V domácím týmu se přes avizovanou neúčast představila na postu libera Markéta Chlumská, původně měla letos, před pravděpodobnou operací kolene, hrát už jen utkání Champions League v Baku.

Po zahájení úvodního setu Přerovanky třikrát o dva body vedly, domácí hráčky otočily na 6:4, vedly i 13:10, ale na prvním setovém vítězství začaly výrazně pracovat až od stavu 16:16. Nepovolily už soupeřkám ani jeden míč a když Hrončeková vytloukla dvoučlenný přerovský blok na 25:16, uzavřel prostějovský tým šňůru devíti získaných bodů v řadě!

„Potýkáme se s únavou i se zraněními a tak nám trvalo v prvním setu dlouho, než jsme se nastartovaly," viděla i prostějovská nahrávačka Michaela Jelínková. „Odskočit se nám potom podařilo zejména díky dobrému servisu."

Druhý set měl zpočátku podobný průběh jako set předchozí. Soupeřící týmy se přetahovaly o vedení, potlesk si několikrát zasloužila na postu libera Markéta Chlumská. Oprášila ale také rčení, že i mistr tesař se někdy utne, když se po vcelku neškodném servisu Gambové odrazil míč od jejího „bagru" do autu… Vpravdě extraligových zásahů do hry ale předvedla následně znovu několik. I druhý set uzavřela Hrončeková, tentokrát když nad sítí technicky přehodila přerovský bok.

Třetí set tedy nic nečekaného nesignalizoval, zejména když tentokrát šly do vedení, na rozdíl od prvních dvou setů, Prostějovanky. Julianou Gomes zahraný servis za záda přerovských hráček do autu potom ale jakoby odstartoval domácí herní mizérii a stav utkání 6:13 už vážně naznačoval, že celý duel tak brzy neskončí. Přerovanky se překonávaly zejména při hře v poli, vedly i 12:19. Domácí volejbalistky ještě dokázaly snížit své manko na tříbodové, 19:22, ale set už nezachránily.

„Ve třetím setu nám servis nějak nefungoval," pociťovala Jelínková slabší podání jako jednu z příčin jednosetové ztráty v utkání. „Pustily jsme Přerovanky do hry a vše jsme si zkomplikovaly. Přibývaly nepřesnosti, nedůslednosti a náskok přerovských volejbalistek jsme už nedohonily."

Vyrovnaný byl i začátek čtvrtého dějství, ale od stavu 7:4 si už udržoval vysoký favorit střetnutí vcelku jisté vedení až do konce duelu.

„V závěrečném setu nás už uklidnily a znovu nastartovaly naše účinné bloky a také to, že se nám už opět dařilo pokládat míče Přerovankám na zem," vychutnávala si po ukončeném utkání už úlevu Michaela Jelínková.

„Zápas v Prostějově jsme brali to jako přípravu a trénink před domácím duelem s Olympem Praha. V něm bychom chtěli soupeři oplatit porážku z Prahy, kde nám škodili rozhodčí," neváhal zveřejnit své myšlenky trenér PVK Přerov Leopold Tůma. „Měli jsme tam vyhrát 3:1 a nakonec jsme prohráli 2:3. Naše holky dnes zahrály na prostějovské palubovce zřejmě své maximum, vybojovaly vcelku nečekaně set. Mohly dosáhnout na víc bodů i v prvních dvou setech, ale nevycházely jim nahrávky," připomněl Tůma.

„V prvních dvou setech nám to ještě šlo, i když začátky byly slabší," ohlížel se za průběhem hanáckého derby prostějovský trenér Miroslav Čada.

„Už v průběhu prvních dvou dějství bylo zřejmé, že v herní pohodě rozhodně nejsme. Naše marodka nás dusí, některé naše hráčky hrát nemohou, některé hrají nedoléčené a je vidět, že tam absolutní jistota chybí. Se zapřením hrála Markéta Chlumská a také Michaela Jelínková chtěla obětavě hrát. Nakonec jsme to udolali silou vůle, zápasíme sami se sebou. Lékařský zákrok bude brzy absolvovat Jelínková a pravděpodobně, také s kolenem, i Chlumská. U ní bude ale vše ještě posuzovat další odborník. Potíže mají i další hráčky, ale smečařka Marina Miletič už hraje a další smečařka Andrea Kossányi je už v pořádku také a pokročila také i v tréninku. Věřím, že ji ještě letos ve hře zaregistrujeme," nalezl přece jen dvě vyléčené prostějovské hráčky trenér Miroslav Čada.

VK AGEL Prostějov – PVK Přerov 3:1

Sety: 16, 15, -20, 19. Rozhodčí: Grabovský a Kostka. Čas utkání: 90 minut. Diváků: 200.

VK AGEL Prostějov: Miletič, Velikiy, de Assis, Jelínková, Hrončeková, Hippe, libero Chlumská – Gomes, Soares, Vincourová. Trenér: Miroslav Čada.

PVK Přerov: Mátlová, Gambová, Ticháčková, Kohoutová, Dedíková, Rosenbergerová, libero Radivojevičová – Gáliková, Nucová. Trenér: Leopold Tůma.

Autor: VLASTIMIL KADLEC