Dále, po postupném opouštění extraligy z finančních důvodů celky Společenství Děčín - Most, Ústí nad Labem, Českých Budějovic a nakonec i Ostravy, rozjíždí se extraliga při účasti čtyř týmů s výpomocí celku ze slovenské Dubnice nad Váhom, dále Plzně, Prahy a Prostějova. A v neposlední řadě je zde novinka, v extralize se začíná boxovat podle nových pravidel, po dlouhých letech opět bez přileb a od váhové kategorie do 69 kilogramů v rukavicích o dvě unce těžších – dvanáctiuncových. Pravidla se tak po letech opět přibližují pravidlům přetrvávajícím v profesionálním boxu.
Před zahájením střetnutí BC DTJ Prostějov – Boxing club Dubnica nad Váhom viděli diváci v ringu prostějovské sokolovny box žáků, kadetů i dospělých. A když pak začalo měření sil českých a slovenských boxerů, ve váhové kategorii do 56 kilogramů vybodoval Norbert Kalucza Baráka – 2:0, ve váze do 60 kilogramů neměli hosté borce a Hamo Aperjan vyhrál bez boje – 4:0, ve váze do 64 kilogramů vybodoval Miroslav Šerban Kandráče – 6:0, ve váze do 69 kilogramů zvítězil Robert Bilík nad Zábojníkem ve třetím kole technickým K.O. – 8:0, ve váze do 75 kilogramů zvítězil na body Emil Kocvelda nad Dolinajem – 10:0, ve váze do 81 kilogramů vyhrál na body Jan Mužík nad Březnickým – 12:0, ve váze do 91 kilogramů podlehl Vasil Ducár výbornému Tlkancovi technickým K.O. po druhém kole – 12:2 a v supertěžké váze nad 91 kilogramů zvítězil Ištván Bernath nad Hricou technickým K.O. ve druhém kole – 14:2.

„Dubničtí nemají moc dobré boxery. Až na dvě výjimky, líbil se mně v nejlehčí váze Barák a v těžké Tlkanec. Jinak jsme viděli v minulých ročnících české extraligy v prostějovském ringu boje kvalitnější," vzpomínal František Gašparík, člen někdejšího týmu TJ OP Prostějov, několikanásobných mistrů Československa. Následně byl dvanáct roků státním trenérem.

„Podívejte se," vysvětloval potom dubnický trenér Dušan Bučko," my na Slovensku nemáme tak kvalitní mužský box jako v České republice, padal do kolem a nyní je už na podlaze… Mladí boxeři po dosažení mužského věku u nás nadále dobře růst nemohou, už čtyři roky totiž nemáme na Slovensku mužskou týmovou soutěž. I když, oddílů i boxerů je dost. Rádi jsme tedy přijali nabídku doplnit českou extraligu. Nevadí nám, že budeme třeba až čtvrtí, hlavně že boxujeme. Ovšem – finančně je to pro nás hodně náročné. Z našich dnes předvedli dobré výkony jen Filip Barák a Erik Tlkanec. Mým chlapcům chybí zkušenosti, ale věřím, že se otrkají a tak kruté výsledky, jako dnes, nás už v české extralize ubíjet nebudou…," věří dubnická kouč.

„Premiéra 14:2, jsem tedy spokojený," usmíval se trenér BC DTJ Prostějov Petr Novotný, „Čekal jsem od té Dubnice víc, předpokládal jsem, že budou stavět na zkušených borcích Barákovi, Zábojníkovi a Tlkancovi. Působilo to na mne tak, že Dubničtí přijeli k mistrům České republiky s velikým respektem a moc se báli. Ale myslím si, mám-li být upřímný, že Norbert Kalucza dnes neměl ideální den a v prvním utkání měl vyhrát dubnický Barák. Dobře boxovali Mirek Šerban i Robert Bilík, ten možná hodně spěchal a vyhrál před limitem. Emil Kocvelda zvítězil suverénně, byl stále v pohybu, Dolinaj vůbec nevěděl, co s ním má dělat. Mužík měl prapodivného soupeře a byl to takový antibox. Maďar Ištván Bernath z Debrecenu předvedl v supertěžké váze vysokou školu boxu, uvidíme, jak se mu bude dařit v těžkých duelech s pražským Průšou a plzeňským Šourem. Má také jet na mistrovství světa do Kazachstánu. Naše prestižní utkání s Pražany budeme pořádat doma v sobotu 2. listopadu, možná v exkluzivnějším prostředí KaS centra. A magnetem pro příznivce boxu bude jistě utkání v supertěžké váze, Bernath – Průša. Termín 2. listopadu vyhovuje, hokejoví Jestřábi budou hrát u soupeře…! A ještě k dalším borcům, kteří startovali za Prostějov dnes poprvé – Robert Bilík je Ostravák a boxoval za Ústí nad Labem, byl tam zaměstnán jako policista, Jan Mužík je také z Ostravy a Vasil Ducár ze Znojma, doplnil svůj pohled na ukončené utkání ještě informacemi trenér BC DTJ Prostějov Petr Novotný.

BC DTJ Prostějov – Boxing club Dubnica nad Váhom 14:2

Rozhodčí: Bejček (Praha) – Strnad (Dubnica nad Váhom), Ztek (Děčín), Rusnák (Ústí nad Labem), Skalický (Nové Mesto nad Váhom).

Autor: VLASTIMIL KADLEC