"Na závodech nám nejde pouze o vítězství, ale i o snahu o něj. Hlavní je, aby si závodníci celou akci užili, i když si domů neodvezou trofej za první místo," řekl trenér Martin Cetkovský. Cyklistikou prostě žije a když se závod zrovna nevydaří podle plánu, hodí to za hlavu, protože ví, že příště to bude mnohem lepší.

Jak jste se dostal k cyklistice a jak dlouho už ji děláte?
K cyklistice jsem se dostal, když mi bylo asi deset let. S rodiči jsem od mala hodně aktivně jezdil na kole a často se mi na něm něco pokazilo, takže jsem si toho spoustu musel opravit sám, ale také jsem často navštěvoval jeden z místních obchodů, kde mi vždy kolo dali do kupy. Shodou okolností měl majitel obchodu zároveň i cyklistický tým a tak mě ani dlouho nemusel přemlouvat, a už jsem měl týmový dres na sobě. Tak jsem tedy okusil svět cyklistiky z pohledu závodníka. Závodění jsem se nakonec aktivně věnoval do dvaceti let. Když jsem dostal v poslední sezóně mého aktivního závodění od předsedy klubu SKC Prostějov možnost trénovat mládež, tak jsem tuto šanci vzal všemi deseti, protože jsem věděl, že takto budu moct u cyklistiky „mojí vášně“ zůstat po mnoho dalších let.

Jaké kategorie trénujete?
Z počátku to byly všechny kategorie mládeže a to od žactva po juniory, což je věkově od 10-18let. Nyní se starám především o kategorii juniorů a kadetů společně s děvčaty, kterých poslední dobou poměrně rapidně přibývá tyto dvě kategorie jsou věkově od 14-18let.

Je problém s náborem nových cyklistů?
Poslední přibližně dva roky děti přibývají pravidelně, což je určitě dobře. Jediný problém, který zde v Prostějově vidím je, že Prostějov je poměrně malé město a sportů, které se dělají na vysoké sportovní úrovni je zde mnoho. Rodiče většinou s nástupem na základní školu hledají sport, kam je vhodné dítě přihlásit. Zde samozřejmě vedou kolektivní sporty, jako jsou fotbal, hokej, basket a podobně. Silniční a dráhová cyklistika z hlediska bezpečnosti na silnicích u těchto malých dětí samozřejmě není vhodná. U silniční a dráhové cyklistiky je vhodné začínat přibližně v deseti letech a to už jsou většinou právě děti přihlášeny v jiných sportech, takže to máme trochu složitější. Nově máme v Prostějově i specializaci na BMX. Tuto skupinu vede pod naším klubem bývalá mistryně světa Jana Horáková a zde je právě vhodné začínat s dětmi už i od 6ti let, což má obrovský přínos pro prostějovskou cyklistiku.

Jaké jsou vaše největší úspěchy?
Tak určitě je to třikrát za sebou nejúspěšnější mládežnický cyklistický tým v ČR z pohledu počtu medailí získaných na MČR. Dále bych mezi větší úspěchy zařadil i sportovní centrum mládeže, které je zřízeno při našem klubu a je šestkrát za sebou nejúspěšnějším sportovním centrem v ČR. Samozřejmě si jinak cením každého vítězství, kterého závodníci dosáhnou.

Kde všude už jste byli na závodech?
Závodníci většinou závodí v ČR, ale občas se podaří sehnat i nějaký ten mezinárodní start venku. Většinou to jsou ale starty pro kategorie juniorské, občas i pro mladší. Nejčastěji jezdíme závodit do zahraničí do Polska, Slovenka a Rakouska, Holandska, Německa. Ti starší se podívají dle výkonnosti téměř po celé Evropě. Pak záleží, zda se nominují na MSJ, které může být i mimo Evropu.

Jak probíhá příprava na závod?
Příprava je velmi individuální, ale určitě je to všeobecně trénink, pak rozjetí a koncentrace na výkon a pak samotný závod.

Kde jste závodili v poslední době a co jste si z těch míst odnesl?
Poslední týden jsme závodili v Prostějově na domácím velodromu, když jsme pořádali jeden ze závodů Českého poháru na dráze. Pár pěkných pódiových míst jsme měli, takže určitě spokojenost před nadcházejícím MČR. Čtrnáct dní zpátky jsme měli například komplikovanější situaci, když jsme závodili na několika frontách – muži byli na UCI závodech v Polsku, vybraní junioři jeli světový pohár v Polsku, juniorky startovaly na světovém poháru v Orlové a ostatní závodníci startovali na Slovensku. Občas opravdu nevíme kam vyrazit dříve.

Jaké máte naplánované závody na léto?
Určitě je to hlavně Český pohár na dráze a silnici a k tomu i mistrovství ČR. Ostatní mezinárodní starty ještě řešíme. Vybraní reprezentanti se pak vydají na mistrovství světa juniorů na silnici do Norska, mistrovství Evropy juniorů na silnici do Dánska, mistrovství Evropy juniorů na dráze do Portugalska či světový šampionát juniorů na dráze do Itálie.

Jaké jsou vaše cíle v cyklistice?
Na tuto otázku se velmi obtížně odpovídá. Cíle jsou vždy samozřejmě ty nejvyšší, vytrénovat co nejvíce olympijských vítězů a mistrů světa, ale jak se to podaří, toť otázka.

Kolik do cyklistiky investujete času a peněz?
Cyklistika je v těch starších kategoriích především o spoustě přísnosti, odříkávání a potu a slzách. Podle toho je čas jen na tu cyklistiku a případně studium a stejně tomu je i u trenérů. Pokud chcete mít závodníky na vysoké úrovni musíte tomu hodně času obětovat. Co se týče peněz, tak cyklistika je poměrně nákladná záležitost, ale jako tým se ji snažíme udělat dostupnou všem, kteří o ni jeví zájem.

Autorky: VANESSA WILDOVÁ, TRACY WILDOVÁ