V sobotní nezvykle chladný podvečer lemovalo trať olomouckého půlmaratonu méně lidí, než obvykle. Ti, kteří dorazili, však mohli sledovat nejrychlejší závod za poslední čtyři roky.

Keňan Stephnen Kiprop zvítězil v čase 1:00:15 a překonal tak traťový rekord jeho krajana Ronoha (1:00:17) z roku 2014.

"Očekával jsem, že se tady poběží ve vysokých teplotách. Ale i tak jsem byl připraven, abych běžel pod hranici jedné hodiny. To se povedlo jen částečně, výsledek je těsně nad hranicí hodiny," poznamenal vítězný Kiprop.

Magická hranice šedesáti minut tak v hanácké metropoli zůstává dál nepokořena. Podle Keňana by se to však mohlo zlomit již příští rok.

Původní vizualizace výškové budovy Šantovka Tower
U Šantovky lze teď postavit libovolný mrakodrap, kritizuje opozice

"Pokud bude počasí dobré, dalo by se tady příště běžet na hranici 59 minut a 40 sekund," odhadoval Kiprop.

Favorizovaný Etiopan Jamal Yimer skončil s odstupem 22 sekund na druhé příčce. Bronzový stupínek obsadil Abel Kipchumba z Keni.
Nejlepším českým běžcem byl Jiří Homoláč, druhý muž mezi Evropany.

PŘEKONANÝ ČESKÝ REKORD

Roli favoritky v závodě žen splnila Netsanet Gudeta z Etiopie, která suverénně triumfovala s více než dvouminutovým náskokem. Za traťovým rekordem Mary Keitany však zaostala téměř o minutu.

Radost českým fanouškům udělala Eva Vrabcová Nývltová, která se v těžké konkurenci afrických, ale i evropských běžkyň umístila na skvělém pátém místě. Časem 1:11:10 překonala svůj traťový rekord a pouze o devět sekund zaostala za absolutním českým rekordem na půlmaratonské trati.

Ředitel olomoucké fakultní nemocnice Roman Havlík se znovu postaví na start Mattoni 1/2Maratonu Olomouc
Ředitel fakultní nemocnice Havlík: Neběžel jsem jen jediný ročník půlmaratonu

Česká běžecká hvězda tak závod dokončila se smíšenými pocity.

"Průběh vypadal i optimističtěji. Ještě na patnáctém kilometru jsem si myslela, že to bude výrazně lepší a opravňovalo mě to pomýšlet na český rekord. Ten poslední kilometr po kostkách je tady pro mě vždycky smrtelný. Tím, že foukal protivítr, mi to sebralo spoustu sil," řekla atletka s osobním rekordem 1:11:01, která se nyní začne připravovat na mistrovství světa v Berlíně, kde v srpnu poběží maraton.

Domácí Petra Kamínková se letos na české stupně vítězů nedostala.

Mattoni 1/2Maraton Olomouc

Výsledky:

Muži:
1. Stephen Kiprop (Keňa) 1:00:15 - nový traťový rekord, 2. Jamal Yimer (Ethiopie) 1:00:37, 3. Abel Kipchumba (Keňa) 1:00:57, … 14. Jiří Homoláč 1:06:20, 15. Vít Pavlišta 1:06:50, 16. Tomáš Lichý 1:07:31.

Ženy:
1. Netsanet Gudeta (Etiopie) 1:07:30, 2. Aselefech Mergia (Etiopie) 1:09:45, 3. Trihas Gebre (Španělsko) 1:09:51, … 5. Eva Vrabcová Nývltová 1:11:10 - nový český traťový rekord, …11. Marcela Joglová 1:16:44.

Tereza Koňaříková z Olomouce je tváří kampaně k půlmaratonu
Běžela v Olomouci, teď je tváří půlmaratonu. Směju se tomu, říká