dodává trenér Východočechů Dušan Bohunický.

Basketbalisté Prostějova touží postoupit do bitvy o ligový trůn popáté v řadě. Na finálovou sérii s českým hegemonem z Nymburku však zatím myslet nemohou. Je třeba udělat ještě poslední krok proti Pardubicím. Povede se to Orlům před vlastním publikem?

Orli vs. Beksa

Semifinálová série play off

Prostějov – Pardubice 71:49 (39:12)

Pardubice – Prostějov 73:59 (39:32)

Prostějov – Pardubice 57:75 (31:38)

Pardubice – Prostějov 66:76 (37:39)

Prostějov – Pardubice úterý 18.00.