U volejbalového Prostějova si porážky můžete během sezony spočítat na prstech a jedná se výhradně o Ligu mistryň. Na domácí scéně nenašel přemožitele od roku 2009 a jeho šňůra vítězných zápasů proti českým týmům aktuálně čítá 96 zápasů. Během čtyřletého působení v Prostějově získal Čada čtyři české tituly, ten poslední před několika dny. Nyní už usilovně připravuje sestavu pro další ročník.

„Obměna kádru nastane zhruba z poloviny," říká v rozhovoru pro Prostějovský týden.

Bylo pro vás další, čtvrté vítězství v extralize s Prostějovem v něčem jiné než ta předchozí?

Já si myslím, že to bylo podobné jako v minulých letech. Za čtyři sezony, co u týmu působím, jsme v extralize neměli žádné výraznější potíže.

České nejvyšší soutěži panujete naprosto neohroženě, neprohráli jste už více než tři roky. Přesto diváky už vaše extraligové zápasy tolik nelákají. Není v tomto ohledu vaše převaha až ke škodě?

Je to problém. A nemůžeme se vymlouvat na to, že je liga slabá. My máme vytvořeny prvotřídní, nesrovnatelné podmínky a ostatní týmy je nemají. Trochu mě mrzí, že dochází k odlivu diváků, ale je těžké k tomu zaujmout nějaké stanovisko. Tak to prostě je a zřejmě je to přirozený vývoj.

Dá se to nějak řešit? Třeba novou koncepcí, kterou jste představili na začátku letošního roku a která počítá s větším zapojením nejlepších českých a slovenských hráček?

Nejlepší by asi bylo spadnout z ligy a potom se do ní vrátit, to by lidé asi přišli. Takhle to zafungovalo u volejbalu v Brně a funguje to tak i v jiných sportech jako ve fotbale nebo v hokeji. Lidé si toho potom víc váží. Jenže touto cestou jít nechceme. Máme v plánu, že bychom angažovali některé mladé hráčky z Česka nebo Slovenska, ale ty musí mít i nějakou kvalitu. Ale tolik jich tady zase nechodí, abychom z nich poskládali celý kádr pro Champions League.

Už máte představu, jak bude vypadat váš kádr v příštím roce?

Všechno se teď řeší, a proto bych se k tomu nyní nerad vyjadřoval. Přece jen před týdnem teprve skončila liga, takže je to ještě brzy.

Dozná tedy sestava větších změn?

Dá se říct, že ta obměna nastana zhruba z poloviny.

Když se ohlédneme za sezonou, nešlo si nevšimnout, že jste se rozjížděli poněkud pomaleji. Kde pak nastal obrat?

Dobře jsme potrénovali okolo Vánoc. Je to období, které k těmto účelům využíváme už delší dobu, zatímco některé ostatní kluby dávají hráčkám volno. Po Vánocích jsme se nastartovali a naše hra byla lepší.

Našel se v týmu někdo, kdo vás v tomto roce vyloženě překvapil a potěšil?

Určitě. Hráčkou, která byla v Prostějově do této sezony poměrně málo ceněná, byla Anna Velikiy. Je to volejbalistka, která podává nesmírně vyrovnané výkony, má vynikající charakter, je pracovitá a teprve letos prokázala, že je opravdu hráčkou špičkovou. Proto mě mrzí, že právě ona tady pravděpodobně nadále nebude.

Máte nastavený nějaký horizont, do kdy byste chtěl mít nový kádr pohromadě?

S tím, jak budou finišovat jednání, budeme vše vyjasňovat. Brzy uvedeme dvě jména, která budou působit v Prostějově dál, a myslím si, že do měsíce bychom měli mít devět nebo deset podepsaných hráček.

Stejně jako v posledních letech, řada vašich svěřenek si moc volno neužije, protože figurují v reprezentacích svých zemí. Koho všeho se to týká?

Letos je v nich drtivá většina hráček. Hned tři máme v české reprezentaci a trochu mě mrzí, že nikde nebyla oficiální nominace zveřejněna. Od nás pojedou Michaela Monzoni, Šárka Kubínová a Markéta Chlumská. Se slovenskou reprezentací se bude připravovat Monika Smák, Veronika Hrončeková a Solange Soares, v izraelské budou Tatiana Artmenko a Anna Velikiy, v chorvatské zase Sanja Popovič.