„Žádné vítězství vás neomrzí. Je to ocenění výsledků a toho, co člověk dělá, takže jakékoliv vítězství se počítá," vyprávěl na slavnostním vyhlášení v Moravském divadle v Olomouci osmadvacetiletý hráč TK Agrofert Prostějov.

Tomáš Berdych pochází z Valašska, za tenisem se však v mládí přestěhoval na Hanou. Proto taky může sbírat vítězství v anketě, kterou pořádá Olomoucký kraj ve spolupráci s marketingovou agenturou TK PLUS.

„Ta kritéria jsou daná podle klubové příslušnosti, ale já samozřejmě nezapomínám na to, že jsem z Valašského Meziříčí a pořád jsem Valach. To se ani měnit nebude," usmíval se hráč, kterého nyní čeká daviscupový zápas proti Nizozemsku.

Aktuálně sedmý hráč světového žebříčku, který minulý týden došel do semifinále Australian Open ještě jednou zavzpomínal na sezonu s třináctkou na konci. „

Rok to byl, jako v poslední době už pokaždé, hrozně dlouhý a velmi náročný. Byla tam spousta nových věcí, které jsem v tom roce zažil. Podařilo se mi dostat na páté místo žebříčku, na kterém jsem ještě nebyl, podruhé za sebou jsme vyhráli Davis Cup. Počtvrté v řadě se mi podařilo se kvalifikovat na Masters do Londýna," vypočítával loňské úspěchy Tomáš Berdych.

Svěřenec trenéra Tomáše Krupy sice loni nevyhrál ani jeden turnajový titul, přesto se udržel mezi absolutní světovou špičkou.

„Sezona byla opět vyrovnaná, konstantní a výsledky byly přes celý rok až možná na zaváhání v Paříži na Roland Garros," zrekapituloval Tomáš Berdych.

Sezonu 2014 odstartoval ve velkém stylu. Nejprve s Janem Hájkem vyhrál soutěž čtyřher na turnaji v katarském Dauhá a to nejlepší si schoval na první grandslam sezony Australian Open. V Melbourne Tomáš Berdych dokráčel až do semifinále, ve kterém prohrál vyrovnaný zápas s pozdějším šampionem Stanislasem Wawrinkou.

„Je to teprve začátek roku, první měsíc máme za námi a nebylo to špatné. Budu se snažit na to nejen navázat, ale mým cílem bude pořád to vylepšovat," prohlásil Berdych.

Na druhém místě ankety Sportovec Olomouckého kraje 2013 skončila Petra Kvitová. Úspěch prostějovského tenisu podtrhl Jaroslav Navrátil, který ovládl kategorii Nejlepší trenér.

Kapitán českého daviscupového týmu v minulosti získal i Cenu Olomouckého kraje pro sportovní osobnosti.

„Každá cena má svůj rub a líc. V minulosti jsem byl vyhlášen osobností kraje a to ocenění pro mě mělo obrovskou váhu. Jako trenér TK Agrofert je pro mě zavazující, že jsme v loňském roce získali všech šest titulů a to je výborné. Každého ocenění si nesmírně vážím," prohlásil Jaroslav Navrátil.