Tuři věděli, že v úvodním utkání na domácí palubovce potřebují uspět, v sérii na dvě vítězství není prostor na chyby. Jenže po vyrovnané úvodní čtvrtině se jejich plán zhroutil. Hosté z Olomoucka je totiž dokonale rozbili deseti přesnými trojkovými projektily při více než sedmdesátiprocentní úspěšnosti.

„Každý viděl, že rozhodla hlavně druhá čtvrtina, zejména vysoká procentuální úspěšnost soupeře za tři body, kdy měl trojky do poločasu 14/10. Některé byly zbytečné, některé velmi dobře pokryté, ale přesto hosté ukázali svoji obrovskou kvalitu na útočné polovině,“ uznal svitavský trenér Lubomír Růžička.

Hanáci vedli po dvaceti minutách o dvacet bodů (55:35) a ani ve třetí čtvrtině domácí nepouštěli k výraznému snížení.

„Ve druhém poločase jsme hledali optimální sestavu, abychom se vůbec rozeběhli. Olomoucko polevilo a my zkorigovali výsledek, ale na hřišti bylo třicet minut jen jedno družstvo,“ konstatoval Růžička, jehož tým snížil manko na konečných 84:91 až v závěrečných minutách.

„Jsme rádi, že se nám ve Svitavách podařilo zvítězit, ale musím zdůraznit, že je to jenom 1:0 a hraje se na dvě výhry. V sobotu se hraje další zápas a v něm se popereme o medaili,“ vyjádřil se kouč Olomoucka Predrag Benáček.

„Odehráli jsme výborný první poločas, vedli o dvacet bodů, ale ono je hrozně těžké proti tak kvalitnímu týmu, jakým jsou Svitavy, držet až do konce takový náskok. Samozřejmě, že jsme posledních pět minut polevili, Svitavy toho využily, ale celé utkání jsme zkušeně dotáhli do šťastného konce,“ dodal lodivod družstva, které bude mít v sobotu na prostějovské palubovce „bronzový“ mečbol.

„Před velice těžkou odvetou je nad námi Damoklův meč, ale nevzdáváme se,“ neztrácí před úvodní nezdar v sérii naději na obrat Růžička.

Prostějovská odveta odstartuje v sobotu v 18 hodin.