Oba celky reprezentují Prostějovsko v jihomoravské skupině II. ligy, v závěrečné tabulce této soutěže ročníku 2011–2012 patřilo Prostějovu bronzové třetí místo.

Stejně tak tomu bylo i po loňské podzimní části soutěže, ale z našeho rozhovoru s trenérem prostějovského týmu vyplývá, že obhájit předchozí úspěch i v začínajícím soutěžním ročníku 2012/2013 nebude pro prostějovský kolektiv jednoduché.

Letní příprava probíhala podle představ trenéra?
Vcelku ano. Začali jsme s ní 3. srpna na hřišti stadionu Sokola II U kalicha, od 20. srpna jsme potom trénovali, a to též třikrát v týdnu, v hale. Hráli jsme také přípravná utkání. Začali jsme se dvěma extraligovými celky, v Brně jsme prohráli s KP 20:40, v Přerově 25:40, doma s Velkou Bystřicí 21:26. Vždy nám chybělo z různých důvodů několik hráčů. V I. kole Českého poháru jsme vyhráli v Uherském Hradišti 32:22, ale neuspěli jsme na turnaji druholigových celků ve Velké Bystřici, protože mně chybělo osm hráčů včetně klíčových Kosiny, Valacha, Černíčka a Juráčka. K dispozici jsem měl jen tři spojky! Prohráli jsme s Velkou Bystřicí 16:25, s Maloměřicemi zbytečně 23:24, s Kuřimí 16:21 a skončili na čtvrtém místě. Ale znamenitě chytal náš brankář Jiří Hrubý a byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje. Z našich 55 nastřílených branek dal Kozlovský 13, Jurečka 10, Šestořád 9 a mladý Münster 7.

Jaké ambice si v novém druholigovém ročníku přisuzujete?
Víme, že Hustopeče oslabily, ale posílili v Telnici a v Bohunicích, silný bude Kostelec na Hané a jistě znovu nepříjemné Velké Meziříčí. Chtěli bychom hrát stejně nebo podobně úspěšně jako v minulé mistrovské sezoně, ale být v tabulce i nadále mezi nejlepšími si nějak ve svých plánech nevytyčujeme. Nechceme totiž dostávat kluky zbytečně pod nějaký psychický tlak. Víme, že některé absence našich hráčů na trénincích a dokonce i v utkáních jsou ze zaměstnaneckých i rodinných důvodů nezbytné, že s tím nic nenaděláme. A když budou chybět v duelech některé z našich opor, budou to mít naši soupeři mnohem jednodušší. Budeme chtít hrát házenou pro diváky na pohled zajímavou. Přáli bychom si, aby jich bylo v hale vždy hodně a abychom viděli v jejich tvářích co nejčastěji spokojenost.

Říkáte zajímavou, co nesmí zajímavé házené chybět?
Aktivní hra ve všech směrech, v defenzivě i v ofenzivě, pozorné přecházení z obrany do útoku, technika, rychlost, běhavost, samozřejmě bojovnost, prostě atraktivnost. A o to vše se budeme snažit.

Můžete současné opory týmu vyjmenovat?
Když nám bude chybět brankář Jiří Hrubý, bude to velmi zlé, těžko budeme případně postrádat Jiřího Kosinu, Jiřího Kozlovského, Davida Jurečku, Štěpána Gazdíka i některé další hráče. Samozřejmě i Tomáše Černíčka, ale pro překážky zatím netrénuje, tak nevím… Při pravidelné tréninkové účasti a přípravě bych mohl hovořit i o dalších oporách našeho celku. Jen dvanáct nebo třináct našich hráčů může trénovat podle mých představ.

Jiří Kosina bude i nadále navíc hostovat v týmu první ligy?
V prvoligovém mužstvu Velké Bystřice hostoval v minulé sezoně, nyní, vzhledem k zájmu v extraligovém Přerově, povýšil.

Potýkáte se s nějakými problémy?
Jsme závislí na tom, kdy je hala RG a ZŠ města Prostějova ve Studentské ulici pro nás volná, a tak se často stává, že přicházíme o mnohé diváky proto, že současně probíhá v Prostějově i jiné přitažlivé sportovní klání. Například že 1. SK hraje doma ve stejném čase fotbal.

S kterými hráči budete moci absolvovat příští druholigový ročník?
Budou to brankáři Jiří Hrubý, Lukáš Mach a Zdeněk Micka, spojky Tomáš Černíček, Jiří Kosina, Jiří Kozlovský, Michal Jurík, Martin Juráček, Lukáš Münster, Tomáš Valach i dorostenec Filip Mikulka, nejlepší střelec druhé ligy staršího dorostu. Až zase od příštího jara to bude znovu Martin Bečička, který absolvoval operaci ramene. Už se postupně zapojuje do tréninků, ale bez zapojení pravé ruky. Na pivotu to budou Tomáš Jurík, Pavel Šestořád a Jakub Raška a na křídle David Jurečka, můj asistent a vedoucí mužstva Svatopluk Ordelt, Štěpán Gazdík, Michal Burget, Tomáš Chytil a Michal Nevrlý.

Nějaké výrazné změny v kolektivu tedy nezaznamenáváte?
S činností neskončil nikdo a žádný ani neodešel jinam, přibyli dva naši odchovanci, mladíci Mach a Münster.

Kteří hráči, kromě Mikulky, Macha a Münstera, budou patřit v mužstvu k nejmladším?
Ještě Valach, Jurečka, Gazdík a Burget. Jedná se o osmnáctileté a devatenáctileté házenkáře. Mají ale natrénováno, jsou draví, bojovní. Z přemíry jejich snahy se sice někdy rodí zbrklost, ale růst mladého sportovce je vždy i o tom.

Vlastimil Kadlec