Úterní program na centrálním prostějovském kurtu odstartoval souboj Zdeňka Koláře s nasazenou jedničkou turnaje, Litevcem Berankisem. Ten si s českým mladíkem poradil dvakrát 6:4.

Až nečekaně vyrovnaný duel poté pro diváky připravil zápas Jiřího Veselého s Mikim Jankovičem. Ten se do hlavního turnaje dostal i přes porážku ve čtvrtfinále kvalifikace. Urputný soupeř z konce třetí stovky žebříčku dal turnajové trojce pořádně zabrat a o vítězi prvního setu musel rozhodnout tie-break. Do zkrácené hry nakonec dokráčela i druhá sada, ve které byl úspěšnější Jankovič, i když měl předtím Jiří Veselý blízko k rozhodnutí a v tie-breaku dokázal otočit nepříznivý stav 0:4.

K vypjatému závěru směřovala i třetí část střetnutí. Když už domácí hráč brejkbolem přebíral iniciativu konce zápasu, Jankovič se s bolestivým výrazem protahoval a naznačoval, že už fyzicky zbytek utkání nezvládne. To se také potvrdilo, Jankovič už nemohl Veselému cestu do druhého kola více zkomplikovat a po 186 minutách si mohl šedesátý tenista žebříčku oddechnout po prvním kroku k obhajobě titulu.

Dalším soupeřem mu bude opět hráč ze Srbska, tentokrát výrazně zkušenější Janko Tipsarevič. „Byla to ukázka toho, jak by se to dělat nemělo. Od prvního do posledního míče to byla taková křeč. Byl to zápas spíš o hlavě, snažil jsem se aspoň držet podání. Opravdu to nebyl výkon, který bych chtěl předvádět. Když jsem se o něco snažil, tak to nestálo za nic. Takový je někdy tenis," posteskl si Jiří Veselý.

Do akce se vydala také další známá česká tenisová tvář, Lukáš Rosol. Ten musel v první sadě proti Dmitriji Popkovi otáčet stav 1:3. Výhrou turnajové dvojky skončila i druhá sada, ve které Rosol zvládl tie-break. „Nebylo to jednoduché, musel jsem se srovnat s podmínkami na kurtu. Měl jsem větší zkušenosti a trpělivost. Atmosféra je skvělá, překvapilo mě, kolik přišlo na první kolo lidí," ocenil po utkání Lukáš Rosol, který ve druhém kole narazí na Švéda Ymera.

Hladce ve dvou setech přešel přes svého argentinského protivníka Londera také Adam Pavlásek.

Čtyři zápasy českých borců na centrálním nabídne také středeční program druhého kola Czech Open, který startuje od 11 hodin.

Tenisový challenger UniCredit Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 106.500 eur)

Dvouhra – 1. kolo:

Rosol (2-ČR) – Popko (Kaz.) 6:4, 7:6 (7:4), Veselý (3-ČR) – Jankovič (Srb.) 7:6 (7:4), 6:7 (8:10), 7:5, Pavlásek (ČR) – Londero (Arg.) 6:4, 6:3, Berankis (1-Lot.) – Kolář (ČR) 6:4, 6:4, Andreozzi (Arg.) – Džumhur (5-Bosna) 7:5, 4:1 skreč, Lama (Chile) – Haase (8-Niz.) 6:3, 6:3, Tipsarevič (Srb.) – Molčan (SR) 6:4, 6:3, Souza (Braz.) – Ilhan (Tur.) 5:7, 6:2, 6:4, Ymer (Švéd.) – Demoliner (Braz.) 6:4, 1:1 skreč, Fucsovics (Maď.) – Krstin (Srb.) 6:4, 2:0 skreč, Giannessi (It.) – Elias (Portug.) 7:6 (9:7), 5:7, 6:1.

Čtyřhra – 1. kolo:

R. Dutra Silva (BRA) / A. Molteni (ARG) d [1] N. Monroe (USA) / A. Sitak (NZL) 6:3,6:2

F. Bagnis (ARG) / S. Galdos (PER) d [2] M. Demoliner (BRA) / J. Knowle (AUT) 4:6, 6:4 10–7

[3] J. Peralta (CHI) / H. Podlipnik-Castillo (CHI) d R. Jebavy (CZE) / J. Vesely (CZE) 7:5, 6:4

[4] A. Bury (BLR) / I. Zelenay (SVK) d M. Elgin (RUS) / M. Kowalczyk (POL) 7:5, 6:2

N. Mektic (CRO) / A. Sancic (CRO) d [WC] Z. Kolar (CZE) / M. Vocel (CZE) 2:6, 6:3 10–8

M. Arevalo (ESA) / J. Cerretani (USA) d [WC] D. Kellovsky (CZE) / J. Pospisil (CZE) 6:4, 3:6 10–4