Svěřenky Miroslava Čady naskočily do zápasu bez jakéhokoliv respektu k slavnějšímu soupeři. Simonová společně s Kossányiovou zajistily Agelkám skvělý vstup do klání.

Vedení 7:5 předpovídalo velkou bitvu. Na síti se dařilo také Markevischové, to už domácí vedli 10:5 a kouč Brdjovič musel překvapivě sáhnout po oddechovém čase.

Hanačkám se však i nadále dařilo a své vedení navýšily na osm bodů. Hostujícímu celku nezbylo za stavu 19:13 nic jiného než znovu přerušit hru.

Ázerbájdžánskému celku to pomohlo a rychle se vrátil do hry. Češky si však udržely minimální vedení a nakonec jej přetavily v překvapivou výhru 25:19.

Výborný výkon Agelek pokračoval i ve druhé sadě. Na jejím začátku vedly Čadovy svěřenky o pět bodů.

Rabita Baku tak musela znovu sáhnout po oddechovém čase a až po něm se favorit dostal do jednobodového vedení.

Kossányiová však znovu stav duelu otočila ve prospěch domácích.

Přetahovaná o každý balón tak pokračovala dál. V samotném závěru setu držela hanácké naděje Markevischová, když zaznamenala šňůru čtyř bodů. Nakonec však Prostějov padl 23:25.

Vše nasvědčovalo tomu, že se Rabita dostává do potřebného tempa a jakékoliv překvapení nepřipustí. Třetí set však přinesl další neuvěřitelný boj. Hosté si vytvořili maximálně dvoubodové vedení, ale to dokázal domácí celek smazat.

Na přihrávce se dařilo Weissové a právě ona zařídila srovnání na 13:13. Vzápětí Agelky vedly o dva body, ale v závěru hosté opět srovnali. Rabita si dokonce vybojovala setbol, ale Češky bojovaly jako lvi a Borovinšeková zajistila výhru 27:25. Hanačky mohly začít slavit první body v letošní Lize mistryň.

Čtvrtý set však Prostějovu nevyšel a dopadl přesně podle papírových předpokladů.

Úvodní přetahovanou o každý balon nakonec hosté ovládli a postupně si vytvořili šestibodové vedení. Na Agelkách byla znatelná únava a také úleva z předešlého úspěchu. Nakonec však prohrály 17:25.

O vítězi tedy rozhodovala pátá zkrácená sada. Hostující tým do ní naskočil aktivně. Prostějov tak brzy prohrával 4:7 a kouč Čada musel sáhnout po oddechovém čase. Ten Hanačkám očividně prospěl a zásluhou Markevischové srovnaly na 7:7.

Nervózní Rabita poté několikrát chybovala a dostala domácí do sedla. V závěru pak Kossányiová společně se Simonovou dokončila volejbalový sen a zařídila výhru 15:13 a celkově 3:2 na sety.

„Po dvou utkáních v letošní Lize mistryň prohraných 0:3 jsme chtěli dokázat, že můžeme být i nesmírně silným protivníkům v naší skupině vyrovnanějším soupeřem. Což se stoprocentně povedlo," usmíval se nadmíru spokojený prostějovský trenér Miroslav Čada a přiznal: „Pochopitelně jsme nečekali, že přímo zvítězíme, ale zásluhou vynikajícího výkonu podloženého skvělým servisem i výbornými bloky se nám to podařilo. Celý tým můžu jedině pochválit, holky zahrály fantasticky."

„V první řadě chci pogratulovat soupeři, neboť hrál velice dobře," pochválil Agelky kouč Baku Dejan Brdjovič a smutně dodal:

„My jsme naopak herně nepředvedli to, co jsme chtěli a náš výkon srážel dolů hlavně příliš vysoký počet vlastních chyb. A za hodně chyb se platí draze, proto jsme podlehli. Prostě jsme podali špatný výkon, zatímco Prostějov zaslouží za svou hru uznání."

Agel Prostějov - R. Baku 3:2 (19, 23, 25, 17, 13)

Rozhodčí: Fischer (Něm.), Gnani (It.). Čas: 122 min. Diváci: 1100.

Sestava a body Prostějova: Markevičová 18, Borovinšeková 5, Simonová 26, Kossányiová 19, Kargová 14, Weissová 7, libero Kovářová Soaresová. Trenér: Čada.

Nejvíce bodů Baku: Skowronská 19, Akinradewová 18, Horváthová 17, Mendozaová 16, Dixonová 15.

Druhý zápas skupiny A:

Kazaň Chemik Police 3:2 (13, 20, 24, 23, 10).